Ghidul pariorului pe MMA

Pariurile pe MMA câștigă teren într-un ritm alert în lumea pariurilor pe evenimente sportive. Dar sunt milioane de oameni care sunt abia la primul contact cu evenimentele MMA.

MMA vine de la Arte Marțiale Mixte (Mixed Martial Arts) și include o gamă largă de discipline de luptă într-un singur sport. Există mai multe promoții de MMA, care organizează lupte la nivel mondial.

Cea mai populară și recunoscută franciză de arte marțiale este Ultimate Fighting Championship (UFC), care este locul unde iau naștere legende și sunt consolidate reputații în ringul istoric Octagon.

Luptătorii din UFC câștigă milioane de lire pentru fiecare luptă. Dar există și alți organizatori de MMA, care au grijă ca aproape în fiecare moment să existe o luptă planificată undeva în lume.

În acest ghid de pariuri, vă vom prezenta regulile MMA, plus cele mai mari piețe de pariere, ca să puteți deveni un expert al acestui sport. Acesta este locul perfect în care începătorii pot afla mai multe despre MMA. Citește ghidurile noastre pentru handbal sau baschet dacă vrei să afli mai multe despre parierea pe alte sporturi.

Ce este MMA?

MMA este un sport de contact, în care luptătorii se lovesc și se încaieră corp la corp pentru a câștiga o luptă. Spre deosebire de karate sau taekwondo, în MMA nu se acordă puncte (decât dacă lupta durează mult), iar scopul final este de a-ți forța adversarul să-și recunoască înfrângerea.

UFC este cea mai mare franciză MMA și ne vom concentra pe aceasta cel mai mult în cadrul acestui ghid. Luptătorii intră în ring pentru a câștiga centuri la categoria lor specifică de greutate și trebuie să-și apere titlurile pentru a rămâne în UFC. Luptele au loc într-un ring cu opt laturi, denumit Octagon, împrejmuit de jur împrejur, astfel încât luptătorii nu pot ieși din acesta.

Regulile de bază ale MMA pentru începători

Regulile MMA pot fi destul de complexe, mai ales când vine vorba de stabilirea câștigătorilor, aceasta putând fi făcută în mai multe moduri. Vom încerca să vă oferim o explicație ușor de înțeles.

Cea mai simplă modalitate de a câștiga o luptă MMA este prin knock-out (KO). Acesta se produce când un luptător își lovește atât de tare adversarul, încât acesta nu mai poate continua lupta. Adversarii pot pierde prin KO dacă rămân fără cunoștință sau dacă, pur și simplu, nu mai pot continua. Un knock-out tehnic (TKO) are loc atunci când ori arbitrul, ori medicul pune capăt luptei MMA deoarece consideră că unul dintre luptătorii MMA nu poate continua. Un exemplu în acest sens este situația în care un luptător este făcut knock-out de câteva ori într-o rundă sau sângerează abundent.

O altă modalitate de a câștiga este prin submission (renunțare). Unii luptători MMA se pricep mai bine ca alții la forțarea adversarului să renunțe și își pot prinde adversarii în poziții de sufocare sau le pot răsuci membrele până când adversarul se dă bătut. Luptătorii lovesc cu palma de mai multe ori atunci când renunță la luptă, și prin urmare pierd meciul.

Luptătorii mai pot pierde un meci MMA și dacă echipa lor renunță la luptă prin aruncarea prosopului. Aceasta se poate produce dacă echipa este îngrijorată în legătură cu starea luptătorului, care poate fi hotărât să continue în ciuda unor răni grave suferite deja.

Fiecare luptă UFC se desfășoară pe parcursul a cinci runde, iar fiecare rundă durează cel mult cinci minute. Dacă niciunul dintre luptători nu a obținut victoria prin forță în cele cinci runde, câștigătorul meciului este declarat prin decizie a arbitrilor.

Luptătorii trebuie să își atace adversarul, astfel că simpla evitare a conflictului nu este o opțiune. Arbitrii avertizează un luptător în cazul în care consideră că acesta evita lupta în mod evident. Cu toate acestea, există mai multe stiluri de luptă în MMA și unii luptători aleg să „lovească” foarte rar, alegând să se concentreze pe pozițiile de renunțare de pe podea.

Cum pariați pe MMA

Pariurile pe MMA pot fi o modalitate grozavă de a lua un prim contact cu acest sport și de a începe să susțineți anumiți luptători. Majoritatea evenimentelor MMA — cum ar fi o noapte UFC — vor include mai multe lupte, așa că veți avea întotdeauna la dispoziție o gamă largă de lupte din care să alegeți.

În ciuda faptului că knock-outurile rapide sunt, de obicei, interesante pentru public, cel mai obișnuit tip de pariu MMA este pe învingătorul unui meci. Aceasta poartă denumirea de pariere pe meci. În parierea pe meci, pariați ce luptătorul MMA care credeți că va câștiga o anumită luptă. Pentru jucătorii care adoră riscul și caută cote foarte mari, există și posibilitatea de a paria pe remiză în anumite cazuri.

Pariul pe numărul de runde este, de asemenea, o alegere populară când vine vorba de pariurile pe MMA. Când pariați pe numărul de runde, vi se oferă o limită predefinită Peste/Sub, iar dvs. încercați să preziceți dacă o luptă MMA va avea mai multe sau mai puține runde. Ca exemplu, dacă limita predefinită este stabilită la 3.5 runde, aceasta înseamnă că pariul va fi lupta va consta în cel puțin patru runde (Peste) sau că va avea cel mult trei runde (Sub).

Pariul pe rundă și modalitate este un alt tip de pariu popular pe MMA. În rundă și modalitate, pariați pe când și cum credeți că se va încheia lupta. Un exemplu de acest fel este de KO în runda a treia, când pariul dvs. va fi câștigător dacă lupta se încheie cu knock-out în runda prezisă.

Iar, modalitate de obținere a victoriei este un tip de pariu pentru fanii MMA bine documentați. Explicația este că majoritatea luptătorilor — mai ales în UFC — sunt specializați. Dacă, de exemplu, știți că un luptător este mai priceput să-și forțeze adversarii să renunțe la luptă, atunci puteți susține acest rezultat la luptei. La fel, dacă luptătorul ales a câștigat ultimele 15 lupte prin knock-out, atunci, probabil, acesta va fi un pariu bun pentru următoarea sa confruntare.

Pariurile deschise pe MMA

Puteți plasa și pariuri deschise pe MMA, aceasta fiind o modalitate foarte bună de a plasa pariuri pe termen lung, care se vor derula timp de mai multe luni. Pariurile deschise populare includ piețe pe lupte încă neconfirmate. La fel ca în box, negocierile pentru luptele importante durează luni de zile înainte de a ajunge la o înțelegere. Asta înseamnă că mereu există câte lupte neconfirmate, care urmează să fie programate.

Prin urmare, Unibet oferă fanilor șansa de a plasa din timp pariuri pe aceste lupte neconfirmate, preconizând că vor fi programate înainte de o anumită dată. Dacă lupta nu este confirmată înainte de acea dată, atunci pariul este considerat nul și vi se restituie banii.

Mulți pariori pe UFC preferă să plaseze pariuri pe lupte neconfirmate pentru a beneficia de cote mai bune. Destul de des cotele se modifică după ce pariul este confirmat și luptătorii încep antrenamentele. Așadar, pariurile pe o luptă neconfirmată pot oferi uneori cote mari.

Pariuri In Play pe MMA

La Unibet, încercăm să vă oferim cele mai bune cote pe MMA și UFC. De aceea, avem cote In Play pe cele mai importante lupte din fiecare lună. Pariurile In Play funcționează la fel ca pariurile sportive obișnuite, cu diferența că cotele se pot modifica într-o secundă.

Pariurile In Play pe MMA sunt o modalitate excelentă de a urmări acțiunea și de a vă testa tactica de joc în cele mai mici detalii. Poate fi dificil să alegeți cel mai bun moment de a plasa un pariu In Play — dar și recompensele pot fi uriașe dacă faceți pariul potrivit la momentul potrivit.

De exemplu: Un luptător pe care vă gândiți să pariați are un început slab de luptă. Prin urmare, cotele sale cresc, întrucât pare că nu va câștiga lupta. Dar acesta ar putea fi momentul să plasați un pariu In Play pe victoria luptătorului, pe care acesta o va câștiga în runda a treia, prin knock-out. Prin acesta diferă pariurile In Play de pariurile pre-meci, deoarece nu aveți doar un pariu câștigător, ci ați și beneficiat de cote mai mari. Desigur, uneori pariurile In Play comportă și riscuri mai mari.

Cele mai mari evenimente UFC pe care să pariați

UFC organizează aproape lunar evenimente importante. Acesta sunt prezentate de obicei sub denumirea „UFC 235” atunci când se anunță o luptă cu adevărat importantă. Dar există și evenimente UFC locale, evenimente pentru transmisiuni specifice și evenimente relevante într-o anumită țară, cum ar fi UFC London.

Evenimentele UFC numerotate sunt cele mai mari și atrag cel mai numeros public — așadar, dacă sunteți la început cu pariurile UFC, atunci acesta este evenimentul major pe care să-l urmăriți, ca să înțelegeți cel mai bine acest sport. Tot aici se întâlnesc și cele mai mari premii, luptătorii având șansa de a câștiga o avere dacă ies învingători în evenimente UFC numerotate.

Majoritatea evenimentelor UFC numerotate au loc în Statele Unite, fiind dificil de urmărit de fanii din Marea Britanie, deoarece luptele au loc pe timpul nopții. Dar — la fel ca în box — luptele importante pot începe uneori foarte târziu în SUA, în Marea Britanie fiind deja ora 6:00 dimineața! Aceasta înseamnă că fanii britanici și pot seta alarma și se pot trezi ca să urmărească marea luptă a serii.

Pariați pe MMA