S-a aprins la 20, s-a stins la 23 de ani. Nimeni nu l-a putut învinge pe distanța de o milă, unde a adunat 44 de victorii și a coborât de 17 ori sub patru minute. Herb Elliott
Când Herb Elliott a ajuns la Christian Brothers College din Perth, Australia, a crezut că pășește în lumea olimpismului din Grecia Antică. Oamenii aceștia se închinau la Zeul Sport, aveau o adevărată cultură mai ales pentru disciplinele ce vizau alergarea. Nu trecuseră nici 10 ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, dar acolo existau metode moderne de antrenament. ”Se vorbea numai despre sport, acolo am simțit cum crește în mine dorința de a deveni cel mai bun din Australia”, își aducea aminte Herb.
Iubea să alerge pe distanțe medii. În 1956, fix înaintea Jocurilor Olimpice de la Melbourne, ai lui l-au dus acolo. A intrat în Sat printr-o breșă a gardului. Purta un trening banal, n-a fost ”dibuit”. S-a găsit cu Ron Delaney, cel care avea să cucerească aurul la 1500 de metri, a văzut atmosfera de acolo. L-au ”ochit”, l-au scos afară. Și-a promis ca data viitoare când va intra într-un Sat Olimpic, să o facă pe la intrarea centrală.
Doi oameni aveau să-i influențeze cariera: un marinar rus și un antreor ”dus”. Se uita la cum aleargă Vladimir Cuț, un tip născut în Ucraina, rămas făr’ de tată, un alcoolic notoriu, la vârsta de cinci ani. Omul își falsificase vârsta pentru a putea ajunge pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial, curier.
Aici alergase non-stop. ”Eram absorbit de tehnica lui. Părea că râde de ceilalți concurenți, și la 5.000 și la 10.000 de metri. Varia ritmul după cum voia el, ceva nemaiîntâlnit până atunci”, rememora Elliott. Percy Cerutty i-a convins pe părinții lui Herb să se întoarcă-n Perth fără el.
L-a dus la centrul de antrenament de la Portsea, un fel de tabără, unde i-a dat de alergat pe dunele de nisip, i-a băgat în cap ideile marilor filozofi privind viața și competiția dintre semeni, l-a hrănit cu ovăz crud și l-a pus să dea ture în jurul a doi arbori de ceai. Băiatul auzea numai ”Mai repede!”, iar când deschidea gura pentru a se plânge, replica era: ”Da, știu, e numai durere!”.
Cu toate acesta, deși e greu de crezut, lui Herb i-a plăcut a nebunie și așa a apărut cea mai frumosă proveste profesor – elev din istoria sportului australian.
Finalul cursei de la Roma. Herb are avans mare
Pe 6 august 1958, băiatul de 20 de ani a intrat pe stadionul ”Morton” din Dublin. A terminat o milă cu un nou record mondial, 3:54.5, după o cursă fabuloasă, cu cinci alergători sub patru minute, apoi a ajuns la Göteborg, unde a făcute același lucru la 1500 metri, cu 3:36.0. La Jocurile Commonwealth din Cardiff, Țara Galilor, a luat aurul la 800 iarzi și o milă, iar lumea a început să stea cu ochii pe el.
Și-au venit Jocurile Olimpice de la Roma. Medalia de aur la 1500 de metri, cu vreo 20 de pași și 2,6 secunde înaintea ”argintului”, francezul Michel Jazy. Când s-su uitat pe statistica sa, specialiștii au văzut că adunase 36 de victorii pe o milă, nu fusese niciodată învins și că terminase de 17 ori sub patru minute!!!
Herb alături de soția sa și doi dintre cei șase copii ai cuplului
Când s-a retras, în mai 1961, la 23 de ani, Australia nici n-a respirat. Adunase 44 de victorii consecutive… O undă de speranță a apărut în 1962, la o reuniune atletică, dar a băgat doar o jumătate de milă și asta a fost tot. Se căsătorise, deja, cu Anne Dudley, copilașii urmau să apară. A ajuns la Cambridge, a fost CEO în companii importante. Normal, în 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, a purtat torța, fiind aplaudat de întreg stadionul.
La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe MVP, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierzi nicio secunda de actiune pe NBA, Euroliga, Eurobasket si cele mai tari competitii.