FotbalInternational

Ziua când fizica a fost luată peste picior!

iunie 16, 2022

Pariază acum

Echipa1x2
Brazil - Serbia1.504.007.00

Pe 3 iunie 1997, Roberto Carlos prinde un ”trasor” pe ”Gerland”, contra Franței, un șut de la 35 de metri. Și astăzi, la 25 de ani de atunci, golul continuă să fie disciplină de studiu!!!

 

E început de iunie, 1997, Franța se pregătește să organizeze (și să câștige!) Campionatul Mondial, așa că ”Tournoi de France”, căci așa a fost botezat patrulaterul, e un bun prilej de a verifica logistica nu numai la Paris, ci și la Lyon, Nantes ori Montpellier.

Suntem pe ”Gerland”, ”prietenul” nostru, Kim Milton Nielsen, fluieră iar 28.193 de suflete vin să vadă partida Franța-Brazilia. Aimé Jacquet începe cu Barthez în poartă, apoi Candela, Desailly, Blanc, Lizarazu, Deschamps, Karembeu, Ibrahim Ba, Zidane, Maurice și Pires (vor mai intra Thuram, Vieira și Keller), în timp ce Mario ”Lobo” Zagallo purcede la drum cu Taffarel, Cafu, Celio Silva, Aldair, Roberto Carlos, Mauro Silva, Dunga, Leonardo, Romario, Ronaldo și Giovanni, acordându-le, apoi, minute și lui Marcelo Gonçalves, Djalminha ori Paulo Nunes.

Să fi trecut vreo 20 de minute din această partidă de lux, când danezul dictează o lovitură liberă în jumătatea de teren a francezilor, dar distanța față de poarta lui Barthez este imensă, 35 de metri! Roberto Carlos apucă balonul. Puțină pauză!

 

➕ Mizeaza combo la Unibet pe orice sport si poti castiga cu pana la 50% in plus, direct pe tichetul de joc!

 

Poză pe-o cutie pe care scria ”TNT”

 

După ce a trecut pe la Uniao Sao Joao, Atletico Mineiro și Sao Paulo, a evoluat, un singur sezon, la Inter, apoi a semnat cu Real Madrid, dorit de regretatul președinte Lorenzo Sanz. Mulți n-au crezut, atunci, în această trecere a sa pe ”Bernabeu”, chiar dacă începuse să fie apreciat pentru loviturile sale libere și pentru forța șutului, dovadă că cei de la revista ”Don Balon” l-au rugat să pozeze cu piciorul stâng pe o cutie pe care scria ”TNT”!

Pe 16 septembrie 1996, într-o partidă contra celor de la Betis Sevilla, brazilianul trimisese o ”ghiulea” ce-l învinsese pe Toni Prats, numai că spre deosebire de poziția de pe ”Gerland”, contra trupei lui Alfonso, balonul se afla acum poziționat direct pe poartă și nu în lateral.

În momentul în care fundașul și-a așezat balonul, ceilalți posibili executanți – Romario, Ronaldo – nici măcar nu au intervenit. Barthez și-a croit zid, cu Vieira, Zidane și Maurice, apoi l-a chemat și pe Deschamps, în timp ce se aude cum strigă ”la stânga, la stînga”! 9,15 metri față de locul executării, distanță respectată. Brazilianul și-a luat avânt, a sprintat șapte metri, a tras cu 138 km/h, mingea, care a prins 600 de rotații/minut, a părut că părăsește stadionul, însă a revenit, a lovit bara și noi am văzut una dintre cele mai tari execuții din toate timpurile.

 

Roberto Carlos felicitat de către Bebeto

 

”Îmi aduc aminte de acel gol, unul dintre cele mai frumoase din cariera mea. Lumea n-a crezut că voi putea marca, deoarece mă aflam la o distanță considerabilă, dar știam că am forță în șut și că puteam să imprim balonului același efect și cu exteriorul și cu interiorul piciorului. M-am poziționat fix în fața mingii, pentru ca portarul să nu-și dea seama de intenția mea.

Cred că a gândit că voi trage pe deasupra. Când am văzut că nu se mișcă, mi-am schimbat planurile”, povestea, atunci, jucătorul celor de la Real Madrid. ”După ce am șutat, am urmărit mingea și am văzut că ieșea afară. Dar vântul, care intra pe stadionul din Lyon din dreapta, a făcut ca ea să ajungă în poartă, după ce a lovit bara.

A fost un miracol, ceva ce și se întâmplă o singură dată în viață. Mai vezi goluri asemănătoare, dar ca acesta, mai rar…A fost o zi în care m-am simțit important pentru echipă”. ”Când am văzut cum se duce mingea, mi-a zis că treaba e terminată, va sfârși pe Lună, dar…”, avea să adauge Barthez. ”În viața mea nu am văzut așa ceva”, mai spunea și selecționerul francez.

”Mi-am dat seama că am realizat ceva extraordinar dar, pe moment, nu prea am înțeles bine ce. Abia când am văzut reluările am priceout frumusețea golului  – Roberto Carlos”

 

Partida avea să se termine, finalmente, la egalitate, 1-1, iar Anglia cucerea ”Tournoi de France”. Roberto Carlos aduna peste 500 de partide oficiale la Real Madrid și, până să fie depășit de Marcelo, era jucătorul străin cu cele mai multe trofee pe ”Chamartin”. Cariera sa mai cuprindea Fenerbahce, Corinthinas și aventuri ”exotice” precum Anji Mahacikala ori Delhi Dynamos. ”Balon de Argint” în 2002, anul în care a reușit, cu Brazilia, cucerirea unui titlu mondial.

Anii au trecut și, deși pare greu de crezut, execuția lui Roberto Carlos din meciul cu Franța, când a râs de fizică, a devenit… obiect de studiu. Primul care a analizat-o a fost Guillaume Dupeux, în ”The spinning ball spiral”, apărută în ”New Journal of Physics”, apoi Eduardo Marques de Sa, profesor de matematici la Facultatea de Științe din Lisabona, în materialul ”Euler, Roberto Carlos și golul-minune”.

Un sfert de veac scurs de atunci și golul brazilianului este la fel de viu!

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal din Spania. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierizi nici o secunda de actiune.

Pariază acum

Echipa1x2
Brazil - Serbia1.504.007.00