FotbalMondiale

”Vei vedea, o să-l omoare pe unchiu’!”. Andres Escobar. 28 de ani și-o rană deschisă

decembrie 30, 2022februarie 23rd, 2023

Asasinat pentru ”vina” de a-și fi marcat un autogol în partida cu Statele Unite, cel botezat ”Cavalerul fotbalului ” a admis, întotdeauna, că a primit amenințări de la fanii columbieni, dar le-a răspuns, de fiecare dată, că nu se teme

 

”Mami, o să-l omoare pe unchiul Andres!”. Vorbele-s rostite de Felipe Angel Escobar, un puștiulică de 10 anișori, pe 22 iunie 1994, după o fază dintr-un meci de fotbal pe care televiziunile din întreaga lume o vor relua, apoi, de un infinit de ori. Cupa Mondială din Statele Unite, Mike Sorber, jucătorul gazdă, vrea să centreze. Are forță, mingea se duce bine spre careul columbian. Andres Escobar, fundașul, dă drumul la sanie, mingea o apucă spre poartă, goală-keeper-ul e prins pe contre-pied.

Zece zile mai târziu, ”profeția” lui Felipe Angel se adeverește. Unchiul său, internațional cu 51 de partide, este asasinat cu șase gloanțe trase în cap. Avea 27 de ani. La aproape trei decenii de atunci, rana nu-i închisă. Documentare, declarații, reportaje, dar durerea nu-i alungată…

 

escobar columbia

Escobar în duel cu un un fotbalist al SUA, în 1994

 

Columbia e miez înainte de SUA ‘94. Poate nu prin prisma rezultatelor istorice, ci prin ceea a valorilor individuale. ”Pibe” Carlos Valderrama, Faustino Asprilla, Freddy Rincon ori ”El Tren” Valencia, cravașați de Pacho Maturana, care, imediat după, va ajunge la Atletico Madrid, plus acel 5-0 cu Argentina, pe ”Monumental” din Buenos Aires, contra lui Batistuta ori ”Cholo” Simeone, rezultat după care regretatul Pele spusese că avem, deja, campioana mondială.

Mizeaza combo la Unibet pe orice sport si poti castiga cu pana la 50% in plus, direct pe tichetul de joc!

 

Primul șoc, înfrângerea cu România lui Gicuță Hagi. Apoi, telefonul primit de Maturana: ”Ascultă, omule! Miercuri, la meciul cu americanii, îl scoți pe Barrabas Gomez și-l pui în locul său pe Pitufo De Avila. Dacă nu faci asta, ești ca și mort!”. Vocea îl culpabiliza pe Barrabas la eșecul cu europenii. Pacho vrea să-și dea demisia atunci, federația îl ține pe loc. Peste ani, chiar jucătorul avea să confirme:

”Aveam ședința tehnică, la hotel, la 11, era 11 și jumătate și ei nu veniseră. M-am dus să-I caut. Pacho plângea, iar Bolillo (n.a. – antrenorul secund) nu putea scoate niciun cuvințel. Le-am spus să ignore amenințările, în Columbia primisem câteva, dar n-au vrut să audă, mi-au spus că nu voi juca”. Unii zic că aceea a fost ziua în care Gomez a decis să se retragă din fotbalul mare.

 

Escobar a murit înaintea lui Escobar. Alăturarea nu-i forțată!

 

Fotbalul tremură în Columbia. America de Cali e o marionetă în mâinile lui Pablo Escobar, care ordonă uciderea arbitrilor ”contra”. Construiește stadioane de fotbal, stelele din națională trebuie să treacă pe la el, să sărute inelul. ”N-am fost de acord să se ducă, dar s-a dus”, povestește sora lui Andres Escobar.

Baronul drogurilor moare cu șase luni înaintea acelui meci de tristă amintire. Andres Escobar era o ”anomalie” în națională, dacă termenul nu pare forțat. Înalt, serios – îi ziceau ”Cavalerul fotbalului” -, citit. Maturana îl vedea următorul ”căpitan”, după ce Valderrama urma să se retragă, iar AC Milan pusese ochii el, ca înlocuitor al lui Baresi.

Când italianul Fabio Baldas a fluierat finalul meciului de pe ”Rose Bowl”, columbienii deveniseră din eroi niște paria în doar 90 de minute. Bogota era pregătită de sărbătoare, se declarase stare de alarmă, dar nimeni n-a ieșit pe străzi. Unii dintre fotbaliști s-au prins că e groasă dacă se întorc direct, așa că au preferat o vacanță prin locuri mai ferite.

Escobar a refuzat oferta celor de la ”Radio Caracol”, de a rămâne pe pământ american, pentru a comenta restul partidelor. Părinții l-au sfătuit să nu plece spre patria natală, Maturana a fost mai direct: ”Ai grijă, știi bine că în Columbia conflictele se rezolvă cu pumnii!”. ”Da, dar nu îmi este teamă, nu am de ce să mă ascund”, a sunat răspunsul.

 

escobar columbia

Escobar a dat drumul la sanie. Peste o secundă își va învinge propriul portar…

 

A revenit. Îl aștepta Pamela Cascardo, cu care urma să se căsătorească peste cinci luni. Și ea-l rugase să mai zăbovească nițeluș pe acolo, până se mai limpezeau apele. ”Nu am de ce să mă ascund!”, repeta. Vineri, 1 iulie, a ieșit să cineze cu niște prieteni și toată noaptea a trebuit să ignore insultele venite din partea unor narcos, precum Juan Santiago ori Pedro David Gallon, ce nu-i dădeau pace.

La două spre dimineață a dat să se urce în mașină. Nu mai putea sta, peste câteva ore era aniversarea Pamelei. A primit șase gloanțe, în timp ce atacatorii strigau: ”Mulțumim pentru autogol!”.

Investigația, despre care mulți au spus că a fost făcută în bășcălie, a concluzionat că șoferul lui Gallon, Humberto Munoz Castro, poreclit ”El Marrano”, fusese cel care trăsese. A primit 43 de ani de închisoare. Pedepsa i-a fost redusă la 23. A făcut 11. Frații Gallon Henao, acuzați că au acoperit făptașii, au fost lăsați în libertate.

Cu câteva zile înainte, cei de la ziarul ”El Tiempo” din Bogota, unde Escobar colabora, îi publicaseră un material în care jucătorul recunoștea că primise amenințări dacă lucrurile nu vor ieși bine în SUA. Titlul acestuia? ”Viața nu se termină aici!”.

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului, precum si o oferta generoasa de pariuri sportive. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe MVP, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierzi nicio secunda de actiune pe NBA, Euroliga, Eurobasket si cele mai tari competitii.