FotbalLa Liga

”Acum patru zile, jucam! Acum două, luam Liga Campionilor. Azi sunt în scaun cu rotile!”

octombrie 24, 2021noiembrie 25th, 2021

Jetzt wetten

Mannschaft1X2
Villarreal - FC Barcelona2.73.52.63

Juan Carlos Unzue, fostul antrenor secund de la FC Barcelona, a dispărut de pe terenurile de fotbal. De doi ani de zile suferă de Scleroză Laterală Amiotrofică, o boală unde speranța de viață e între trei și cinci ani. Omul care a jucat alături de Maradona și care l-a pregătit pe Messi

 

La Tajonar, la baza de pregătire a celor de la Osasuna, jucătorii stau în semicerc. ”În momentul în care pierdeți un joc, când aveți o zi proastă sau când la antrenament lucrurile nu ies așa cum doreați voi, să vă gândiți la mine. Tipul care se află în fața voastră juca fotbal acum patru zile. Acum două, câștigam Liga Campionilor. Azi sunt într-un scaun cu rotile”.

Nimeni nu respiră! ”Vreau să vă aduceți aminte de mine! Dar să nu o faceți trist! Nu! Nu asta dorescsă vă spun, nu acesta e mesajul pe care încerc să-l transmit! Întotdeauna să spuneți că trageți pentru un obiectiv, că trebuie să vă iasă asta și asta și, dacă reușiți, să știți că sunteți privilegiați!”

 

 

Cei mai bătrâni de pe acolo – maseurul și doctorul, își aduc aminte de el. Portar bun, trecut pe la Osasuna, pe la FC Sevilla – peste 250 de meciuri, dar și pe la FC Barcelona. Cei mai tineri îl văd la sfârșitul finalei de la Berlin, 3-1 cu Juventus, în ultimul act din Liga Campionilor, sărutând trofeul, ca mâna dreaptă a lui Luis Enrique.

Da, pare greu de crezut, dar tipul în scaun cu rotile e Juan Carlos Unzué, băiatul cu ”triplă” la Barcelona, în 2015, tehnician la Numancia, Celta ori Girona, printre altele!

54 de ani. În iunie 2020 a anunțat că suferă de Scleroză Laterală Amiotrofică (SLA) ori boala lui Lou Gehrig, maladie ce implică moartea neuronilor. Adică dificultăți în mișcare, în vorbire, în respirație. ”Tajonar, locul în care ne aflăm acum, s-a inaugurat în 1982, primul meu an la tineret. Țin minte totul. Mă uit la voi, toți tineri! Dacă sunteți accidentați, aveți o problemă importantă și vă dați seama că nu faceți față singuri, vorbiți cu cel de lângă voi. Fiecare are un tip de încredere, e multă lume gata să vă întindă o mână de ajutor”.

 

Unzué alaturi de Luis Enrique, cu cateva minute inainte de a castiga cel important trofeu din viața sa

 

Nu vrea să-i întristeze, dar, printre apropiați, recunoaște că viața i s-a schimbat. ”Nu mai pot lucra, nu mai pot face ceea ce-mi plăcea. Adică fotbal”. Din martie, e într-un scaun cu rotile. El, un tip super activ. ”La Pamplona, de fiecare dată când mai era nevoie de un jucător de atac, mă băgam eu! Antrenorul se prindea mai greu și abia după aceea țipa la mine să mă trag în poartă!”

A trebuit să renunțe la bicicletă, acum se chinuie cu una statică. ”Totul se schimbă rapid. Când soția mea spune că mergem cu mașina undeva, mă uit la cicliștii de pe margine și-mi închipui că sunt acolo. Dar nu zic, niciodată, că e o nenorocire! Nu! M-am bucurat de multe în acești 53 de ani”, mai spune fostul portar.

”Fotbalul mi-a dat posibilitatea de a-mi transforma hobby-ul în meseria de zi cu zi și asta e tot ce contează”, adaugă. A prins zile magice pe ”Camp Nou”, ca antrenor cu portarii, pe vremea lui Rijkaard ori Guardiola. ”În sezonul 2008-2009 au fost șase titluri. Vă dați seama ce profesioniști erau jucătorii de atunci?”

Privește imaginile cu el aranjându-și mânușile, pe vremea când era portar, la un meci cu Real Madrid, pe ”Santiago Bernabeu”. ”A ieșit bine atunci, am scos vreo trei goluri ca și făcute”. Nu se entuziasmează.

Știe că speranța de viață la cei diagnosticați cu SLA jonglează între trei și cinci ani. ”Trebuie să reziști mental. Asta e cel mai important”. Apoi își aduce aminte de momentul în care le-a spus copiilor despre boală. ”Da, a fost unicul moment când am plâns, cu toții. N-a fost ușor, dar am simțit o eliberare. Eu și soția știam din iulie 2019. Lor le-am comunicat în decembrie. La fel am făcut și cu frații, cu mama”…

Însă nu vrea să-i întristeze pe cei din jur, așa că revine la fotbal. ”Am fost coleg cu Maradona și l-am atrenat pe Messi. Se poate mai mult?”, adaugă. ”Diego era capabil să facă lucruri pe care mintea nu le putea concepe înainte ca el să le execute. Priveam, mergeam, apoi, în vestiar și mă gândeam cum de a reușit așa ceva”.

Își aduce aminte că astrul argentinian le povestea tot, răspundea la orice întrebare. ”În autocar, ne vorbea despre greșelile pe care le-a făcut, pentru ca noi să nu trecem prin așa ceva!” Messi n-a repetat ”eratele” lui ”Pibe”. ”I-a cunoscut istoria, l-a avut mentor, la începuturi, pe Ronaldinho, așa că s-a descurcat de minune”.

 

Ghidându-l pe Messi, în perioada de aur a Barcelonei

 

Știe multe despre boală, ți-ar putea vorbi trei zile despre asta. Afectează persoanele între 50 și 55 de ani, dar poate apărea și la 25. Unii o ”leagă” de sport, dar nimic nu e dovedit științific până acum.  Când se ajunge la momentul final, nu te mai poți mișca deloc. Dar nu vrea să adauge mai multe. Se reîntoarce la fotbalul pe care l-a iubit atât de mult.

”Vestiarul e cel mai important lucru din lume când joci fotbal. Niciodată, dar niciodată să nu vă fie teamă să discutați cu cel de lângă voi! Pentru că asta înseamnă, de fapt, o echipă!”

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal din Spania. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierizi nici o secunda de actiune.

 

✍🏻 Articol publicat de cronicarul Unibet, Cătălin Oprișan

Jetzt wetten

Mannschaft1X2
Villarreal - FC Barcelona2.73.52.63