FotbalLiga Campionilor

Tu, ”Balamuc”, să ne ierți! Ce dor ne va fi…

februarie 4, 2020noiembrie 25th, 2021

Prin minutul 83, Steaua face rost de un fault, la FC Olt. E 0-0, 18 metri de poartă, nițeluș stânga. Petcu și Tudorel Stoica stau lângă puicuță. E clar, ”Duzinarul” va executa. Din spate vine Ilie Bărbulescu. Părintește, îi dă deoparte. Puținel elan, zbang, cumătra se duce direct spre vinclu!

”De ceva vreme pregăteam lovitura asta. O aveam în plic. Când mai aveți nevoie, să-mi spuneți. E simplu! Scot plicul, execut, înscriu și v-am făcut fericiți” îi ia peste picior ”Balamuc”. Ce vrei, așa se glumea pe atunci! Iliuță venise de la Școala Generală numărul 9. Spitalul celor cu probleme, la fel. De aici l-au botezat așa.

Debutase extremă – într-un meci televizat, cu CSM Reșița, acasă, la Pitești – cum îi plăcea lui să se laude. Tot familionul în tribune, un sfert de cartier alături de el. Când unul îl mai dădea la țurloaie, a lui mumă se ridica dintre gradene, îi lua numărul de înmatriculare vrăjmașului și urla: ”Ai dat în ăsta micu’, ne auzim noi după joc!” Iliuță, rușinat, mergea lângă gard, o ruga să steie jos, că se fac de râs, că așa e la fotbal…

A prins un meci incredibil, cu 10 goluri, faimosul România – Iugoslavia, 4-6. ”Doar rezervă, dar ce a fost acolo!”, avea să-și aducă aminte. Nea Piști Covaci antrenor, Anghel Iordanescu și Loți, printre marcatori. Pe primul îl va avea antrenor, pe al doilea coleg. Scuze! Și Puiu îi va fi coechipier, în cea mai frumoasă noapte de mai din sportul nostru.

 

Ce scântei ieșeau din meciurile  cu Dinamo. Dar ce scântei frumoase!

 

La Steaua a ajuns de la Petrolul, nu de la Pitești, cum s-ar putea crede. Nea Imi îl pune pe ”Moțăței” pe-o margine, cealaltă e a lui Eduard. Dar Bărbulescu e plin de voință, trage de el, muncește, prinde tricoul de titular. ”Bumbi” îi zice să nu se uite în oglindă, că are cap de mort. El ripostează, spune că în urbea natală e strigat ”alaindelon”, așa, într-un singur cuvânt.

Vine meciul cu Honved și ghiuleaua din noiembrie, cea spre poarta amărâtului de Andrusch. ”Unii au zis că am vrut să centrez. Cui, tată, cui, că nu domicilia nimeni prin zonă! Am tras direct, acolo am vrut să o dau. Ăia de la NASA m-au contactat după, că să stăm de vorbă despre efect, despre traiectorie”…Și seara de pe ”RSP”, din Sevilla, cu don Juan Carlos la ”oficială”. Când ”Balamuc” e la un pas de a rupe urechile…”urecheatei”. ”Păi am bătut atâta drum până acolo ca să-l pup pe Duckadam?”, avea să zică.

 

Gata, s-a dat drumul la pupat Cupa Campionilor Europeni!

 

Urma uitarea. ”Tradițională” la români. O singură agapă frumoasă, oficială, la 10 ani. Apoi niște sindrofii prin curte pe la nea Țânțăreanu. Unde n-ajungeau toți foștii viteziști. Unii nu puteau, alții, vorba Apusului de Soare a lui Delavrancea, nu voiau să poată ajunge. Se împărțiseră în tabere, precum Athos și Aramis, pe o parte, D’Artagnan și Porthos, pe de alta, uitând că numai sub același slogan și arme uimiseră continentul ăsta bătrân.

Uneori, telefonul mai suna. Rar, rar de tot. Un apel de la un gazetar, pentru o depănare de amintire, o invitație la o miuță cu liceenii. Se băga, se simțea bine în miros de ”Revulsin” și scârțâit de parchet.Toți îl uitară. Toți.

Când s-a stins, toți prinseră a-și aduce aminte de ”Balamuc”. Pardon, nu toți, dacă citești cine a venit la priveghi. Tudorel, ”Duzinarul”, cel care-i fusese căpitan, nu l-a putut privi rece, colo-n copârșeu. Nu ăsta era Iliuță al lui! Iovan, celălalt căpitan, din Andalucia – miracol, se pusese pe plâns.

Târziu, când zăpezile vor fi albastre, iar noi nu vom fi terminat de combătut dacă la capăt de 41 e trupa la care a evoluat el sau cea formată numai din consoane, nouă, celor cu tuleiele gris, ni se va face dor de ”Balamuc”. Și de Lucică. Și de Urruti. Și de Pedraza. Și de Mitică Neagu. Va fi, însă, prea târziu. Și prea puțin. Îi vom ruga doar să ne ierte. Atât!

Credit foto: Arhiva ”Gazeta Sporturilor”

 

La Unibet gasesti o oferta completa privind pariuri online pe Liga1. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde, gratie sectiunii Action Betting, la agentia noastra gasesti cele mai bune optiuni, inclusiv inovativa functie care iti permite sa combini tipuri de pariuri multiple intre mai multe evenimente.