FotbalInternational

”Sânge peste tot!”. ”Doctore, pentru Dumnezeu, vreau să joc!”

iulie 8, 2022iulie 14th, 2022

Pariază acum

Echipa1x2
Spain - Costa Rica1.275.7512.00

Înaintea semifinalei Spania – Germania, de la CM 2010, geamul cabinei de duș se sparge peste Xabi Alonso. Scene din filmele de groază, dar nimeni nu află nimic. Peste patru zile, bascul e campion mondial…

 

”Când am intrat în cameră, l-am găsit pe Xabi palid și debusolat, în stare de șoc. Își protejase genunchiul cu un prosop, ca să poată ajunge la ușă, să deschidă. Totul era plin de pete de sânge, dar în baie, sincer, părea că se turnase o secvență din <<Psycho>>! Părea scena unei crime. Nu prea putea vorbea, dar a început să mă implore: <<Doctore, pentru Dumnezeu, fă ceea ce crezi tu că trebuie, dar vreau să joc!>>. Și acum am cuvintele lui în minte!”

Așa-și începe povestea medicul Garcia Cota, una dintre cele mai stranii întâmplări din istoria fotbalului, păstrată ”la secret” ani întregi, despre Xabi Alonso și clipele dramatice prin care a trecut în 2010, când a devenit campion mondial cu naționala Spaniei.

Telefonul de pe noptieră era șmecher. Suna de trei ori și, dacă nu răspundeai, intra pe modul ”difuzor”. Xabi a auzit cuvintele team manager-ului trupei lui Don Vicente del Bosque fix în momentul în care închidea bateria dușului: ”În 10 minute, vă rog, toată lumea în holul hotelului!”. Jucătorul lui Real Madrid avea obiceiurile sale: lăsa apa rece să se reverse asupra sa, nu mai mult de trei minute, sus în autocar și, la stadion.

 Mizeaza combo la Unibet pe orice sport si poti castiga cu pana la 50% in plus, direct pe tichetul de joc!

”Dacă-s adormit, nu am cum să nu mă trezesc!”, glumea. În mai puțin de trei ore urma un important moment al carierei sale la nivel de selecționată: Spania versus Germania, semifinală de campionat mondial, prima din istoria patriei lui Cervantes.

A tras prosopul de pe suport, prinsese a se șterge pe cap. Poate puțin cam puternic. A amețit o secundă, a dat să se redresese încercând să găsească un punct de sprijin pe mânerul geamului de la duș. Poate părea o forțare, dar acela a fost momentul ce putea schimba penultimul act, povestea echipei iberice ori chiar cariera jucătorului! Balamaua a ieșit din perete, geamul a tremurat, a venit peste fotbalist, spărgându-se în mii de bucățele. Așa era conceput, ca în caz de accident, să ”explodeze”.

Particulele de zahăr l-au zgâriat pe mușchiul geamăn, fără să-l rănească prea tare, dar o bucată de geam, mai încăpățânată, s-a transformat într-un fel de cuțit, tăindu-l pe rotula piciorului drept, în partea de sus a acesteia.

”Da, știu că sângele e impactant întotdeauna, dar nu de asta m-am speriat, ci de faptul că genunchiul meu era secționat și puteam vedea țesutul muscular. O durere internă profundă! Gata, am spus adio semifinalei și, posibil, finalei! Cât naiba ghinion să fi avut?”, avea să rememoreze jucătorul. Voia să plângă, dar era speriat. ”Mi-am adus aminte de Santi Cañizares, care, înainte de Mondialul din 2002, în timp ce se dădea cu after shave, a scăpat sticla. Din instinct, a dat să pună stop! S-a spart, i-a tăiat venele și… la revedere!”.

 

Xabi Alonso

Bandajul se vede cu ușurință pe piciorul lui Xabi

 

Alonso a apucat doar să pună mâna pe un prosop, să apese tare, să-l sune pe Cota și să-i deschidă ușa. Atât! Jos, în hol, băieții se adunau și se încolonau către autocar. Urma întâlnirea cu Neuer, Lahm, Ozil, Klose ori Podolski. Medicul s-a apucat pe loc de treabă. I-a curățat rana, i-a prins pulpa cu mânecile de la un tricou, strâns, foarte strâns, pentru a-i opri hemoragia. Două minute întreaga operație! Xavi nu șchiopăta în momentul în care a ieșit din cameră, semn bun.

”O luptă cruntă între inimă și creier!”

Pantalonul proteja tot. S-au urcat. Jucătorul se gândea la punctele de sutură, cum va fi cusut ”pe viu”. Doctorul avea o problemă etică și de morală. ”În mintea mea era clar că Xavi nu putea juca și că trebuie să-l anunț pe selecționer. O luptă cruntă între creier și inimă. Privirea lui Xabi m-a făcut să mă decid!”.

Când au ajuns la stadionul din Durban, grosul delegației a mers să simtă gazonul, atmosfera. Cei doi au cotit-o direct spre vestiar. N-au intrat acolo, ci alături, în sala unde se găseau butoaiele pline cu gheață, cele destinate recuperării. Medicul știa ce-l așteaptă dacă erau văzuți. Doar ei și unul dintre maseuri, Miguel Gutierrez, veteranul, o persoană de încredere maximă. L-a anesteziat local, s-a apucat de cusut.

Doi centimetri mai jos și geamul ar fi secționat un tendon… Nu aveau timp să se plângă. Nici jucătorul, nici medicul. 14 puncte. ”I-am pus o singură condiție, atât. Dacă la încălzire simte cea mai mică durere, să mergem să-i spunem lui Del Bosque!”

 

Xabi Alonso

Medicul și-a făcut datoria, rana a fost cusută

Xabi Alonso n-a deschis gura. Fie datorită anesteziei, fie datorită faptului că urma o semifinală de Campionat Mondial, unde forma linia de mijloc cu Busquets, Xavi ori Iniesta. Bascul a intrat cu un bandaj deasupra genunchiului, dar nimeni nu s-a prins. A șutat la poartă, a dat pase, totul ok. ”Azi, după atâția ani, pot recunoaște că nu prea m-am concentrat pe ceea ce ne-a spus Mister. M-am gândit ce însemna meciul ăsta pentru mine, pentru Cota și pentru Vicente del Bosque, căruia nu-i spusesem nimic!”

 

”La tensiunea semifinalei se adunase și o luptă interioară. Dacă nu am făcut ceea ce era corect? Dacă rana se deschidea și eram prins? Jucasem fair față de colegii mei ori de Mister? La final, am ales, dar și azi mai am unele rezerve”. Xavi Alonso

 

Avea să de descurce de minute. Îl bloca pe Schweinsteiger, trimitea baloane pentru Pedro ori Villa. Puyol se înălța peste toți, 1-0. Apoi, în minutul 93, schimbare Xavi Alonso – Marchena, la trecerea timpului. Când antrenorul l-a luat în brațe, sa surâs puțin: ”Dacă ai știi, tu”… Dar cel mai mult a stat lipit de Cota… ”Niciodată în viața mea nu am simțit o tensiune mai mare”…

Patru zile mai târziu, Xabi Alonso devenea campion mondial. Nigel de Jong îl imita pe Bruce Lee, dar lovitura de karate era nimica toată pe lângă ce trecuse în acea noapte, la Durban…

Sursa: ”El Larguero”

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierizi nici o secunda de actiune.

Pariază acum

Echipa1x2
Spain - Costa Rica1.275.7512.00