Cupa MondialaFotbal

Roberto Carlos și golul ce-a râs de fizică: ”Îmi pare rău că băiatul de mingi n-a avut încredere în mine!”

iunie 9, 2020noiembrie 25th, 2021

La mai bine de două decenii la cele două bijuterii, Roberto Carlos, 47 de ani, încă se mai gândește. Trebuie să aleagă. În stânga e capodopera cu Tenerife, din 1998: reușită din acțiune, aproape de linia ce marca finalul cursei sau bomboana din vara lui 1997, de la ”Tournoi de France”? Trage aer, răsuflă și zice: ”Rămân cu lovitura liberă!”.

Să o luăm ușurel.

În primăvara lui 1997, francezii – care vor organiza Cupa Mondială la ei acasă peste 12 luni – anunță un patrulater, botezat ”Tournoi de France”. Să vedem cum stăm cu stadioanele, să mai facem o verificare înaintea marelui eveniment, să mai umblăm la reglaje.

Se dă sfară-n lume, se cheamă numai trupe cu ștaif: Brazilia, locul 2 mondial, Italia, poziția a 5-a, și Anglia, cu numărul 7 pe tricou. Meciurile-s programate la Nantes, Montpellier, Paris și Lyon, sistem campionat, fiecare cu fiecare, opt zile, nu mai mult.

Atenția e îndreptată spre campioana lumii, Brazilia. Mario Zagallo, tehnicianul, are, probabil, cel mai bun atac din lume, Ro-Ro, Ronaldo, originalul, cu Romario. Apoi, Taffarel, Cafu, Mauro Silva, Dunga, Leonardo. Roberto Carlos bate-n 24 de primăveri, e la al doilea sezon la Real Madrid.

La Inter a stat 30 de meciuri, apoi regretatul Lorenzo Sanz l-a vrut pe ”Bernabeu”. Ne aducem aminte prezentarea sa de pe coperta revistei ”Don Balon”. Brazilianul, zâmbăreț, stă cu piciorul pe o cutie pe care scrie T.N.T., aluzie la forța cu care lovește balonul.

Ne reîntoarcem la ”Tournoi de France”. Doamne, ce echipe! Del Piero, golgeterul. Shearer, Scholes, Zidane ori Djorkaeff. Meciul inaugural e pe 3 iunie 1997, ”Stade de Gerland”, Lyon. Gazdele contra naționalei ”carioca”. 28.193 de suflete în tribune.

Minutul 21. Ronaldo, ”Dințosul”, e făcut sandwich. Kim Milton Nielsen respiră în fluier. Cât televiziunea franceză dă reluarea, faultul se execută, scurt. Romario e lovit. Iar întrerupere. Dunga, căpitanul, marchează locul, dar pleacă de acolo. Roberto Carlos ia mingea, îi caută supapa. Sunt fix 35 de metri de poarta lui Barthez.

 

 

De la distanța asta e patriarh, nimeni nu se bagă să-l încurce. Liniștește obiectul muncii pe iarbă. Portarul ce avea să fie pupat pe chelie de Blanc, un an mai târziu, cere un zid din patru oameni, se aude pe ”direct”: de la stânga la dreapta pe micile dumneavoastră ecrane: Vieira, Zizou, Maurice. De ei se lipește și Deschamps. Un cioc de barză în spatele lor e și Desailly.

”Dinamită” aieptează. ”A aiepta”, adică a-și lua avânt, este primul verb ”sportiv” din limba română, vine undeva de pe vremea lui Dimitrie Cantemir. Scuze! Revenim! Se dă un pas în spate, doi, trei. Stați așa! Cine nu-l cunoaște și vede doar acest stop-cadru, își face cruce! Executantul se găsește în cercul de la centrul terenului, distanța până la poartă e de 35 de metri, zid din patru oameni, Barthez între buturi și tu vrei a înscrie?

Da, dacă te numești Roberto Carlos! Mingea nu e lovită, e bubuită! Prinde cel mai tare efect din lume, iese de pe orbita Pământului, apoi revine pe Terra, direct la Lyon, direct în poarta viitorului iubit al Lindei Evangelista! Mirific!

 

Brazilianul adună în el toată forța Unibversului și lovește. Copilul de mingi se teme, pare că mingea-l va lovi, dar e…gol!!!!

 

125 de partide și 11 goluri are Roberto Carlos la echipa națională a Braziliei, în perioada 1992 – 2006

 

Roberto Carlos dă drumul la poante: ”Cum priveam eu, în dreapta mea, în stânga lui Barthez, se găsea o reclamă, ceva cu <<La Poste>>. O ochisem! Mi-am luat ca punct de reper ”a”-ul de acolo, dar a fost mult mai mult. Am privit reluările. În spatele panoului publicitar e un băiat de mingi. Când vede că balonul vine spre el, dă senzația că vrea să se ferească, simte că va fi lovit. Dar e gol! Îmi pare rău că puștiul acela n-a avut încredere în mine”.

Logic, e ”Faza Zilei” peste tot în lume. Rezultatul, 1-1, aproape că nu mai contează. Nici că Anglia câștigă turneul. E foarte probabil ca mulți să nu-și mai aducă aminte că englezii au învins Italia și ”cocoșii” dar rușita lui Roberto Carlos să se păstreze în memoria tuturor. ”Golul ce a sfidat legile fizicii” începe să fie studiat de către oamenii de știință.

”Nu putem vorbi de noroc!”, spune Cristophe Clanet, de la ”Școala Politehnică” din Paris. ”Lovirea este perfectă, iar distanța, optimă. Dacă am avea un teren ideal, am vedea ceva apropiat de o spirală, numai că gravitația modifică traiectoria. În cazul nostru, pentru că Roberto Carlos a lovit ca la carte balonul, a redus acest efect”, adaugă el. ”Dacă distanța ar fi fost mai mică, s-ar fi văzut doar prima parte a curbei. La 35 de metri, totul s-a aliniat ca în manual”.

Israelianul Erez Garty, om de știință, merge mai departe și explică, peste ani, pe YouTube, cum a avut loc ”magia”: a vorbit despre Legile lui Newton sau Principiul I al Mecanicii, despre faptul că mingea s-a rotit în jurul propriei axe, a ajuns la ”Efectul Magnus”, cel care descrie traiectoria corpurilor aflate în mișcarea de rotație concomitent cu una de translație, ceva asemănător marcării unui gol direct din corner. Da, analizele au curs la BBC, reușita a devenit obiect de studiu la Universitatea din Sao Paulo!

 

135 km/h a prins ”racheta” lui Roberto Carlos în 3 iunie 1997

 

Dar Roberto Carlos nu s-a potolit. Pe 21 februarie 1998, la un meci disputat în deplasare, la Tenerife, cu o echipă din care făceau parte, printre alții, Juanele, Robaina, Slavisa Jokanovic ori Meho Kodro, brazilianul – atenție, fundaș – primește o minge aproape de linia de aut de poartă a gazdelor. Lovește direct, din alergare, balonul prinde același efect miraculos și Marcelo Ojeda, portarul, semnează de rușine.

Real (pentru care brazilianul va evolua în 584 de meciuri, cu 71 de reușite) pierde cu 4-3, dar jurnalele sportive deschid, din nou, cu ”bomba” lui RC, venită la jumătate de an de la cea de la ”Tournoi de France”.

 

 

Pus să aleagă între cele două giuvaiere, Roberto Carlos rămâne cu bomboana contra Franței. Și noi, telespectatorii ”optzeciști”, la fel!

 

La Unibet gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal din Spania. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde, gratie sectiunii Action Betting, la agentia noastra gasesti cele mai bune optiuni, inclusiv inovativa functie care iti permite sa combini tipuri de pariuri multiple intre mai multe evenimente.