Francezul Lucien Laurent a marcat, în 1930, primul gol din istoria Cupei Mondiale. A trăit spre a-și vedea echipa Regina Lumii. S-a stins supărat pe fotbalul modern, care pierduse respectul…
La 21 de ani, l-au luat în ”lotul lărgit” pentru Jocurile Olimpice de la Amsterdam, dar aici n-a apucat să mângâie, deloc, mingea. Începuse devreme fotbalul și, timp de nouă ani, evoluase la CA Paris, Cercle Athletique. Primul Campionat Mondial de Fotbal din istorie, Uruguay 1930, bătea la ușă când el și alți băieți au ajuns la Sochaux, care, deși pare greu de crezut, era, pe atunci, echipa muncitorilor de la uzinele ”Peugeot”, unde se găsea angajat.
I-au anunțat, ”la pachet”, că vor face deplasarea peste Atlantic, pe el, Lucien Laurent, pe fratele său, Jean, și pe încă doi colegi de muncă. S-a plecat pe ”Conte Verde”, faimosul vapor pe care au urcat și naționalele Belgiei ori României. ”Federația Franceză de Fotbal ne-a reunit cu greu, pentru că noi aveam joburi, iar șefii nici nu voiau să audă despre un concediu prelungit.
Negocierile au început cu vreo două luni înainte și, până aproape de ziua plecării eu, Jean, Andre Maschinot ori Etienne Mattler nu am știut dacă vom sui pe vas sau nu”, își aducea aminte Laurent. ”Voiajul a fost liniștit, gălăgia o făceam noi, cu belgienii și cu românii, atunci când ne găseam pe punte!”.
O imagine senzațională cu o ”bornă” ce marchează locul pe care se afla poarta stadionului ”Pocitos” din Montevideo, acolo unde francezul înscria primul gol din istoria Cupelor Mondiale
Francezii au picat în Grupa 1, cu Argentina, Chile și Mexic. Au debutat la un campionat mondial pe 13 iulie 1930, pe ”Pocitos” din Montevideo, cu 4.444 de persoane în tribune, contra băieților cu sombrero. Lucien Laurent a fost titular. Era minutul 19 când, cu un voleu, a marcat primul gol din istoria turneelor finale. Nu și-a dat seama de importanța reușitei sale.
”A fost o bucurie simplă și atât! Trebuia doar să ne pupăm pe obraz sau să batem palma înainte ca jocul să fie reluat. Pe atunci, nu mă gândeam că am marcat primul gol al Cupei Mondiale.
Nu realizasem asta!”. Franța s-a impus cu 4-1, dar a pierdut, apoi, la limită, ambele partide, 0-1, cu Argentina (n.a. – s-a accidentat, n-am mai putut continua, pe atunci nu existau schimbări, așa că și-a lăsat echipa în 10 și, mai mult, n-a putut evolua nici în următorul meci) și Chile și a plecat acasă. ”15 zile pentru a ajunge aici, alte 15 pentru a ne reîntoarce.
Nu ne gândeam la bani. În fotbal, ei au apărut mult mai târziu, când eu eram bătrân”, glumea Laurent. ”Pentru că aveam statut de jucător amator, țin minte că federația mi-a plătit doar o compensație de bază pe toată durata turneului final!”.
În 1934, Lucien Laurent este convocat, din nou, pentru turneul final, dar, din cauza unei accidentări, nu prinde niciun meci. Rămâne cu 10 partide la naționala Franței, ultima, pe 19 mai 1935, un succes, cu 2-0, contra Ungariei. În afara golului din Uruguay, mai marca o singură dată, contra Angliei, în 1931, meci pierdut cu 5-2. ”Englezii erau deja profesioniști, noi, tot amatori!”.
Poza de ”prezentarea” a lui Laurent, din 1930
A ajuns la Rennes, apoi Strasbourg, dar cel de-Al Doilea Război Mondial începuse și nimeni nu se mai gândea la fotbal. A plecat pe front, fiind luat prizonier. A viețuit, trei ani, într-un fel de lagăr din Saxonia, până să fie eliberat, în 1943. N-a putut sta departe de fotbal și, chiar așa, în timpul marii conflagrații, a jucat, doi ani, la Besançon, până în 1946, când s-a retras.
În 1998, când Franța a organizat Campionatul Mondial, Lucien Laurent a fost ultimul supraviețuitor al echipei din 1930 care a văzut, în direct, toate partidele trupei lui Zidane, devenită Regina Lumii. Ținuse o braserie, nu prea mai mergea pe stadioane. ”Jucătorii se comportă urât, prea multă simulare, s-a pierdut respectul față de adversari, față de arbitraj”, obișnuia să zică.
S-a stins în 2005, la 97 de ani. L-au coborât la cele veșnice în cimitirul din Vesoul. După golul lui din 1930, la cele 22 de ediții de campionat mondial ce au urmat, au mai venit alte 2.700 de reușite…
La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului, precum si o oferta generoasa de pariuri sportive. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe MVP, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierzi nicio secunda de actiune pe NBA, Euroliga, Eurobasket si cele mai tari competitii.