FotbalMondiale

Pelé, fotbalistul care a oprit un război

decembrie 30, 2022februarie 23rd, 2023

În 1967, Nigeria a pornit ostilitățile cu Biafra, o provincie ce se dorea a fi independentă. Luptele au durat trei ani, soldându-se cu 3.000.000 de morți. Pace a fost doar 72 de ore. Atunci când brazilianul a disputat cu FC Santos două partide amicale acolo!!!

 

  1. Pelé nu trebuia să fie Edson, ci Edison. În ziua în care s-a născut, în 1940, în Três Corações, în Minas Gerais, s-a băgat curent, lumină electrică, iar tatăl său, ”Dondinho”, bucuros, s-a gândit să aducă un omagiu marelui inventator, Thomas Alva Edison. Dar omul cu hârțoagele era prea bucuros, așa că a rămas ”Edson”. Ăst mic l-a moștenit pe ”Dondinho”, jucător bun la Atletico Mineiro, nevoit să se retragă din cazua unei accidentări. Când Brazilia a pierdut cu Uruguay finala Cupei Mondiale, faimosul ”Maracanazo”, Edson avea 10 ani. Zice-se că a spus, cu lacrimi în ochi, ”Lasă, tată, nu-și fă griji, voi câștiga un Mondial!”. Brazilia nu avea, atunci, nicio Cupă.

Se băga, mai mereu, în poartă. ”Dondinho” jucase cu Bilé, ca goalkeeper, iar copilașii râdeau de prichindelul de 10 ani: ”Ăsta se crede Bilé!”. De la Bilé la Pelé a fost un singur pas…

  1. Avea să câștige titlul mondial promis la 17 ani, în Suedia. Unde era să nu ajungă! Un medic anunțase că tânărul are platfus, recomandase… neconvocarea sa. Tehnicianul Vicente Feola nici n-a vrut să audă, l-a pus lângă Garrincha (ce-i drept, nu chiar din prima) și așa a început spectacolul! După acel 5-2 cu Suedia, Pelé a luat mingea i i-a dat-o, cu dedicație, lui ”Negro” Americo, maseurul lotului, cel care avusese, mereu, încredere în el și care glumise că-i reface el gaura din talpă…

 

pele brazilia

Pelé tocmai a marcat contra Suediei, iar Brazilia face rost de primul titlu mondial din istorie

 

  1. Nu există înregistrări, însă Alfredo Relaño istorisește, în cartea sa, ”366 de povești din fotbalul mondial”, că într-un meci Santos – Juventus de Brasil, Pelé a dat mingea peste Julinho, apoi Clovis și Homero au venit către el. Au pățit la fel. În poartă era ”Mâini de tigru!”. Din nou un ”sombrero”, patru în total. Fanii adverși au început să aplaude…
  2. Războiul dintre Nigeria și Biafra, o regiune ce luptă pentru independență, pornit în 1967, e în toi. Pelé vine cu Santos pentru un meci amical. ”Pentru 72 de ore, fotbalul a fost mult mai important ca războiul”, avea să scrie ”Time” în 2005. Nigeria și Biafra fuseseră de acord să semneze o încetare a focului pentru a-l vedea la lucru pe cel mai bun jucător din lume. După aceea, conflictul a continuat. 3.000.000 de morți.
  3. 1970. Brazilia pregătește Campionatul Mondial din Mexic, unde e în grupă cu România. João Saldanha, personaj curios, fost jucător la Botafogo și membru al Partidului Comunist din Brazilia, e antrenor. N-are încredere prea mare în Pelé, dublu campion mondial. 26 aprilie 1970, Brazilia primește vizita Bulgariei, într-un ”amical”. Pelé intră în a doua parte, cu ”13” pe tricou. ”Blasfemie!”, strigă toți! Se termină 0-0 iar Saldanha este înlocuit. Vine Mario ”Lobo” Zagallo, fost coechipier cu starul. E băiat deștept. Știe că are mulți de ”10”, așa că-i lasă pe ei să decidă. În camera lui Pelé, din hotelul ”Das Palmeiras” din Rio de Janeiro, se adună Clodoaldo, Gerson, Tostão și Rivelino. Ajung la un acord: vor juca toți! Câteva luni mai târziu, iese Clodoaldo și intră Jairzinho, iar Brazilia, cu un atac de nota… ”10” câștigă un nou titlu mondial.
  4. Luna iunie. Pelé a renunțat la echipa națională, unde e de trei ori campion mondial, nu și la FC Santos. În Statele Unite apare Cosmos New York, patronată de Warner Bros. Steve Ross, directorul de acolo, vrea să facă știută gruparea, rapid, în lume.

 

”Mă gândeam la baseball și în minte mi-a venit numele lui Babe Ruth. M-am gândit la baschet și am dat peste Walt Frazier. Atunci m-am întrebat cine este numărul unu în fotbal? Toți mi-ai spus că Pelé!”

Steve Ross, în documentarul ”Once in a lifetime”

 

Brazilianul ajunge la New York pentru 4.500.000 de dolari. ”Am venit să facem cunoscut fotbalul într-o țară unde nu e cunoscut!”, spune. Sud-americanii nu-s prea bucuroși. Vorbesc de trădarea unicului club de până atunci, Santos. Și de banii încasați. ”Sunt om, am o familie!”.

 

pele brazilia

Imagine rară, Pelé în timpul unui antrenament cu cei din New York

 

Degeaba, supărarea-i mare. Atunci intervine Henry Kissinger, secretarul de stat al Statelor Unite, care, prin metode ”specifice”, calmează spiritele. Pelé joacă la Cosmos până în 1977. Termină cu un meci între singurele echipe la care a evoluat: una din Brazilia, cealaltă din Statele Unite. Golul lui cu numărul 1.283 avea să fie aplaudat de Muhammad Ali….

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa in gama de pariuri sportive. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe MVP, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierzi nicio secunda de actiune pe NBA, Euroliga, Eurobasket si cele mai tari competitii.