FotbalPremier League

Meciul 001. Bășică de porc, fără ofsaid, 700 de spectatori

decembrie 28, 2022februarie 23rd, 2023

Pe 26 decembrie 1860, Sheffield și Hallam dispută întâia partidă inter-cluburi, după ce negocierile duraseră trei luni. Sunt primii ”adversari” adevărați, până atunci împărțeala făcându-se între căsătoriți și holtei!

 

Imaginile-s desprinse, parcă, dintr-un film al lui Kusturica. E ceață, dar când nu e ceață în Anglia?, fila calendarului arată 26 decembrie 1860, o ceată de bărbați, zgomotoasă precum cea a lui Pițigoi, atacă un teren de cricket. Sunt ”prevăzuți” cu ceea ce pare a fi o bășică de porc, învelită-n piele, grosolan încheiată cu un fel de cordon la exterior, pentru că acela nu poate fi numit șiret.

 

Mizeaza combo la Unibet pe orice sport si poti castiga cu pana la 50% in plus, direct pe tichetul de joc!

 

Să tot aibă vreo 70 de centimetri la circumferință și, după cum e cărată cu ambele brațe, vreo 400 de grame. Două bucăți de lemn sunt legate de o transversală, pentru prima oară în istorie, pentru că până atunci legătura era făcută de o sfoară. Nu-s reguli prea multe, nu există cartonașe, nu s-a aflat despre ofsaid, merg și îmbrâncelile! Nu, nu râdeți, oameni buni! Ne pregătim pentru întâia partidă inter-cluburi din lume!

Așa, ca pentru o poziționare istorică, la acea vreme Moldova și Muntenia-s unite sub Alexandru Ioan Cuza. Numărul elevilor din școalele primare bucureștene se ridică la 1.207, orașul are 1.000 de felinare cu petrol lampant, iar C.A. Rosetti este ales prim-staroste al negustorilor bucureșteni.

 

primul meci fotbal

”Cartea Recordurilor” atestă vechimea primului meci inter-cluburi din istorie / Sursa foto: Wikipedia

 

Revenim.

Echipele-s Hallam Football Club și Sheffield Footbal Club. 700 de persoane în tribune, scor 0-2, pe ”Sandygate Road”. Oaspeții sunt născuți în 1857, când doi băieți, Nathaniel Creswick și William Prest, jucători de cricket, vor să născocească și altceva pentru a-și menține condiția fizică, pe perioada iernii, când nu pot juca sportul preferat.

În Yorkshire-le victorian iarna e rece, trsită și nesfârșită, iar ei vor să se miște. Tinerii de la Harrow School din Londra, merg de cată ajutorul persoanelor influente din Sheffield și așa apare primul club din lume, pe 24 octombrie 1857. ”Am înființat un club de fotbal ce ar trebui să primească o bună parte din tineretul din Sheffield”, notează Nathaniel.

Dacă rivali nu există, la împărțeala echipelor oamenii se distribuie în cei căsătoriși și în holtei, și așa se înfruntă. Doi ani mai târziu, cei doi născocesc faimoasele ”Sheffield Rules”, primul regulament din istoria acestu sport: balonul se poate atinge cu mâna, nu există ”afară din joc” iar băieții se pot împinge. Multe dintre rândurile de acum își găsesc ”transpunerea” în fotbalul australian de astăzi.

 

”Dacă am juca între noi cândva?”

 

Hallam, gazdele, se așază la masă ceva mai târziu, în 1860, provenind tot dintr-un club de cricket, cu teren ”istoric”, ridicat la 1804. O suburbie a Sheffield-ului, tot doi nebuni frumoși, John Shaw și Tom Vickets. Cricketul se termină în toamnă, ce vor face toată iarna? Așa că cei patru năstrușnici iau legătura: ”Dacă am juca între noi, cândva?”.

Tatonările durează trei luni, pentru că oamenii-s la muncă, nu există teren, așa că mai sunt câteva zile și se termină anul când, în sfârșit, primul meci din istorie pare bătut în cuie. Nici măcar numărul de jucători nu e stabilit, dar mușterii se împart în ”roșii”, cei de la Sheffield, și în ”albastru”, cei de la Hallam, dau drumul la treabă și asta e tot ceea ce contează.

Bulgărele plecase la drum, spre a ”topi” omenirea. Venea fondarea Federației Engleze de Fotbal, apoi primul meci internațional, Anglia-Scoția, în noiembrie 1872.

 

primul meci fotbal

Faimosul loc în care s-a disputat partida există și astăzi

 

Sheffield și Hallam există și azi, în adâncurile campionatului din Albion, semn că fotbalul nu a încetat să respire, niciodată!

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului, precum si o oferta generoasa de pariuri sportive. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe MVP, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierzi nicio secunda de actiune pe NBA, Euroliga, Eurobasket si cele mai tari competitii.