FotbalInternational

Maradona s-a încălzit pe ”Wembley” pentru ”Golul secolului”!

iunie 23, 2022

Pariază acum

Echipa1x2
Argentina - Saudi Arabia1.227.0011.00

În 1980, într-un amical contra Angliei, pe faimosul stadion londonez, Diego trece de patru adversari, dar trimite puțin pe lângă. Fratele îi spune ce are de făcut. Peste șase ani, pe ”Azteca”, ”Pibele” nu mai greșește

 

De fiecare dată când Argentina și Anglia se duelau, gazonul ”frigea”. Focul se pornise la drum cu faimoasa partidă de la Campionatul Mondial din 1966, arbitrată de germanul Rudolf Kreitlein. Deși tipul cu față de Louis de Funes în tinerețe nu vorbea limba lui Cervantes, îl acuzase pe căpitanul sud-americanilor, Antonio Rattin, de ”violență verbală” și-l eliminase de pe teren.

 

Diego Maradona în duel cu Ray Wilkins, în amicalul disputat pe Wembley în 1980.

Băiatul ieșise cu greu, parcase pe covorul roșu rezervat Reginei, așa că fusese trimis la cabine cu ajutorul polițiștilor. Finalmente, gazdele se impuseseră, dar neamțul avusese nevoie de escortă…

Acum, fila calendarului se odihnea la 13 mai 1980. Cu doi ani în urmă, Passarella și ceilalți băieți obținuseră, acasă, titlul suprem. ”Mundialul” din Spania bătea la ușă, Menotti decisese că e cazul să se organizeze un turneu european, pentru ca argentinienii să intre cât mai bine în atmosferă. Partide amicale cu Irlanda, cu Austria, și, normal, cu Anglia.

E meciul cu numărul 539 pentru Albion, cu 92.000 de suflete venite pe ”Wembley”. Gazdele-s cu Kevin Keegan ori Ray Clemence, de peste Atlantic au venit Passarella, Ubaldo Fillol ori Americo Gallego, dar nu și Kempes, Ardiles sau Bertoni. Plus un ”Pibe” de nici 20 de ani, Diego Armando Maradona. Tipul nu e ”copt”, încă, deși a cucerit Campionatul Mondial Under-20 din Japonia și a arătat că e meseriaș la Argentinos Juniors.

 

➕ Mizeaza combo la Unibet pe orice sport si poti castiga cu pana la 50% in plus, direct pe tichetul de joc!

 

E minutul 19 al partidei când ”Butoiașul Atomic” în devenire primește o pasă de la Barbas, la vreo 30 de metri de careul advers. Se întoarce, se apucă să croșeteze vreo patru vrăjmași. Scapă de ei, ultimul intră la rupere, cu o coasă în mână, dar n-are ce să facă. În viteză, Diego ”împinge” cu vârful stângului mingea pe lângă goalkeeperul celor de la Liverpool și balonul trece milimetric…

”Trebuia să driblezi în afara spațiului porții, apoi o trimiteai, ușor, cu dreptul”, îi spune fratele său, Hugo, când se întoarce acasă. Se termină 3-1 pentru englezi, ultima ”bobiță” fiind golul cu numărul 600 al lor în meciuri amicale.

Anii trec. Un dictator ciudat decide să pornească Războiul Malvinelor, argentinienii suferă. Nu-și pot apăra titlul în 1982, apoi vine Mexicul și întâlnirea cu… englezii. Au trecut patru ani de la Criza din Falkland, dar nimeni nu a uitat, așa că tensiunea e, din nou, mare.

”Sincer, nu-mi mai aduceam aminte ce-mi spusese Turcul (n.r. – porecla fratelui lui Maradona) după meciul din 1980, dar ceva îmi rămăsese în cap: că trebuia să driblez și portarul, să ies cumva din cadrul porții. Apoi să rezolv problema, adică să marchez!”.

Ceea ce a urmat, se știe. Pe 22 iunie 1986, pe miticul ”Azteca”, după ce a marcat cu ajutorul ”Mâinii lui Dumnezeu”, Maradona îi înșiră pe englezi ca pe mărgeluțe, în timp ce Victor Hugo Morales, comentatorul intrat în istorie, începe să plângă și întreabă ”De pe ce planetă ai venit?”.

Deși pare greu de crezut, o ”eroare” a lui Diego a dus la marcarea celui mai frumos gol din toate timpurile. Capodopera ”Mexic ’86” fusese pregătită pe ”Wembley”, cu șase ani în urmă.

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierizi nici o secunda de actiune.

Pariază acum

Echipa1x2
Argentina - Saudi Arabia1.227.0011.00