BundesligaFotbal

Deținutul 20.009

decembrie 28, 2021

A fost președintele lui Bayern München, a luptat pe frontul Primului Război Mondial, a ajuns în Lagărul de Concentrare de la Dachau, a fost exilat opt ani, și-a pierdut familia, a trebuit să se despartă de iubită. A revenit și a pus bazele unui club modern, despre care toată lumea vorbește astăzi: domnul Kurt Landauer

 

Câțiva dintre fotbaliști îl ”ochiră” în tribună, așa că vestea se răspândi, repede, pe gazon. Șase dintre ei merseră cât mai aproape, îl salutară pe om. Al Doilea Război Mondial mușca puternic din Europa, Bayern München disputase, în 1943, doar două meciuri de fotbal – contra lui BC Augsburg și contra lui VfR Mannheim – iar cel de-al treilea avusese loc la Geneva, contra selecționatei elvețiene. Acolo se produsese salutul.

Gestapo-ul n-a fost impresionat de această ”revedere”. Din contră, un ”așa ceva aduce o pată neagră pe blazonul unui club german” ajunsese, deja, în birourile grupării, sub forma unui document ce nu putea fi ignorat iar pentru ca astfel de gesturi de prietenie să nu se mai petreacă, un ștab nazist fusese ”implementat” în conducerea grupării.

Germanii făcuseră o reverență în fața unui evreu!  Dar cine era omul pentru care temutele servicii se puseseră în mișcare? Și cât ”rău” putea face el, în Elveția, din tribuna unui stadion?

Era deținutul 20.009. Avusese un nume respectat, apoi, la Dachau, il luaseră. Se chinuise să și-l recupereze, trecuse prin tragedii fără seamăn.

 

Portarul și președintele

Venise pe lume pe final de iulie 1884, în sânul unei familii de comercianți din Planegg, la câțiva kilometri sud de München. Evrei. Pe când cel mic bătea-n vreo 10 anișori, 11 jucători de la MTV München se adunaseră în hotelul ”Bäckerhöfl” și, câteva zile mai târziu, pe 27 februarie 1893, apăruse o trupă de fotbal, FC Bayern.

Kurt Landauer, pentru că așa-l chema pe eroul nostru – se îndrăgostise rău de acest nume și, la 17 ani, era deja portar la grupare. Numai că ai lui nu prea înțelegeau treaba asta cu fotbalul, așa că tatăl i-o retezase scurt și-l trimisese la studii, în Elveția. Pe la 1913 se întorsese, nu putuse uita prima dragoste.

Așa că la 29 de primăveri devenise cel de-al optulea președinte. Și întâiul său mandat pornea la drum. ”Vreau să-l organizez și să-l fac un club modern”, erau vorbele sale din primele zile.

Dar Primul Război Mondial bătea la ușă, nimănui nu-i mai stătea gândul la fotbal. A plecat pe front, a luptat, a fost decorat. În 1919 s-a reîntors. A început să vorbească despre profesionalism, iar roadele au apărut. Pe 12 iunie 1932, Kurt Landauer a văzut cum Bayernul său a trecut de Eintracht Frankfurt cu 2-0 și a câștigat primul titlu din istoria clubului.

 

Fanii lui Bayern nu l-au uitat!

 

Bucurie mare, dar scurtă. Cităm din documentele Asociației Germane de Fotbal: ”Consiliul Director nu consideră că persoanele ce aparțin rasei iudaice pot deține funcții de conducere în asociațiile regionale”. Era 1933, naziștii ajunseseră la putere, iar președintele, antrenorul și nouă jucători trebuiseră să abandoneze echipa.

Pe 22 martie, Kurt predase totul. În 1938, între 9 și 10 noiembrie, 267 de sinagogi fuseseră incendiate, la fel și 7.000 de magazine deținute de evrei. Vremurile erau crunte, nu te jucai cu așa ceva. Polițiștii și pompierii n-au intervenit. ”Noaptea cristalelor sparte”… A doua zi, pe 11, Kurt Landauer a fost arestat și trimis spre Lagărul de Concentrare de la Dachau.

Este primul loc de acest fel apărut în Germania, viitor prototip pentru toate grozăviile de acest fel. Landauer dispare ca persoană. Din acel moment va fi ”Deținutul 20.009”. Un simplu număr. Atât!

33 de zile s-a chinuit să le explice celor de acolo că e cetățean german și că a luptat pe front pentru patria sa. Deși pare greu de crezut, acest ”detaliu” avea să-i salveze viața. Era eliberat. 56 de membri ai clubului Bayern München piereau în război, iar alți nouă erau asasinați.

Cu ultimii bani, Landauer a fugit în Elveția. Opt ani de zile a trăit la Lausanne. Din cei cinci frați, doar Henny a mai supraviețuit, fugind în Palestina. Paul, Franz și Leo muriseră în lagărele de concentrare, în timp ce sora, Gabriele, dispăruse fără urmă în timpul deportării… Când trupa sa dragă ajunsese în Elveția, mersese la meci, dar, curând, își dăduse seama că ar fi trebuit să pună frână pornirii venite din inimă: făcuse, fără să vrea, mult rău celor din echipă.

 

Opt ani cât o eternitate!

În 1947 s-a putut reîntoarce, fără teamă. Avea 63 de ani, cei de acolo l-au rugat să revină aproape de fenomen. Nopți întregi a analizat… Finalmente, a spus ”Da!”. Cu banii primiți drept ”despăgubire de război” a finanțat reconstruirea stadionului, distrus, și a adus pe linia de plutire o echipă ce nu mai exista. A rămas în funcție până în 1951.

Cel de-al patrulea său mandat… 10 ani mai târziu, Kurt Landauer se stingea, la 77 de ani. ”Este tatăl clubului modern”, avea să spună marele Rummenigge. A trecut prin două Războaie Mondiale, a suferit barbaria nazismului, a fost nevoit să ia calea exilului iar familia sa a avut de suferit, crunt.

Dar Kurt a supraviețuit pentru a da naștere unui club de legendă, Bayern München. Cele 31 de campionate, cele 20 de Cupe ale Germaniei ori cele șase Ligi ale Campionilor sunt și opera sa…

Piața de lângă ”Allianz” poartă numele său

 

 Apoi anii au trecut. Pe 7 noiembrie 2017, 34 de scrisori și 77 de pagini autobiografice, nepublicate niciodată, au fost scoase la iveală: corespondența dintre Kurt Landauer și Maria Baumann, iubirea vieții lui. Fuseseră nevoiți să se departă, deși păreau făcuți unul pentru celălalt. Maria era germancă, ce rost aveau să riște? S-au căsătorit în 1955.

Au trăit ca soț și soție doar cinci ani, până la decesul lui Kurt. ”Ziua în care am vești de la tine, ziua în care primesc o scrisoare de la tine se transformă în sărbătoare”…

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal din Germania. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde, gratie sectiunii Action Betting, la agentia noastra gasesti cele mai bune optiuni, inclusiv inovativa functie care iti permite sa combini tipuri de pariuri multiple intre mai multe evenimente