FotbalInternational

Jenny, campioana din ”Cazanul Diavolului”

ianuarie 9, 2022

Are 37 de ani, când au ”uns-o” președintă echipa se chinuia prin liga a doua și, într-un an, a devenit… campioana Boliviei, cu un lot de 85.000 de dolari! Acum vrea să se dueleze cu River Plate, ”să umplem stadionul”

 

”Facă-se voia Ta, Doamne!”, a spus, abia perceput, și și-a făcut cruce. Nu se putea uita la ultimele secunde. Ultimele secunde? La cele din urmă minute, poate! Apoi, o liniște de fix o fâlfâire de aripă, ca și cum întregul Univers și-ar fi umplut plămânii cu aer și… cutremurul! Lumea urla, paserile ceriului se opriseră din zbor, jucătorii plângeau, fani zburdau pe teren: Independiente Petrolero era campioană, în anul în care revenise din liga a doua, unde se zbătuse… 17 sezoane!!!

Arbitrul arătase cinci minute de prelungire peste timpul regulamentar. Acolo, în ”Cazanul Diavolului”, totul fierbea. Tabela arăta 2-2, Independiente Petrolero vs Guabirá. Alejandro Medina, localnic, croșetează pe partea stângă. Îl caută pe golgeterul Martin Prost, aflat pe undeva prin careu. Ochii pe ceas: 94:57. Hai, faza asta și la revedere! ”El Matador”, cum e botezată echipa gazdă, are nevoie de un singur gol pentru a fi campioană.

Medina pasează, obiectul muncii ajunge la fotbalistul cu nume de pilot imens, care-l lovește, dar nu-l prinde cu toată tăria. Mingea se duce spre poartă, sare din pieprul portarului Saidt Mustafa, iar paraguayanul Juan Godoy, aflat, mereu, prin preajma careului mic, face 3-2. 95 și o secundă. Arbitrul respiră în fluier, e finalul finalului! Băieții lui Juan Marcelo Robledo sunt campioni, pentru prima dată în istorie, în anul revenirii din a doua ligă!

 

Doamna președintă, dimpreună cu jucătorul Mijail Aviles, imediat după câștigarea campionatului Foto: Los Tiempos

 

Între fani, țopăind de bucurie, după ce urmărise partida nu cu ”nervii întinși la maximum”, e Jenny Montaño. Președinta de 37 de ani. E 13 decembrie 2021 și doamna costumată în roșu și alb, tocmai a scris istorie: e întâia șefă de club din istoria Boliviei care cucerește trofeul suprem. ”Cu muncă multă, multă umilință, liniște, dragoste pentru ceea ce unii știu să facă, puterea cu care antrenorii și jucătorii s-au dedicat și cuvântul conducătorilor, respectat mereu”. În câteva vorbe, rețeta.

A doua zi, pe 14, de la aeroport până în centrul orașului Sucre, fiestă de fiestă. 30 de kilometri cu steaguri, cântece și claxoane. Apoi, la treabă: prelungire de contracte, căutare de noi jucători.

”Nimeni nu și-a închipuit că putem fi campioni”, le-a declarat Jenny, după ce s-a mai liniștit, jurnaliștilor de la ”El Pais”. ”Au fost zile când ne-a spus că vom lupta pentru evitarea retrogradării, n-au crezut nici în capacitatea jucătorilor, nici în a noastră, a conducătorilor, de a duce echipa mai departe. Promovasem, iar ei gândeau că asta e maximum!”

 

A crescut pe stadioane. Tinerețea, tot acolo!

Montaño ține o farmacie în Sucre, are o firmă de catering și, de asemenea, trebăluiește și pe la primărie. Cu munca e obișnuită de mică. Familia avusese o mică brutărie, dar și un restaurant unde intrau 100-120 de persoane. ”Am lucrat de la patru ani”, rememorează. În 2018 s-a apropiat de echipă. Mai intâi a fost contabilă. Apoi a devenit secretar general, pentru a fi ”unsă” președintă în 2020.

Am tot încercat, în acești patru ani, să promovăm, dar a fost greu”, recunoaște. N-a picat din cer. Tatăl și fratele au fost jucători profesioniști. Mergea cu ei la meciuri, așa că mare parte din copilărie dar și din tinerețe și-a petrecut-o pe stadioane.

Știa povestea lui Ines Quispe, prima femeie șefă de club. Dirijase pe cei de la The Strongest, dar nu puține fuseseră momentele în care spusese că fotbalul nu e de ea, că-i răpește din putere. Dar s-a ambiționat și, cu o echipă de 85.000 de dolari (nu, nu e o greșeală!) a demonstrat că se poate, contra lui The Strongest ori Always Ready, trupe ce cheltuie suma aceasta doar pe un jucător.

”S-a înconjurat de oameni care se pricep la fotbal”, comentează analiștii. Director sportiv, corp tehnic, comisie tehnică. ”N-am avut datorii, restanțe, nimic. În 2020, așa a fost. Apoi, am mers la fel și în 2021”. Și, după 89 de ani de istorie, titlul a venit pe stadionul cocoțat la 2.820 de metri. ”Știu ce spune lumea. Conmebolul ne-a dat acum, pentru calificarea în Copa Libertadores, 3.000.000 de dolari.

Corect! Dar trebuie să ne gândim cum a fost până azi, să nu ne schimbăm. Nu avansăm salarii imposibile, nu ne aruncăm să sunăm jucători cu contracte fabuloase! Și încă ceva! Toți trebuie să înțeleagă că fotbalul bolivian nu trebuie subestimat”.

 

Nu s-a bucurat mult. S-a apucat să ”creioneze” sezonul viitor. În plus, Copa Libertadores bate la ușă! Foto: Los Tiempos

 

N-o face pe viteaza, știe exact care e valoarea grupării, dar, surâzând, se întreabă: ”De ce nu?” Adică-și dorește ca adevrsari pe cei de la River Plate. ”Să umplem stadionul! Am doborât, deja, câteva bariere, câteva prejudecăți. Eu, ca femeie în lumea bărbaților, jucătorii aceștia de la o echipă mică într-un ocean de nume grele. Dar ceea ce e cel mai important, e perseverența. Ne lovește ceva, ok, ne ridicăm și continuăm!”

Sursa: ”Los Tiempos”

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal din Copa Libertadores. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierizi nici o secunda de actiune.