FotbalInternational

Ildefons, catalanul care domnește peste Andorra

august 19, 2022septembrie 26th, 2022

Ajuns la… două luni în micuțul principat, Ildefons Lima a debutat pentru echipa națională la 17 ani și a primit cetățenie la 20. A strâns 134 de selecții, într-un sfert de veac.

 

În iunie, jurnaliștii din Andorra, dar și cei din Spania, s-au postat în fața lui Ildefons Lima Sola. Trecuseră fix 25 de ani de la debutul său, sperau să ”scoată” ceva frumos, ceva de primă pagină. I-a dezamăgit profund. Natural, le-a răspuns pe loc: ”N-am niciun secret, doar munca de zi cu zi!”. Au insitat, erau, totuși, 134 de partide. ”De la 17 ani până acum, nimic nu s-a schimbat. Am aceeași poftă de joc. Doar chelia și-a făcut, puțin, apariția!”, a glumit. Asta a fost tot! Sănătate!

Își aducea perfect aminte debutul. Andorra începuse să scoată capul în lume în 1996. Primul meci, un ”amical” cu Estonia, pe 13 noiembrie, pierdut cu 6-1. N-a fost prezent acolo, dar a apărut pe gazon la cel de-al doilea joc din istorie, culmea, tot cu Estonia, la Kuressaare, un 4-1, când a și marcat. De atunci trecuse un sfert de secol…

”N-am vrut să fiu fotbalist”, își începe el povestea. Născut în Barcelona, din tată andaluz și mamă catalană, a ajuns, la doar două luni, în Andorra. ”Am jucat baschet, am mers la handbal. Atletism, dar și ski. Le-am făcut pe toate, dar am rămas la fotbal. De ce? Pentru că dacă te apucai de el, de celelalte nu prea mai aveai timp!”.

 

În Decembrie, Ildefons Lima va împlini 43 de ani

 

Toate s-au petrecut rapid. Primii pași la FC Andorra, actuala echipă patronată de Pique, apoi direct debutul la națională. ”Eram timizi în acest sport, dar Europa nu putea să ne aștepte, așa că am învățat din mers”, își aduce aminte. ”Debutul a fost brutal. Toate erau noi, știam că suntem pionieri. Aveam gânduri, iluzii. Și azi, când ne mai găsim la câte o cafea, noi, cei din grupul de atunci, tremurăm!”.

A jucat pe la echipe de club din Spania, a ajuns și în Grecia ori în Mexic. Nicăieri nu a păcălit fotbalul și așa au mers, braț la braț, până la aproape 43 de ani.

 

Mizeaza combo la Unibet pe orice sport si poti castiga cu pana la 50% in plus, direct pe tichetul de joc!

 

Nu și-a dat seama cum a trecut timpul. Până într-o zi când i-a spus că după Oscar Sonejee, va deveni al doilea jucător din Andorra cu 100 de meciuri la echipa națională. ”A venit, apoi, partida cu San Mario, din februarie 2017. Mi-o aduc aminte perfect. Am marcat primul gol, am învins cu 2-0 și am pus capăt la 86 de înfrângeri!”. Apoi a trecut ”peste” Samejee, ajungând la 107 selecții.

Dar nu toate au fost roz în cei 25 de ani la echipa națională. Câteva declarații în plină perioadă COVID și… excluderea! ”Totul a fost greșit interpretat, nu voiam să-mi critic nici țara, nici federația. Am încercat să mă dea afară într-o manieră urâtă, deși chiar antrenorul Koldo Alvarez s-a opus. Am fost dezamăgit, pentru că am crezut că există prietenii ce nu se pot rupe vreodată”, declara.

 

Doar trei juctori cu patru… decade!

Apoi, oficialii reveneau la sentimente mai bune față de el, așa că în iunie 2021 devenea doar al treilea jucător european (după Billy Meredith și Jari Litmanen) care evoluează pentru echipa națională în patru decade diferite. Se petrecea la un meci cu Irlanda, când primea și o plachetă pusă la loc de cinste. ”Știți ce e tare? Că deși am debutat la națională la 17 ani, am primit cetățenia la 20”, glumește.

”Părinții au fost mereu alturi de mine, m-au ajutat cum au putut, dar nu m-au forțat să devin fotbalist. Cel care m-a susținut mereu a fost fratele Antonio, fost jucător la Espanyol. A trecut și pe la juniorii Barcelonei ori ai lui Real Madrid, am fost coechipieri la selecționată. Știe mult sport, a fost alături de mine în momentele complicate”.

 

ildefons lima

Deși are 25 de ani la echipa națională, Lima spune că nu se gândește, încă, la retragere

 

La aproape 43 de ani, Lima continuă să fie titular. L-am văzut la Inter Escalades, contra celor de la CFR, de curând. ”Nu știu cât voi mai juca, pot spune doar că îmi fac treaba”, spune. Când se retrage, vrea să ajute fotbalul din Andorra.

”Sunt președintele asociației fotbaliștilor de la noi, văd mulți copilași care au nevoie de spriin. Dacă nu-l găsesc, se lasă, și asta nu e ok!”.

Dacă aruncăm ochii peste lista celor mai selecționați jucători din istrorie, Ildefons se găsește, cu 134 de meciuri, pe poziția a 95-a, alături de Dorinel Munteanu, dar cum nimeni nu l-a anunțat că nu mai face parte dintre selecționabili, e clar că va continua alergarea…

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierizi nici o secunda de actiune.