FotbalMondiale

Gică Hagi: ”Mă, da cine ești tu să se roage toată țara să te întorci la națională?”

mai 17, 2022noiembrie 10th, 2022

Retras de la echipa națională după Mondialul din Franța, Gica Hagi – ”Regele” este convins să revină în emisiunea poetului Adrian Păunescu. Se reîntoarce printre tricolori și, cu el pe gazon, învingem Ungaria cu 2-0, pentru prima dată în istorie

Până în 1999, România n-a învins, niciodată, la fotbal, Ungaria. Mai mult, vecinii ne administraseră cel mai usturător eșec din istoria noastră, un 0-9. În campania de calificare la EURO 2000, ultima cu toți jucătorii ”Generației de Aur” pe gazon, remizaserăm, 1-1, la Budapesta. Returul e la București, în iunie. De aici începe povestioara noastră.

Hagi e retras de la națională de un an. A evoluat, vopsit blond, contra Croației, la CM din Franța, a adunat 115 jocuri, Anghel Iordănescu a plecat, a venit Victor Pițurcă, au existat ceva conflicte, iar ”Regele” a decis ca la 34 de ani să părăsească vasul. Se știe că acum avem nevoie de el, dar nu prea e un moment prielnic, și-a pierdut ambii părinți. În mai 1999, culmea, nu un angajat FRF are ideea, ci… poetul Adrian Păunescu, cel care ține, la ”Antena 1”, o emisiune pe teme sportive, ”Meciul Meciurilor”.

Producător este regretatul Florin ”Țuțu” Condurățeanu. Cei doi încep să croșeteze la… cea mai lungă noapte din istoria fotbalului românesc, vor să transforme imposibilul în posibil și să-l întoarcă sub tricolor pe cel mai bun fotbalist român din toate timpurile.

I se face invitația, Hagi acceptă și vine în studio. ”Ascultă la mine!”, îi spune poetul lui Florin Condurățeanu. ”Cu toții știm că Hagi e un încăpățânat, dar e dispus să asculte laude”.

 

Gica Hagi

Dupa meciul cu Tunisia a urmat optimea contra Croației. La CM 1998, Hagi evoluase pentru ultima dată la echipa națională, adunând 115 selecții. Apoi își anunțase retragerea

 

Prima parte a emisiunii e doar de ”umplutură”. E trecut de miezul nopții când Păunescu drege glasul și spune: ”Gică, n-ai vrea să te întorci la echipa națională?”. Aaa, deci asta era! Hagi se ține tare. Până la 1.30 spune: ”Naționala este un capitol încheiat pentru mine, dacă m-aș întoarce aș face numai rău, sunt băieți mult mai tineri care pot califica România”. Bardul cere ca oamenii să se adune în fața studioului pe București-Ploiești.

Se strâng vreo 100 de suflete. De la categoricul ”NU!”, Hagi pare mai moale, aruncă un ”MAI VEDEM!”. Andrei Păunescu, fiul, prinde chitara și cântă, acolo, în direct: ”Acum tricolorul îți cere să vii / În numele mamei și al tatălui”. Traian Tomescu insistă și el: ”Hai, mă, Gică, mă băiatu’ tatii, mai gândește-te!”. Se transmit imagini de afară, lumea tot vine. Păunescu șutează tare la poartă: ”Gică, mi se pare mie sau ți-au dat lacrimile?”.

Strigătele celor de afară se aud tot mai tare: ”Hagi, te-am ruga / Să batem Ungaria!”. Fostul căpitan al naționalei nu e omul care să cedeze așa ușor. ”N-am cum să joc, n-am cum să mă întorc. Pițurcă nu m-a convocat, clubul meu n-a primit nicio telegramă!”, spune.

Deși e 2:00 dimineața, fostul său coleg de la Steaua este sunat: ”Gica Hagi, te anunț că ești convocat oficial! Te aștept la echipă în orice moment, pentru că am nevoie de tine. Mai mult, trimit un spion să te observe la un meci, la echipa ta de club, apoi te chem și dai o probă de joc”, glumește Pițurcă. ”Regele” este pe treptele televiziunii, oamenii sunt la treninguri, alții la pantaloni scurți.

Camerele ies și ele afară: ”Am hotărât să joc în meciul cu Ungaria. Vă aștept pe toți la stadion și sper să sărbătorim, împreună, victoria!”. Ceasul arată 3:34, când Gică Hagi părăsește emisiunea! Peste câteva zile are meci, trebuie să intre în cantonament!

 

”Mă, da cine ești tu, să se roage o țară întreagă de tine să te întorci la națională?”

Gică Hagi, rememorând povestea din 1999.

 

Pe 5 iunie 1999, pe stadionul ”Steaua”, cu 25.000 de oameni în tribună, România, condusă de Gica Hagi, trece de Ungaria, pentru prima dată în istorie, cu goluri rapide, Adrian Ilie și Dorinel Munteanu. Hrutka pică peste el, îi dislocă umărul, iese la pauză. E purtat pe brațe de coechipieri, cu brațul imobilizat. Nu avem probleme cu Azerbaidjanul, facem scor, cu Slovacia, în deplasare, 5-1, apoi remizăm, prietenește, cu Portugalia și mergem, dimpreună, la EURO, unde vom fi adversari, noi din postură de lideri!

 

Gica Hagi

Gica Hagi e mag iar! Titlul-capodoperă din ”Gazeta sporturilor” de a doua zi

 

Deși pare greu de crezut, în doi ani de zile se va aduna un sfert de secol de la acea noapte incredibilă. Ne aducem aminte de ”Nu strâmba, da, tu, cu mustață!”, dar nu și de un come-back de aur din istoria naționalei, petrecut într-o călduroasă noapte de mai…

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal din Spania. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierzi nici o secunda de actiune.