Cupa MondialaFotbal

Franklin 896: ziua când Argentina l-a trădat pe Maradona!

noiembrie 16, 2021noiembrie 25th, 2021

În primăvara lui 1991, poliția din patria tangoului a sunat la toate redacțiile din Buenos Aires. Pe la 3 ale amiezii urma să aibă loc o arestuire, să nu cumva să lipsească cineva! ”El Pibe” avea să joace cărți cu deținuții de drept comun…

 

În acea zi de vineri – un 26 aprilie 1991 – toate telefoanele redacțiilor argentiniene sunară în același timp, ca într-un film polițist turnat la Hollywood. Și zice Nestor Centra, jurnalist cu vechime: ”Am ridicat receptorul și o voce mi-a spus fix așa: <<Ascultă cu atenție, notează o adresă și o oră: Franklin 896. La 3 după amiază îl rețin!>>” Apoi, tonul! S-a uitat la ceas: 12.45. Fix în trei minute, colegii îl sunară să-l întrebe dacă a primit același mesaj. Nu, nu era o glumă!

150 de jurnaliști se găseau la adresa indicată. De jur împrejur, bunicuțe apărute la balcon să vază pen’ ce e zarva, copilași de-o șchioapă ștrânși-ciorchine pe lângă trepiedele cameramanilor, dăscălime, popă, moflujii. La 15.37 a ieșit. Năuc, fără să-și dea seama ce se petrece. Neras, păr vâlvoi, blugi, mâini în buzunar, geacă de piele. Și vestea a plecat către întreaga lume: Diego Armando Maradona a fost arestat! Acasă la el, în Argentina!

 

”Evadat” din Italia

 

Pe 17 martie îl găsiseră la Napoli-Bari. 15 luni suspendare. Trecuse, degrab’, Atlanticul. Apăruse, pe 25 aprilie, la un Boca – Corinthians, pe ”La Bombonera”. Carlos Menem era președinte peste patria tangoului. Se avea bine cu el. În iulie 1989, două luni după ce fusese ales, ”Presi” se băgase la un meci întru ajutorarea victimelor hiperinflației.

Greu de crezut, dar aceasta era de 2.314 la sută!!! 40.000 de oameni veniseră să-i vadă. Făcuseră poze, pupături. Sărutul lui Iuda. Cu o zi înaintea startului Coppei del Mondo din Italia, șeful Guvernului îi dăduse un pașaport diplomatic și-l unsese pe ”Pibe” ”Ambasador Argentinian”. Se pleca la lupta cea mare, dădea bine la public…

S-a ajuns în primăvara lui 1991. Argentina tremura toată. Inflația nu mai putea fi controlată. ”Aerolineas Argentinas” trecea la spanioli. Asasinarea unei fete de 17 ani, Maria Soledad Morales, drogată și violată de niște politicieni baștani. Spălarea de narcodolari într-o vamă ”paralelă” cu cea oficială. Atunci, serviciile secrete au sosit cu o idee: Maradona!

”Aveam ședința de sumar duminica. Vineri am venit cu toții la muncă. Avusese loc o descindere a Poliției, Departamentul Narco, iar Diego fusese săltat. Ore bune nu am înțeles nimic”, rememorează Daniel Arucci în ”Conocer al Diego”. Maradona iese buimac, e dus spre mașină. Puștii îl aplaudă din inimă, cameramanii trag cadre.

”Am scăpat de nevastă, dau de asta!”, e auzit starul, apoi continuă ”Nu mai pot mai mult!” și ”Vreau să mor!” Cu o seară în urmă, se certase, rău, cu Claudia Villafañe, ieșise la ”o noapte de împrospătare”, terminată în ”Franklin 896”.

Emilia Berraz de Vidal, judecătoarea, trecuse pe acolo, stătuse o oră și 15 minute. Poze, amprente, tot tacâmul. Gata, cadrele erau suficiente, hai, toată lumea spre redacții!

 

Diego pare că nu știe ce se petrece cu el când iese de acolo. Neras, cu blugi și geacă de piele

 

”Un băiat care are nevoie de ajutor”

 

Menem a apărut în fața microfoanelor. ”E un băiat care are nevoie de ajutor”. De-a dreapta sa, Julio Mera Figueroa, patriarhul polițiștilor: ”În Argentina nu există ochi închiși pentru așa ceva!” ”Scandalul căzuse perfect pentru menemiști: lumea uitase problemele de zi cu zi, Diego era pe buzele tuturor”, povestește alt jurnalist, Luis Majul.

Maradona a ajuns după gratii, cu deținuți de drept comun. A jucat cărți cu ei. A doua zi de dimineață, avocații i-au plătit cauțiunea, 20.000 de dolari, și sănătate! Nu l-au acuzat de nimic, l-au sfătuit doar să se apuce de tratamentul de reabilitare. ”El Grafico”, revistă de fotbal cu ștaif, din ograda președintelui, a băgat ”material”:

Diego avea 115 grame de cocaină, dezbrăcat, cu doi tovarăși în pat. A doua zi, chiar poliția a sunat-o pe Berraz de Vidal: ”Doamnă, era îmbrăcat și, da, am găsit, dar doar trei grame!”. Vânzările ”El Grafico” aveau să scadă crunt într-o țară topită după materialele despre fotbal.

 

Maradona și Menem, prieteni, apoi dușmani, apoi, din nou, prieteni. ”Președintele m-a folosit pentru a atrage atenția de la adevăratele probleme”, spunea Diego în 1991. Patru ani mai târziu, îl susținea pentru realegere

 

Maradona și Menem s-au pozat, din nou, în 1995. Diego i-a susținut candidatura, iar Don Carlos a fost reales. Un an mai târziu, ”Pibe” a anunțat că începe campania ”Sol sin drogas”, alături de cei de la putere. Așa era el, ierta pe toată lumea. Dar cine suntem noi să judecăm zeii?

Surse: ”El Grafico”, ”Ole”, ”Clarin”, ”Newsweek”

 

✍🏻 Articol publicat de cronicarul Unibet, Cătălin Oprișan