FotbalSeria A

”Eu l-am dus pe Maradona la meciul secolului. Apoi am spart 56.000.000 într-o singură noapte!”

ianuarie 31, 2022

Pietro Puzone n-a jucat prea mult la Napoli, deși a câștigat un titlu și o Cupă. Însă acolo i-a devenit cel mai bun prieten lui Diego. A ajuns pe străzi, dormind pe o bancă. Și-a revenit și s-a întors la fotbal

 

Ți-e greu să-l crezi. Sincer. ”Eu l-am dus pe Maradona la cea mai frumoasă partidă din lume, la meciul secolului”, spune. Poartă o șapcă ponosită, o geacă de fâș, masca de protecție trasă sub bărbie. Vorbește la o masă ”parcată” în fața unui bar dintr-o urbe italiană.

”Ianuarie 1985. Îi curentaserăm rău pe cei de la Lazio, 4-0. Apoi, în 24 de ore eram aici, la mine, la Acerra. Aveam un prieten care iubea pe Napoli. Fiul lui, Luca Quarto, avea o malformație la guriță. Se putea opera, nu-i vorbă, dar numai în străinătate. De unde bani? Așa că i-am spus lui Diego, mi-a spus să adunăm trupa, că mergem!”

Imaginile de acum 37 de ani sunt incredibile. Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor se antrenează în mocirlă, se ”încălzește” printre mașini. Terenul e impracticabil, dar el driblează ca întotdeauna. Plouă, gazdele au dat cu un fel de rumeguș în fața porților, să mai absoarbă ”umezeala”. Când marchează, copilașii intră și-l strâng în brațe. Sunt 5.000 de suflete în niște tribune din perioada interbelică, alți 5.000 de oameni au rămas pe afară.

”N-am avut voie să ajungem aici, președintele Ferlaino nici n-a vrut să audă că mergem să jucăm la Acerra, contra unor amatori. Nimic! Diego a scos bani mulți, vreo 8.000 de dolari pe atunci, pentru a ne face, la toți, asigurări. Numai așa am putut juca. Maradona a evoluat ca și cum eram în Cupa UEFA, deși terenul arăta fix precum un câmp cu cartofi”. S-au adunat vreo 40.000$. Băiețelul a fost operat cu succes.

 

Da, imaginea nu e de cea mai bună calitate. O captură după o înregistrare video de acum 37 de ani. Ceea ce contează e că atunci s-au strâns 40.000 de dolari. Bani cu care Luca a fost operat. ”Grație lui Maradona, care a încălcat toate regulile doar pentru a veni să joace pentru mine, trăiesc azi”, spunea, în 2021, Quarto

 

Se numește Pietro Puzone. Are o viață care a bătut, de ceva vreme, filmul, a ajuns la aproape 60 de ani și, da, el l-a dus pe Maradona acolo! Acolo și în multe alte locuri…

Crescut la tineretul lui Napoli, a debutat în martie 1982 la echipa mare, într-un meci contra celor de la Cesena. Apoi a prins și un joc cu Avellino. L-au împrumutat pe la Cavese, la Akragas. A revenit pe ”San Paolo” în chiar primul al astrului argentinian. A prins doar două meciuri, ultimele ale sale în Serie A. Deși a făcut poza cu primul titlu azzurro din istorie, n-a jucat niciun minut în acea campanie. Câteva minute într-o semifinală de cupă, împotriva lui Cagliari, și cam asta a fost… Plus o prietenie enormă cu Maradona.

”Cu acel Scudetto din 86/87, cu acel Napoli al lui Diego, da, am atins cerul”, spune. ”Îl duceam pe Maradona la mine, la Acerra, aveam o casă a noastră, acolo mai venea câte o fată, se simțeau bine. Jurnaliștii umblau după el non-stop, nici nu putea să respire. Am făcut multe nebunii. Într-o seară am mers la Roma. Am cheltuit, în câteva ore, vreo 56.000.000 de lire vechi, cam 32.000 de dolari acum. Am ras tot, n-am avut bani nici măcar să punem benzină, să ne întoarcem acasă!”

Își aduce aminte că Napoli era o Echipă. Da, cu ”E” mare. ”Carmando, maseurul, era un perosnaj de excepție, iar Antonio (n.r. – Carnevale) a rămas fratele meu și azi. Nici măcar n-am putut crede când am câștigat acel campionat. Luasem un Scudetto, dar, pentru oraș, era asemenea unui titlu mondial”.

 

 

A abandonat fotbalul profesionist la 27 de ani!

Apoi s-a înecat în băutură, în droguri. A căzut în Infern. S-a retras la doar 27 de ani, în 1990. A dispărut ca jucător profesionist, a continuat, câteva sezoane, ca amator. Și-a pierdut busola. ”Nu mai ascultam de nimeni. Am ajuns să dorm pe străzi, pe o bancă”…

Anii au trecut. Puzone se evaporase.

În iunie 2020, cineva a sunat la emisiunea radiofonică ”La Radiazza”. Era un ascultător din Acerra, locul unde Maradona făcuse spectacol. ”Prietenul lui, Pietro Puzone, doarme pe străzi”, s-a auzit. Barbara d’Urso, realizatoarea emisiunii ”Pomeriggio Cinque”, i-a prezentat cazul la televizor… Lumea a sărit să-l ajute.

”Am urmat un tratament la o clinică de specialitate”, continuă. S-a ”curățat”, familia și câțiva prieteni i-au fost aproape. A revenit la fotbal. ”Nu pe teren, dar aproape de el”, glumește. E comentator pentru un post de radio, unde analizează meciurile lui Napoli.

”Fix când am ieșit de acolo, s-a stins Maradona. Plecarea lui m-a demolat! Mi-a fost cel mai bun prieten cât am jucat la Napoli, am mers la nunta lui, eram precum frații. Când m-au cedat la Catania, el a fost cel care s-a opus în totalitate, mă voia aproape de el. Știți de ce eram atât de apropiați? Pentru că proveneam din cartiere umile, sărmane, eram doi băieți de cartier”.O imagine interesantă. Puzone (primul din stânga) a jucat, după ce a luat campionatul cu Napoli, alături de coechipierii săi, Giordano, Romano, Bruscolotti și Carnevale, în filmul ”Quel ragazzo della Curva B”, unde Nino D’Angelo în rolul principal. Este cel care în 199 va lansa faimoasa melodie ”Senza giacca e cravatta”

 

Îl lași acolo, la măsuța din fața barului. Te roagă doar să mai bagi câteva vorbe: ”Caut tinere talente chiar aici, în Acerra. Cine știe dacă într-o zi nu vor ajunge la Napoli, așa cum s-a întâmplat cu mine?”

Sursa: ”Il Mattino”

 

La Unibet gasesti o oferta completa privind pariurile sportive online pe fotbal. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde, gratie sectiunii Action Betting, la agentia noastra gasesti cele mai bune optiuni, inclusiv inovativa functie care iti permite sa combini tipuri de pariuri multiple intre mai multe evenimente.