Cupa MondialaFotbal

“Eram mort. Când am înviat, am cerut un televizor, să văd reluările!”

iulie 13, 2020noiembrie 25th, 2021

La 3.653 de zile de la acel moment magic, Iniesta recunoaște că a revăzut de zeci de ori golul. Chiar și meciul întreg. ”Televizor, computer, telefon, tabletă. Am fost chiar și sonerie de mobil”, spune ”japonezul”. Don Vicente del Bosque, antrenorul, e exact opusul. ”Normal, faza din minutul 116 a fost vizionată. Dar partida, cap-coadă, nu! Până acum, la această izolare cauzată de coronavirus, când, stând atâta timp în casă, n-am avut ce face”.

”Mondialul” african nu începuse bine pentru Spania, campioana europeană. Luis Aragones, tehnicianul cu care băieții cuceriseră titlul suprem de pe ”Bătrânul Continent”, fusese debarcat și, de supărarte, trăgea săgeți non stop: ba că jocul nu convinge, ba că trupa nu mai e sudată, ba că acolo, în Africa de Sud sunt niște coloși greu de depășit.

 

Iniesta trage. Peste o fracțiune de secundă, Spania este campioană mondială

 

S-a început greu, înfrângere cu Elveția. Del Bosque a fost ghilotinat: de ce nu a jucat cu Xabi Alonso lângă Busquets, ce e cu Pique…2-0 cu Honduras. David Villa pe stânga. ”El Guaje”, magistral. Apoi 2-1 cu Chile, echipa lui Marcelo Bielsa, cu Arturo Vidal și ieșirea din grupe.

Portugalia nu cunoscuse înfrângerea în ultimele 16 luni. Cristiano Ronaldo, la 25 de ani, avea motoarele turate la maximum. Fernando Llorente a fost asul din mâneca spaniolilor. 1-0. Villa trage cu stângu, trage cu dreptul…Și a venit partida cu armada lui Tata Martino, Paraguay. Meci greu, imens. 1-0. ”Un gol nebun, într-o partidă nebună!” Sunt vorbele marcatorului, David Villa.

 

 

Bară, bară, apoi iar bară și, finalmente, mingea a intrat, după două penaltyuri ratate, câte unul de fiecare tabără. Pe ”Durban Stadium”, semifinala cu Germania, victima ultimului act din 2008. Neuer, Lahm, Khedira, Özil, Podolski, Klose…Xavi bate cornerul, Puyol se înalță incredibil și ibericii prind prima lor finală mondia. Cu Olanda, pe 11 iulie 2010.

 

”N-a fost o finală de titlu mondial, ci un meci normal!”

 

În dimineața aceea, Luis Maria Diez Pico, un suporter de 35 de ani, pregătise totul în sătucul de lângă Logroño. Se va merge la bar, se vor servi câteva beri. ”Îmi aduc aminte că atmosfera era una normală. Multă liniște”, povestește Iniesta. ”Știam cu toții că urmează o finală de Campionat Mondial, dar nu tremuram. Astăzi, dacă mă pui să-ți explic de ce nu eram nervoși, nu-ți pot povesti”.

Casillas, ”căpitanul”, în poartă. Sergio Ramos, pe dreapta, acolo unde a început. Puyol și Pique în centru, completați de Capdevilla. ”Mă bucuram doar la gândul că voi prinde un minut la turneul final. Ajunsesem, însă, în ultimul act”, rememorează Joan. Busquets, Xavi și Xavi Alonso, apoi Iniesta și Pedro pe flancuri. Villa acolo, sus, la bătaie. Povestea e cunoscută. Se ajunge în minutul 116. Andres trage.

Camacho, ”fratele” lui Lăcătuș, pe post de comentator, urlă-n microfon: ”Iniesta de mi vida!” ”M-am uitat la arbitrul asistent, am celebrat golul, apoi m-am gândit că mai sunt cam 4-5 minute”, spune fostul mare jucător de la FC Barcelona.

 

Iniesta nu l-a uitat pe Dani Jarque, de la Espanyol, jucător decedat în 2009

 

Când Howard Webb a respirat de trei ori în fluier, Iniesta s-a prăbușit pe gazon. ”Primul care a ajuns la mine a fost Valdes. Eram campionii lumii. Nu puteam vorbi. Doar plângeam. Atât!”. ”Tot ghinionul de care avuseserăm parte de-alungul istoriei noastre fotbalistice, se întorsese acum sub formă de noroc”, adăuga del Bosque.

Victoria era prea mare pentru ca Luis Maria Diez Picazo s-o celebreze la el în urbe. S-a decis să se meargă la Logroño. Gașcă mare, frumoasă. 46.000.000 de spanioli bucuroși după 26 de zile de suferință. S-au urcat pe ”Murrieta”, fântâna din centru. Luis a alunecat în timp ce striga ”Campeones! Campeones!” În cădere, s-a lovit, rău, în zona gâtului. Ambulanța a sosit repede. L-au transferat la Burgos. Pe drum a fost conștient tot timpul. De durere și de faptul că de la brâu în jos nu se mai poate mișca…

Sora a fost prima care i-a dat vestea cea tristă. Leziune medulară gravă. A intrat în comă pentru cinci zile. Niciodată nu s-a gândit că golul lui Iniesta și faptul că Spania urcase pe Everestul fotbalului îl vor face să nu mai poată merge niciodată…Andres i-a trimis un mesaj chiar acolo, pe patul de spital. Când și-a revenit, a cerut un televizor. ”Eram mort. Am înviat, am vrut să văd reluările. Mi-au spus că au trecut. Pierdusem și sărutul dintre Iker și Sara Carbonero”…

S-a apucat de sport, așa, în scaunul cu rotile. Tenis, ciclism, chiar și rugby. Dar cel mai mult îi plac scufundările. Zoom pe ochii săi plini de lacrimi: ”Golul acela mi-a dat mult mai mult decât mi-a luat”…

 

Iniesta: ”Un simplu <<Mulțumesc!>> e de ajuns!”

 

Iniesta nu s-a schimbat deloc. ”Vă dați seama, în acești 10 ani toți mi-au spus cât i-am făcut de fericiți. Dar nu e numai meritul meu, ci al tuturor. Un simplu <<Mulțumesc>> e de ajuns”.

Del Bosque adună, în iarnă, 70 de ani. I-a adus Spaniei al doilea titlu european, în 2012. S-a retras. ”Luis Aragones nu m-a privit niciodată în ochi. Dar, printr-un prieten, mi-a transmis că-i pare rău și că-și cere scuze. Nu era ne voie de asta. Înțelesese că e greu să critici niște campioni mondiali”, trage cortina mustăciosul tehnician.

Iker, marele portar, cel care a rezolvat de două ori ”cazul” după ce s-a aflat față în față cu Arjen Robben, trecut prin două grele încercări – cancerul soției și infarctul său – surâde. ”Îmi aduc aminte că l-am privit pe Xavi și i-am spus: <<Acum ce ne-a mai rămas? Tio, am câștigat totul>>!”

 

Deși se află într-un scaun cu rotile de 10 ani, Luis Maria spune că golul lui Iniesta i-a salvat viața (Sursa foto: Marca)

 

Undeva, în Valencia, un tip cam pe la 46 de ani, coboară în adâncurile Mării Mediterane. Face scufundări, spune că așa se simte liber. Trage de el, adaugă că vrea să termine ”El Camino de Santiago” pe bicicletă. ”Scrieți asta: golul lui Iniesta mi-a salvat viața!”, zice dintr-un scaun cu rotile. E Luis Maria Diez Picazo.

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal din Spania. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde, gratie sectiunii Action Betting, la agentia noastra gasesti cele mai bune optiuni, inclusiv inovativa functie care iti permite sa combini tipuri de pariuri multiple intre mai multe evenimente