BundesligaFotbal

”El Bandido”: Javi, spune tu, ai sărit gardu’ sau nu?

ianuarie 18, 2022ianuarie 19th, 2022

Cu 10 ani în urmă, Javi Martinez, mondial și european, trecea printr-o spărtură a gardului și pătrundea în baza de antrenament a fostei sale echipe, Athletic Bilbao. Zeci de legende apăreau atunci. Ce avea atât de important de luat în miez de noapte?

 

Rezumat: în vara lui 2012, începe a zbura știrea că Javi Martinez, campion mondial și proaspăt campion european, e dorit de cei de la Bayern München. Băiatul își făcuse datoria la Athletic Bilbao, șase ani, peste 250 de partide, iar nemții erau dispuși să achite clauza sa de eventuală reziliere a contractului, 40.000.000 de euro. Pe 29 august vine confirmarea.

Pe 9 septembrie, ”bomba”: un ”individ” a sărit gardul de la Baza Sportivă ”Lezama”, cartierul general al bascilor, în jurul orelor 00:15, fiind prins și reținut, ca să nu spunem arestuit, de către băieții din compania de pază. Și văzându-se el încercuit precum Iancu Jianu, numai ce zis că e Javi Martinez și că a venit să-și ridice efectele personale.

”Mi-au deschis normal, fără niciun fel de probleme. Chestia cu hoțul nu a existat”, replica el, peste câteva zile, din noul cămin, Germania.

Dar legendele plecaseră, deja, la drum. Zece ani de zile, ele se țes. Un campion de talia sa, considerat un jucător-emblemă pe ”San Mames” să vie în creierii nopții, să sară gardul ca să-și ia două perechi de pantaloni, câteva de ghete și un gel de duș?

 

Javi Martinez (dreapta, numărul 24), la ultimul său duel cu Messi, ca jucător al celor de la Bilbao

 

”Lezama. Centrul de antrenament al celor de la Athletic Bilbao e în afara orașului. În cadrul complexului, el s-a dus direct la vestiarul primei echipe, cu intenția vădită de a umbla la caserie, unde se aflau lucruri valoroase. Însă intrusul a făcut gălăgie, a fost prins de un băiat din forțele de securitate, un tip eroic și ambii s-au luptat până căzură la podea.

Asta până când un angajat, trecând pe acolo, numai ce-l recunosc ca fiind un fotbalist recent dispărut. Era Javi Martinez”, îi plăcea chiar fotbalistului să glumească. ”Madre mia, cine a croșetat o astfel de istorioară chiar e un geniu!”, adăuga.

Un deceniu și tipul de 33 de ani care evoluează la Qatar SC s-a decis să spună ”adevărul”.

 

 

 

”Echipa asta fusese totul pentru mine!”

 

După prezentarea de la Bayern, au urmat câteva zile libere. ”Am luat un avion spre Bilbao, ca să mă despart cum trebuie de foștii mei colegi și să-mi vizitez familia, la Logroño. La naiba, echipa asta fusese totul pentru mine, cum să dispar precum un măgar în ceață?”, se enervează olecuță.

A sunat la club. Cineva de acolo i-a spus că nu e ok să vină așa, în mijlocul antrenamentului. ”L-am lăsat baltă, nu avea rost să mă cert, i-am zis că merg în oraș, că vin mai pe seară. Ce antrenament duminica? M-am liniștit, am stabilit că totul e ok când e liniște-n bază!”

La 9.00, avea zbor, a doua zi, de la Bilbao spre Germania. ”Am ajuns la Lezama pe la 22.15, duminică”, dă cep poveștii din acea noapte Javi Martinez. Pe acolo, totul era în reconstrucție, Marcelo Bielsa ceruse modernizare.

”Soneria nu mergea. L-am sunat pe delegatul echipei, cel cu care vorbisem, nu mi-a răspuns. Știam că noi puteam intra în bază, printr-un loc anume. Făceam asta la meciurile din Europa League. Pare ciudat, dar veneam aici, ca să putem să ne odihnim în liniște”. A găsit breșa, a pătruns. ”Am bătut direct la ușa de interior.

Când băiatul de la securitate m-a văzut – era unul nou – era să cadă pe spate. M-a întrebat ce fac la ora aia pe acolo. Mi-a deschis, am intrat în bază, spre vestiare. Omul, cum se găsea la primele sale zile, a trebuit să raporteze. Asta a fost tot. Cum mulți se credeau scriitori, au apărut legendele”, mai spune Javi Martinez, apoi toate aceste scenarii dispar.

Devine serios. ”Nu voiam nimic! Doar o fotografie, pe care o păstram acolo, a celui mai bun prieten de-al meu, decedat într-un accident de trafic, când avea doar 19 ani. Atât! Poza aceea, restul nu mă interesa! A apărut că am sărit gardurile, că m-au prins băut, că m-am bătut cu forțele de securitate și că am rănit un băiat”…

 

La despărțirea de Bayern, Hasan Salihamidzic a fost alături de el și de toate trofeele cucerite

 

Nu i-a picat bine. A apărut un documentar intitulat ”El Bandido”. Evoluase mult acolo, de aici devenise campion mondial, de aici devenise campion european. Cum să-și bată joc de așa ceva? ”Iubeam să joc pe <<San Mames>>, cel vechi. Era cel mai frumos lucru ce i se putea întâmpla unui fotbalist”. Apoi trage cortina, vorbind de ”episodul București”. ”Dacă excludem accidentarea gravă, finala de Europa League, cu Atletico, pierdută, e cel mai dur lucru petrecut. Probabil cea mai grea zi ca sportiv”.

Și, normal, întrebarea firească: De ce Qatar, e cântecul de lebădă? ”Nici vorbă, la Athletic putea câștiga mult mai mulți bani ca în lumea arabă”. Atunci? Să fie acel ”cineva de la club nu s-a comportat cum trebuie”, de acum un deceniu, valabil și azi?

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal din Bundesliga si La Liga. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierizi nici o secunda de actiune.