Skip to main content

Pariuri, Casino, Jocuri, Poker, Bingo online

cupa angliei

Ai auzit vreodată povestea competiției care a definit fotbalul?

Cupa Angliei nu este doar o simplă competiție – este o călătorie în timp, o colecție de momente memorabile, de la primul gol marcat de Jarvis Kenrick în 1871, până la eroii moderni care și-au lăsat amprenta pe acest trofeu legendar.

Dar, ce face această cupă atât de specială?

Primele pagini ale istoriei

Vorbim de mai bine de 150 de ani de confruntări în cea mai veche competiție de fotbal din lume. Avem, așadar, destule momente intense și informații captivante să-ți oferim.

Le-am cuprins în diferite momente pentru a parcurge totul cât mai ușor.

Începuturile modeste

Imaginează-ți fotbalul în 1871, o epocă în care sportul abia își făcea loc în inimile oamenilor.

Într-un parc londonez, Jarvis Kenrick, își inscripționa numele în istoria FA Cup, marcând primul gol al competiției într-o victorie cu 0-2 a echipei sale Clapham Rovers, împotriva celor de la Upton Park. Aceste momente inițiale au pus bazele unei tradiții care continuă și astăzi.

Primele confruntări

Cupa Angliei a fost martora unor evenimente neobișnuite încă de la început. De la meciuri care nu s-au disputat niciodată, la echipe care au avansat fără a juca, această competiție a avut parte toate situațiile posibile.

  • Queen’s Park FC vs Donnington School: cele două echipe nu s-au înțeles asupra unei date accesibile pentru ambele tabere, astfel că fiecarea avansat în runda următoare, deși meciul dintre ele nu s-a disputat;
  • Crystal Palace vs Hitching: în urma meciului încheiat la egalitate 0-0, s-a decis ca ambele echipe să meargă în următorul tur al Cupa Angliei;
  • Fiind înscrise un număr impar de echipe, la tragerile la sorți Hampstead Heathens, a fost echipa fără adversar, avansând direct în turul următor;
  • Wanderers și Royal Engineers, au beneficiat de asemenea de accederea în turul doi, în urma retragerii adversarilor;
  • Queens Park urma să ajungă chiar în semifinalele FA fără a disputa niciun meci, în urma unor conjuncturi favorabile – adversari care nu s-au mai prezentat la meci, număr inegal de echipe la tragerea pentru sferturi;
  • Semifinalele primului sezon s-au încheiat la egalitate, 0-0. Conform unei reguli valabile și astăzi, acestea trebuie să rejoace partida pe terenul echipei care a fost oaspete în primul meci;
  • Numai Royal Engineers vs Crystal Palace s-a mai disputat, partidă câștigată de Royal cu 3-0, în timp ce Queens Park, din motive financiar nu a mai putut face deplasarea și s-a retras din Cupa Angliei. Astfel că în finala urmau să se dueleze Wanderers si Royal Engineers;
  • Wanderers a fost prima echipă care a câștigat FA Cup. Această victorie a inaugurat o eră de dominație pentru Wanderers în primele ediții ale competiției, câștigând 5 din următoarele 10 competiții disputate.

Recordurile și legendele competiției

Vorbim de unul dintre cele mai tari campionate de fotbal din lume iar asta înseamnă multe echipe foarte bune ce au ochit Cupa Angliei an de an. Totuși, numai câteva au reușit să scrie istorie.

Dominația celor de la Arsenal

44 de echipe se pot mândri cu trofeul FA în vitrină. Arsenal a stabilit un standard de excelență, câștigând Cupa Angliei de 14 ori.

Dar este interesant de remarcat că și echipe neașteptate, cum ar fi Portsmouth (2008), Wigan (2013) și Leicester(2021) au reușit să ridice trofeul pentru prima dată.
Aceste victorii nu doar că au oferit momente de neuitat suporterilor, dar au și reiterat ideea că în Cupa Angliei, orice este posibil. În special, cazul Wigan este remarcabil, echipa câștigând Cupa, învingând în finală pe Manchester City, în același an în care a retrogradat în a doua ligă engleză, demonstrând imprevizibilitatea acestei competiții.

Figuri emblematice

Timp de mai bine de 120 de ani, recordul de cupe deținute (cinci) a aparținut fotbaliștilor de la Wanderers, Charles Wollaston și Arthur Kinnaird. Ashley Cole a reușit să doboare acest record în 2010, cand a câștigat trofeul pentru a șasea oară. Până la retragere, a reușit să iși mai adauge un trofeu în palmares.
Și Arsene Wenger este un nume sinonim cu succesul în Cupa Angliei, având de asemenea tot șapte trofee, devenind cel mai titrat manager din istoria Cupa Angliei.
Ian Rush și Didier Drogba sunt alte două nume care au lăsat o amprentă profundă în istoria competiției. Rush este jucătorul cu cele mai multe goluri marcate în finalele Cupei Angliei, cu un total de cinci goluri, în timp ce Drogba se remarcă prin faptul că a reușit să înscrie în patru finale diferite.

Aceștia și-au etalat măiestria de a marca în momentele cheie, scriind propriile capitole în istoria bogată a competiției.

Tradiția continuă

Cu fiecare nou sezon din FA cup, echipele concurente încearcă tot posibilul să-și lase amprenta asupra competiției. Manchester United este una dintre cele mai motivate, deoarece sunt aproape de recordul absolut deținut de Arsenal. United are 12 cupe în palmares, cu două mai puține decât tunarii.

Chelsea, Liverpool și Tottenham Hotspur sunt la egalitate pe locul trei, fiecare cu opt trofee câștigate. De asemenea, deținătorii trofeului, Manchester City, au câștigat competiția de 7 ori, la fel ca Aston Villa.
Cu o istorie ce depășește 150 de ani, Cupa Angliei rămâne o competiție unde visurile devin realitate, unde echipele underdog pot învinge giganții, demonstrând că în fotbal, niciodată nu știi la ce să te aștepți.

Functia Creare Pariu
Bet Builder – Disponibil pentru TOATE meciurile din Premier League, La Liga, Serie A și Ligue1

Momentul tău la Unibet

Și tu poți face parte din această istorie. La Unibet Sports, fiecare meci al Cupa Angliei vine cu emoții amplificate. Cu cote Unibet competitive și o varietate de pariuri online, experiența ta nu a fost niciodată mai captivantă.


Ești gata să scrii propriul capitol în istoria Cupa Angliei?

Deschide-ti cont la Unibet și joacă la Unibet Sports.

Fiecare meci, fiecare moment, poate fi începutul unor noi recorduri și legende.

Înregistrează-te acum și fii parte din magia care continuă să fascineze și să inspire.