FotbalMondiale

Cum a eliminat Pelé un arbitru și cum a revenit pe gazon!

decembrie 30, 2022februarie 23rd, 2023

În timpul unei partide amicale disputată în Columbia, cavalerul fluierului l-a trimis la vestiare pe marele jucător. Stadionul s-a răzvrătit, fluierașul a ajuns la dușuri, iar ”O Rei” din nou, pe teren!!!

 

În primăvara lui 1968, columbienii sunt calificați la Jocurile Olimpice din Mexico City și la fotbal. Atunci, unul dintre băieții de la federație răsare cu o idee: un ”amical” cu FC Santos, trupa marelui Pelé. Genialul brazilian mai venise pe acolo de vreo opt ori, dar niciodată așa, pe prietenie, ci cu treabă… oficială. Toată lumea e de acord, data de 17 iulie e bătută în cuie.

Miercurea aceea e zi de pauză în Bogota! Nimeni nu muncește, se merge pe ”El Campin”, care geme de lume. Arbitru e Guillermo Velasquez, un ”fluieraș” cu faimă, bun (avea să conducă, la centru, faimoasa semifinală Italia – Germania de la CM 1970), dar care, până în acel moment, are trei… bătăi grave cu jucătorii de pe teren. ”El Chato”, așa cum e alintat, e olecuță mai dur și, dacă vreun amonestat ridică pumnii, Velasquez răspunde.

 

Mizeaza combo la Unibet pe orice sport si poti castiga cu pana la 50% in plus, direct pe tichetul de joc!

 

Dar aici nu va fi cazul, nu? E un meci amical, vine ”O Rei”, trebuie să ne pregătim pentru înaltele platouri mexicane. Însă meciul se încinge repede. Alfredo Arango, gazda, deschide scorul repede.

Tușierul e, însă, cu steagul sus, brazilienii se așteaptă să fie anulat. Antonio Lima, căpitanul oaspeților, cere să i se spună ce se petrece, face prea mulți pași în spațiul intim al arbitrului și acesta, fost boxer amator, răspunde cu un pumn în stomac! Lucrurile se calmează. Ba, nu! Corner, Pelé lovește cu capul dar e faultat. Nu se dictează nimic, așa că starul începe să țipe.

”Cu vreo 15 sau 20 de zile, fusesem să arbitrez la Leticia, la frontiera cu Brazilia, cu echipe din Peru, Ecuador, Columbia, dar și din Brazilia. M-au dus la un loc în care se dansa și primul lucru învățat acolo fuseseră înjurăturile. Le știam pe toate, eram imun. Pelé mi le-a spus pe toate, credea că nu le înțeleg”.

 

pele fotbalist

Așa arătau stadioanele pe care evolua el. Pline ochi. Legendarul Pele pe legendarul Wembley la finala ECC dintre Benfica si Milan. 1963

 

Cartonașele roșii încă nu-s băgate, așa că don Velasquez îl dă afară pe Edson Arantes de Nascimento și-l trimite la cabine! E momentul în care, conform cronicilor de atunci, ”terenul se transformă într-un ring de box”, cu jucătorii lui Santos fugărindu-l pe ”El Chato”. ”Dintr-o delegație de 28 de persoane, singurii care nu m-au atins au fost medicul, ziaristul care era cu ei și Pelé”, spunea, peste ani, Velasquez.

 

pele fotbalist

Cele mai tari patru litere

 

Stadionul nu ”înghite” eliminarea. ”Mulți plătiseră doar pentru a-l vedea pe Pelé, iar acesta plecase la dușuri”, povestea jurnalistul Salcedo Ramos. Oamenii din federație simt cum pământul se clatină. Atunci decid să facă o nefăcută! Îl elimină pe… Velasquez, adică dau afară arbitrul și-l aduc înapoi pe jucător!!! Unul dintre liniori parchează la centru, iar un ”federal”, dischisit, ”tras” la costum și la cravată, rămâne să arate autul, cornerul și ofsideul. Pelé e chemat de la vestiare, reintră, se termină 4-2 pentru brazilieni, spectacol frumos!

 

”Ce bine că lui Pelé nu i-a dat prin gând, la un moment dat, să jefuiască o bancă! Cu siguranță că-l aplaudau!”

Guillermo Velasquez pentru revista ”Soho”

 

Arbitrul – stins în 2017 – avea să plece cu fața plină de urmele… ghionturilor. După ce s-a spălat, a mers, glonț la o secție de poliție, unde i-a denunțat pe toți jucătorii brazilieni. În afara lui Pelé! Delegația a trebuit să mai zăbovească două zile, finalmente s-au înțeles pentru o sumă de bani!

Cei doi aveau să se regăsească, peste ceva vreme, la Miami, unde brazilianul venise cu echipa sa de club din Statele Unite, Cosmos New York. Apăruseră cartonașele, și, la final, starul i l-a cerut pe cel roșu, nescos din buzunar, spre a-l păstra drept amintire…

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa de pariuri online. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe MVP, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierzi nicio secunda de actiune pe NBA, Euroliga, Eurobasket si cele mai tari competitii.