FotbalLa Liga

Ca să nu plătească mai mult pe transferul lui Kiko, Atletico a cumpărat tot clubul Cadiz!!!

decembrie 6, 2021

În 1993, atacantul, campion olimpic, e dorit de președintele Gil y Gil. Care achiziționeză pachetul majoritar al grupării din Segundași face rost, astfel, la preț redus, de oamenii doriți. O poveste din fotbalul spaniol, deși pare de pe meleagurile noastre

 

Pentru că e o poveste cu patroni care cumpără alte echipe doar de dragul unui jucător, cu acționariate ce se schimbă în miez de noapte și cu fotbaliști care seara se culcă la un club și, când se trezesc sunt la altul, pare una din fotbalul nostru de azi. Da, deși e greu de crezut, istoriara vine de acum trei decenii, din Primera Division, fotbalul ce tocmai dăduse lumii campioana olimpică.

 

S-o luăm ușurel.

Pe 30 iunie 1992, cluburile iberice sunt obligate să termine convertirea în Societăți Sportive Anoime. Real Madrid, FC Barcelona, Athletic Bilbao și Osasuna Pamplona sunt singurele care au făcut deja, până la acea dată, pasul. Cadiz activează, în sezonul ‘92-‘93, în Primera. Situația nu e tocmai roz, primăria din oraș nu poate face mare lucru.

Când cel de-al treilea gong bate, 70 la sută dintre acțiuni nu fuseseră vândute. Una singură făcea cam 5.000 de pesetas, adică 30 de euro în banii de acum, dar flăcăii din Andaluzia nu dau buzna buzna.

Atunci vine ”bomba”. Pentru că-l dorește pe Kiko, atacantul care, cu două reușite, ultima dintre ele în minutul 90, adusese Spaniei titlul olimpic de la Barcelona, 3-2 cu Polonia, don Jesus Gil y Gil, năbădăiosul președinte de la Atletico Madrid, decide să cumpere Cadiz-ul cu totul! Apare la televizor, drege glasul și zice, extrem de sincer: ”E mult mai ieftină varianta asta, decât cea de a plăti pentru un transfer!” Și, pe bune, are dreptate!

 

Kiko alaturi de Morientes il consoleaza pe bulgarul  Luboslav Penev, la Mondialul din 1998

 

Analizând, astăzi, faptele, vom constata că această acțiune n-a fost un capriciu de-al barosanului. Pachetul majoritar făcea undeva pe la 200.000.000 de pesetas, în traducere liberă, 1.200.000 de euro. Mai mult nu se putea, pentru că gruparea picase în Segunda, de pe penultimul loc, cu o ”zestre” doar de 22 de puncte, în condițiile în care se ”ofereau” doar două la victorie.

Pentru Kiko și pentru ”Mami” Quevedo, Cadiz-ul dorea 1.800.000 euro. Deci, cumpărăm tot tacâmul, mai ieftin, decât doi sportivi, ceva mai scumpi. ”Totul s-a făcut într-o noapte. Manuel Irigoyen, care fusese președintele clubului între 1978 și 1992, rămăsese, după transformarea societății, membru în Consiliul de Administrație.

Mersesem cu el de două sau de trei ori la Madrid, să discutăm despre transfer, nu se făcuse mare lucru. Apoi, după opt ani legați în Primera, am retrogradat. În săptămâna aia, când am venit la birou, am aflat cum Kiko și Quevedo nu mai sunt! Pur și simplu se evaporaseră. La fel, avea să plece și Arteaga, la Espanyol. Gata, clubul era pulverizat!”, își aduce aminte Hugo Vaca, pe atunci secretarul tehnic al echipei.

 

 

Gil y Gil l-a dorit și pe Arteaga!

Deși nimeni nu crede povestea, Gil y Gil nu este cel care i-a transferat pe Kiko și pe Quevedo. Ok, e cel care influențează totul: cumpără acțiunile iar căpriorii merg la Madrid aproape gratis. Mai mult, leșină când aude că Arteaga a fost vândut la catalani. Păi el deține pachetul majoritar iar fotbalistul îi zboară de sub nas?

Kiko, un jucător care avea să scrie istorie la ”plăpumari”, cu un titlu, o Cupă a Regelui și peste 225 de meciuri cu 48 de goluri, își aduce aminte. ”După ce am retrogradat pe terenul lui Deportivo La Coruña, Atletico a făcut o ofertă pentru mine”. Băiatul are puțin peste 20 de ani. ”Am ajuns acasă și tata, care era și impresarul meu, nu mai putea de bucurie. Apoi, am citit în ziare că sunt noul fotbalist al celor de la Atletico.

N-am înțeles, pe moment, mare lucru, apoi bătrânul a fost cel care a deslușit lucrurile”. Peste mulți ani, Kiko avea să se găsească, în redacția unui ziar, cu președintele lui Depor, Lendoiro: ”Copile, tu nu ai ajuns la mine nu din motive sportive, pentru că te doream, ci din cu totul altă pricină”.

”Aveam o clauză de eventuală reziliere a contractului de 300.000.000 de pesetas, iar Kiko, alta mult mai mare. Pentru mai puțini bani, Gil y Gil a cumpărat acțiunile. O mișcare inteligentă, pentru care noi nu ne-am putut decât bucura. Era doi tineri care doreau să ajungă la o echipă mare. Și am ajuns”, rememorează și Quevedo.

”Aveam trei opțiuni: să rămân la Cadiz, o echipă retrogradată, să merg la Atletico sau să aștept ca cineva să-mi plătească acea clauză. Am plecat la Madrid”, mai spune el, deși ”experiența” de pe ”Vicente Calderon” n-a fost una de care să-și aducă aminte cu drag: 19 meciuri, un singur sezon, 1993-1994.

 

Kiko in tricoul lui Atletico, in anul 2000 pe Vicente Calderon

 

Nici ”relația” Atletico – Cadiz n-a durat multă vreme. ”Ei doreau să ne transforme într-un fel de echipă a doua, o grupare-filială, dar acest lucru nu se putea întâmpla. Aveam, totuși, peste 80 de ani de istorie”, mai spune Hugo Vaca, supărat și astăzi, la aproape trei decenii de la acele evenimente. Istorioara de amor s-a terminat în 1995, la Sevilla, într-un hotel situat la un cioc de barză de cel mai iubit stadion non-românesc, ”Ramon Sanchez-Pizjuan”.

Echipa nu reușisese să revină în Segunda, jucătorii nu erau plătiți, așa că Gil y Gil a decis să vândă acțiunile. N-a câștigat nimic la tranzacție, dar Kiko era la el în curte. Unde avea să rămână multă vreme.

Cu aproape 30 de ani în urmă, inima celor de la Cadiz i-a aparținut lui… Atletico. Cât despre fostul jucător, ce va ajunge la 50 de primăveri în 2022, se limitează la spune, și azi, doar atât: ”Acele timpuri au fost extrem de ciudate”…

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal din Spania. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierizi nici o secunda de actiune.