În primul an al Primului Război Mondial, un comandant englez a propus un armistițiu, acceptat de germani. Armele au tăcut, s-a jucat fotbal, ”suporterii” au mâncat biscuiți, s-a făcut schimb se suveniruri. Apoi s-au reapucat de luptă. În anii următori, minunea n-a mai fost posibilă…
De fiecare dată când vine vorba despre 25 decembrie 1914, anul primei mari conflagrații mondiale, gândurile merg spre acea incredibilă poveste despre război, Crăciun și fotbal. E foarte probabil să o mai fi citit. Dar e prea frumoasă pentru a nu mai fi istorisită măcar o dată…
Generalul-locotenent Walter Congreve, englez, era unul dintre cei mai iubiți oameni. Olecuță trecut de 50 de ani, preluase comanda Brigăzii a 18-a Infanterie. Pentru că până atunci nu se ascunsese prin corturile de campanie nicio clipă, stând alături de soldații lui, ostașii-l considerau un fel de tată. Unii nu-i cunoșteau pe îndelete legenda, însă, din gură în gură, tot frontul aflase că luptase în Al Doilea Război al Burilor și știa la perfecțiune câmpurile de bătălie din Africa de Sud.
Acum se găsea cantonat la Neuve Chapelle, Artois, Franța. Primul Război Mondial mușca puternic din Europa, se apropia întâiul 25 decembrie în tranșee. Îi spusese aghiotantului să bată la mașina de scris câteva rânduri, acesta, mirat, se oprise la un moment dat: ”Dar, Sir, cu tot respectul, e foarte probabil ca omul nostru să fie luat în bătaia puștii inamice, nu?”. Dar Congreve avea ideea sa: ”Tu mergi de află un interpret, să le traducă friților treaba asta!”.
Fusese un moment de cumpănă și pentru țucălar. Îl știa de trei ani de Sir Walter, însă nu se îndoise, niciodată, că n-ar avea țiglele pe casă.
Să recapitulăm: Omenirea mai văzuse, în mii de ani de istorie, asemenea grozăvii dar ca asta, parcă niciodată! Se pornise în faimoasa ”Cursă către mare”, numai în Prima Bătălie de la Ypres luptaseră 10.000.000 de soldați, pe râul Aise pieriseră 250.000 de francezi, din 28 iulie, preț de cinci luni, războiul luase sute de mii de vieți, iar Walter Congreve propunea un armistițiu în care să se joace fotbal? Pe bune?

Locul în care se presupune că s-ar fi disputat faimoasa partidă de fotbal
În 1914, Crăciunul picase într-o vineri. Atunci, la Nașterea Domnului, trimisul englezului începuse să citească ceva pe limba lui Goethe. Aliații cereau un armistiți în acea zi sfântă. Armele să tacă. Poate vor fi câteva minute, câteva ore, nimeni nu poate ști. Doar să tacă!
Și-atunci, în acele clipe astrale ale Omenirii, nemții urcaseră pe povârnișul tranșeelor un brăduț mic, împodobit cu bomboane. Prinseseră a cânta ”Stille Nacht”, cu niște voci incredibile. Supușii lui George al V-lea ridicară capetele. Ieri, pe vremea asta, nu-și permiteau același ”lux”, nici măcar c-o năframă în vârf de băț. Dar azi era altceva.
Cu vreo două săptămâni în urmă, 101 ”sufragiste” britanice scriseseră o depeșă femeilor din Germania și Austria, propunându-le taților, soților, fraților de pe front să oprească măcealul măcar de Nașterea Domnului. În van. Papa Benedict al XV-lea ceruse un armistițiu, pe 7 decembre 1914. Degeaba…
Și-atunci, în acel 25 decembrie 1914, 100.000 de oameni nu se mai atinseseră de arme, acolo, pe ”Pământul nimănui”.
”Jur că mi-am aprins trabucul de la cel mai tare lunetist german, care nu cred că avea mai mult de 18 ani. I-am spus că-mi plac nasturii lui și că acasă, în Anglia, aveam o colecție impresionantă. A scos un soi de briceag, a tăiat vreo patru dintre ei, de la veston, apoi mi-a spus că-s ai mei”.
Soldatul englez Bruce Bairnsfather, scriind acasă
Apoi cineva – istoria nu mai reține cui i-a venit ideea- a propus un meci de fotbal, între aliați și germani. Se merge în sătucul Messines, acolo e un fel de teren. Se face rost de o minge. Aici lucrurile sunt și mai puțin clare, dar parcă asta contează? Unii spun că n-au fost nemții, că englezii au jucat doar cu scoțienii, iar friții au privit de pe margine. Alții vorbesc și despre francezi.
Există date despre un duel al celor cu kilturi, care s-au impus cu 4-1 contra unei selecționate din Prusai&Hanovra. Că n-ar fi existat minge, ci o cutie de conserve pe post de balon, deși locotenetul Kurt Zehmisch, din regimentul 134 Infanterie Saxonă notase, clar, că englezii veniseră cu ”obiectul muncii”, întrebându-se unde ținuseră ei mingea până atunci. Cei mai mulți acceptă că Aliații s-au impus cu 3-2 contra germanilor.
”Războiul ne obosise. Și-atunci când clopotele din sat au început a bate, mi-am luat binoclul și-am privit peste tranșee, în acea direcție. Incredibil! Germanii și francezii jucau un meci de fotbal, în timp ce cei de pe margine mâncau biscuiți. Era frig, iar din trupurile lor încălzite ieșese ceva, așa, precum un soi de abur”.
Soldatul german Richard Schrimann, scriind acasă
Dar cenzura e acolo. Nimeni nu are voie să scrie despre îmbrățișări ori meci de fotbal. Nu se pot arăta imagini cu inamici pufăind din țigară. Nemții nu scriu nimic, francezii nu publică o vorbuliță. Doar englezii sunt ceva mai deschiși, dar informațiile ajung, în ziare, mai greu. Americanii și italienii sunt cei care scriu, pe 30 decembrie, despre armistițiu și despre un meci de fotbal.

Germanii și englezii în ”No mans land”, final de 1914
Comandanții au mai încercat după. Dar ordinele erau foarte clare: nu fraternizăm, nu cântăm în cor, nu jucăm meciuri de fotbal. În 1916 a venit Verdunul, în 1917 se utilizase, deja, Iperita, gazul muștar… În tranșee nu mai era loc de schimb de goluri ori de nasturi de veston..
Deceniile trec. Lumea nu prea crede în Armistițiul de Crăciun din 1914. Detaliile-s puține, câteva rânduri prin presa de atunci. Poate e numai legendă, poate s-a istorisit doar din gură în gură.
La început de ianuarie 2007, însă, o casă de licitații, ”Bonhams”, scoate la vânzare o scrisoare de cinci pagini. E adresată ”My dear Mater” și e semnată, simplu, ”Boy”. Vorbește despre tot ceea ce s-a petrecut atunci. Prețul de pornire e 300 de lire sterline, se ajunge la 14.400. Cumpărătorul e Chris de Burgh. Da, ”acel” Chris de Burg! Tomas, unchiul său, pierise în luptele Primului Război Mondial…
La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe MVP, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierzi nicio secunda de actiune pe NBA, Euroliga, Eurobasket si cele mai tari competitii.