BaschetEuroliga

Ziua-n care Dražen Petrović a marcat 112 puncte. Într-un singur meci!

octombrie 17, 2022octombrie 19th, 2022

Cu 37 de ani în urmă, unul dintre cei mai mari jucători de baschet din toate timpurile, reușea o performanță rarisimă. ”Nu s-a ținut de cuvânt. După ce a doborât recordul, a zis că se duce pe bancă, dar a continuat să joace”

 

Dražen o gândea de patru zile, de când aflase că cei de la SMELT Olimpija Ljubljana nu vor veni la partida din prima etapă a campionatului iugoslav de baschet, contra celor de la Cibona Zagreb, cu echipa tip. Se vorbea de ”chestiuni birocratice”, de lipsa unor vize medicale, dar câțiva chibiți povesteau și despre niște întârzieri salariale și despre jucători nemulțumiți. Nu era, însă, treaba sa.

Petrović avea o ”nebunie”. Știa despre recordul marelui Radivoj Korać, cel stins într-un tragic accident de mașină, la numai 30 de ani, care, în 1962, pe vremea când activa la OKK Belgrad, reușise 74 de puncte într-un singur meci. Da, voia să doboare acestr record și, da, acum se ivea prilejul.

 

Mizeaza combo la Unibet pe orice sport si poti castiga cu pana la 50% in plus, direct pe tichetul de joc!

 

La 21 de ani râsese de Real Madrid, cu șase luni înainte, în finala de la Pireus, 87-78, când Cibona devenise, întâia oară, campioana europei. Reușise 36 de puncte contra lui Corbalán ori a simbolului Fernando Martin (n.a. – și el va deceda, la 27 de ani, în accident de mașină), iar spaniolii titraseră ”Petrović ne-a rupt spatele”, ceea ce spunea totul.

Timid, mersese la antrenorul Željko Pavličević, pentru a-l ruga să le vorbească băieților în vestiar: corect, știa că oaspeții vor veni fără greuceni, dar tot avea nevoie de echipă. Îi era oarecum rușine să facă instrucție de front cu niște copilași, dar iubea faptul că tehnicianul era adeptul teoriei ”să le dăm cât pot duce”, pentru că de fiecare dată zicea, mai în glumă, mai în serios:

”Cu cât îi batem mai tare, cu atât atragem atenția, iar sponsorii se apropie mai mult de noi!”. Tehnicianul făcuse vorbele, de acum erau toți pentru unul.

 

Gazdele au fost huiduite. Dražen, nu!

”Înaintea meciului era nervos în vestiar. Îl simțeam. Ne-a spus că după ce doboară recordul, după ce trece de cele 74 de puncte, se retrage pe bancă și nu mai intră, doar să-l ajutăm să-l obțină”, își amintea Zoran Čutura, campionul mondial din 1990.

Meciul s-a disputat în sala mică a Centrului Sportiv din Zagreb, cu 2.500 de suflete în tribună. Oaspeții – numai cadeți și un singur junior – au fost aplaudați, în picioare, la intrarea pe parchet. Paradox cât casa: campionii europei versus niște băieți care nu prinseseră a se bărbieri în răspăr.

 

drazen petrovic

Caseta jocului în care ”Mozart” a marcat 112 puncte!

 

Dražen s-a apucat de treabă. Trebuie spus că spectatorii și-au huiduit, în permanență, favoriții, cu excepția lui Petrović, pe care l-au aplaudat non-stop, ceva de genul: ”Cu ei v-ați găsit să vă răzbunați?”. În minutul 24 al meciului, după o aruncare de trei, recordul era doborât. 24 de minute îi luase pentru a trece de 74!!! ”Nu și-a respectat promisiunea! Spusese că trece pe bancă, dar a continuat să joace. Toată lumea știa însă ce psycho este când venea vorba de baschet”, povestea și adversarul său de atunci, Igor Durovic.

 

  • 1004 puncte în 40 de partide pentru Iugoslavia
  • 24 de puncte pentru Croația în finala cu ”Dream Team”-ul american, cu două peste Michael ”Air” Jordan, la Jocurile Olimpice de la Barcelona, 1992

 

La pauza cea mare intrase cu 67 de puncte, dintr-un total de 77 ale echipei sale! A urcat la 100 în 34, dar a continuat să-și vadă de treabă, terminând cu 112! Scor final Cibona Zagreb – SMELT Olimpija Ljubljana 158-77 (77-34). Rezumat personal: a tras de 60 de ori, a lovit de 40, inclusiv 10 de la trei puncte, plus 22 din 22 la libere.

”Am fost al doilea marcator al echipei în acea seară, cu 16 puncte, deci se vede că nu prea i-am dat mingea lui Dražen”, glumea Dražen Anzulović.

drazen petrovic

Dražen Petrović marcat de Michael Jordan si de Magic Johnson intr-un duel SUA v Croatia, in 1992

 

După ce pleca de la Cibona, ajungea la Real Madrid, apoi la Portland Trail Bazers și Nets. În 1993, supărat pe NBA, dădea de înțeles că va accepta o ofertă din Grecia. Deceda într-un accident de mașină, în iunie același an, în Germania

Dražen avea să evolueze la Cibona până când pleca la Real Madrid. Patru sezoane la Zagreb, cu o incredibilă medie de 37.7 / meci. Apoi, în Cupa Cupelor, îi prindea pe cei de la Snaidero Caserta, în finală, marcându-le 62 de puncte, semn că se descurca și cu seniorii, printre care se găseau Nando Gentile ori Oscar Schmidt!!!

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe baschet. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe MVP, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierzi nicio secunda de actiune pe NBA, Euroliga, Eurobasket si cele mai tari competitii.