BaschetEuroliga

Mirza Delibašić: ”Am avut două vieți. Una de zi, alta de noapte!”

decembrie 13, 2021

”Ultimul mare romantic din baschet” s-a stins la 47 de ani. Deținător de ”Euroligă”, campion olimpic, n-a părăsit, vreme de patru ani, un Sarajevo aflat sub Asediu. 20 de ani fără el

 

Nu era ”prevăzut” pentru baschet. Pentru tenis, da. Născut în Tuzla, fusese dus de tatăl său, Izet, direct pe zgură. Cei care-l țin minte de pe la începutul anilor ’60, spun că se descurca remarcabil cu racheta. Mama, Zajkana, care cochetase, în tinerețe, cu baletul, l-a dus și acolo. Mirza avea să recunoscă, timid, că stătuse în fața oglinzii ceva vreme, dar că nu era de el. ”Antrenoarea mi-a spus că sunt foarte agil”, își aducea aminte.

La 15 primăveri a cotit-o spre baschet. Cei de la Sloboda Tuzla, o grupare cu vreo 20 și ceva de ani de activitate, au pus ochii pe el. A debutat în baschetul adevărat în 1968. Lupta sub coș era la mare importanță în fosta Iugoslavie, Partizan Belgrad l-a dorit. Ceva tatonări, apoi, marea surpriză: Mirza Delibašić nu merge în capitală, ci semnează cu Bosna, unde avea să stea opt ani.

Aici se găsește cu antrenorul Bogdan Tanjević, cel care-i va deveni frate, tată și profesor. Alături de Ratko Radovanović și de Zarko Varajić, formează o trupă redutabilă, cu care câștigă ceea ce numim Euroliga de azi. Finala e la Grenoble, în ”Palatul Sporturilor”, Bosna trece de Emerson Varese cu 96-93, cu Varajić terminând cu 46 de puncte marcate!!!

Real Madrid e cu ochii pe el și, în 1980, reușește să-l aducă. Pleacă de la gruparea din Sarajevo după peste 700 de partide și 14.000 de puncte marcate. E momentul în care se pierde puțin. Aerul ”tare” nu-i face bine. Se apucă de băutură. Divorțează de soție, de Branka, cu care se luase cu un deceniu în urmă. Deși aceasta abia l-a adus pe lume pe Dario, fiul lor, Mirza nu se regăsește. Fumează mult… Se trezește la timp, mai ales că la Real venea și imensul Fernando Martin. Dă drumul la motoare, e considerat ultimul mare romantic din baschet.

 

Mirza, la Real Madrid, cu care avea să devină campion al Spaniei (Foto: Real Madrid)

 

De la Moscova, de la Jocurile Olimpice, plecă la gât cu o medalie de aur, după 86-77 cu Italia, în finală, cu 20 de puncte. Dusese echipa în ultimul act, după o prestație senzațională contra brazilienilor, 95-96!

Dimpreună cu Drazen Dalipagić fac un meci epocal la Zagreb, contra Cibonei, în Euroligă. Termină cu 26, tovarășul său, cu 33, iar publicul se ridică în picioare și îi aplaudă.

 

”Plec, pentru că aveți nevoie de un pivot american!”

E campion al Spaniei. În vara lui 1983 bate la ușa președintelui Lolo Sainz. Se petrece ceva nemaiîntâlnit în istorie. Mirza îi spune că știe că echipa are nevoie de un pivot american, că e gata să plece, să lase locul liber, pentru că doar un străin are voie să joace… Când primește banii pentru zilele rămase, merge și se face ”socio” al grupării.

Merge la Juve Caserta, unde tehnician e Tanjević. S-a regăsit cu mentorul său, vor urma sezoane de aur… Ba, nu! La pregătiri, înaintea startului oficial, suferă un accident vascular cerebral. E august 1983, echipa a urcat la Bormio, în Alpii Italieni. La întoarcere, din cauza antrenamentelor la înălțime, cedează. Țigări, băutură, sute de ore pierdute. ”Am avut două vieți. Una de zi, alta de noapte!”, avea să recunoască, peste ani… Un avion îl duce, imediat, la Spitalul Militare din Belgrad, unde va sta internat multă vreme. Recuperare aproape completă, dar vestea cea tristă sosește: nu va mai putea juca, niciodată, baschet la nivel profesionist. Retragerea e imediată!

Abia acum încep cele mai tari două partide din viața sa. Prima e Războiul din fosta Iugoslavie. Între 1992 și 1996, Delibašić nu vrea să părăsească orașul Sarajevo. Trăiește acolo, cu tot cu Asediu. Mai mult, se încăpățânează să arate că Bosnia trăiește și prin sport. Construiește echipa națională de baschet, iese cu ea dintre bombardamente, merge în Germania, la ”european” și termină pe locul 8. Ultima sa mare victorie.

 

Slavica și Danko merg la meciurile lui Real Madrid din Euroligă

 

Al doilea mare adversar e chiar propria sănătate. După problema din Italia, medicii l-au rugat să aibă grijă. N-a avut. ”Am rămas cu aceleași obiceiuri din tinerețe”, s-a limitat la a spune. Cea de-a doua soție, Slavica Suka, cu care avea să-l aibă pe Danko, încercase să-l ajute. Degeaba, ”Kinde” nu s-a oprit. S-a stins în decembrie 2001, la 47 de ani. Cancer limfatic.

L-au înmormântat pe Aleea Marilor Personalități, lângă Davorin Popovic, prietenul său, cântărețul, plecat cu șase luni înainte. După plecare, KK Bosna și-a botezat sala cu numele său.

 

La Unibet gasesti o oferta completa privind pariurile sportive online pe baschetul european, inclusiv transmisiile tuturor partidelor. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pre-meci, sau, dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde, gratie sectiunii Action Betting. La agentia noastra gasesti cele mai bune optiuni, inovartiva functie care iti permite sa combini tipuri de pariuri multiple intre mai multe evenimente. Am lansat si BetStream, facilitate care revolutioneaza pariurile live, prin care poti urmari si paria direct din streamul transmisiunii fara a pierde nici o secunda de actiune!