BaschetNba

LA Lakers, cea mai fiabilă echipă din sportul american!

octombrie 17, 2020noiembrie 25th, 2021

Prima lămurire. Accesăm Dicționarul Explicativ al Limbii Române. ”Fiabil” – un termen ce se referă la echipamente, componente, instalații sau aparaturi, desemnează ceva care prezintă siguranță în funcționare, în condițiile date și într-un timp dat.

A doua lămurire. Deși mulți consideră că termenul ”decadă”, ce desemnează o periodă de zece zile consecutive este folosit eronat, același dicționar admite utilizarea lui ca sinonim al lui ”deceniu”. Mai mult, Academia Spaniolă dă și o definiție interesantă: ”Fiecare decadă pleacă la drum într-un an ce se termină în 1 și se termină într-un an terminat în 0; astfel, prima decadă din secolul XX este cea dintre 1901 și 1910; a doua, din 1911 în 1920; și următoarea va începe pe 1 ianuarie 2021”.

Acestea fiind spuse, să purcedem la drum.
Conform detaliilor de mai sus, Los Angeles Lakers a cucerit titlul în NBA în decada corespunzătoare anilor 2011-2020, în care n-a ajuns niciodată în ultimul act până nu i-au pus în aceeași bancă pe LeBron James și Anthony Davis. Ceea ce au făcut băieții din California reprezintă ceva incredibil în sportul american: este unica echipă din marile ligi care a câștigat cel puțin un titlu în fiecare decadă de viață, cu excepția uneia singure. Chestiuna aceasta nu e regăsește nici în NFL, nici în NHL, acolo unde Montreal Canadiens este cu tolba goală din 1993, nici în baseball, chiar dacă New York Yankees au cucerit 27 de titluri.

S-o luăm ușurel.

 

1946-1950. Anii de pionierat

 

NBA s-a născut, oficial, ca și competiție, în 1946. Chicago Stags cucerește primul titlu, dar, doi ani mai târziu, Lakers, pe atunci țn Minneapolis, face rost de primul inel. Nu unul, ci două, în 1949 și 1950. Momentul apariției lui George Mikan, prima mare vedetă a grupării.

 

 

1951-1960. Mikan cel puternic

 

Rochester Royals cuceresc titlul în 1951, apoi Mikan, Jim Pollard ori Vern Mikkelsen stabilesc prima dinastie a Ligii. În 1959, altă prezență în ultimul act, cu Elgin Baylor ”rookie”.

 

 

1961-1970. Hegemonia lui Celtics

 

Opt din cele 10 titluri puse în joc pleacă spre Celtics. Unul spre Philadelphia, celălalt, spre New York Knicks. Adică toate în Est. Deși e greu de crezut, Lakers, deja în Los Angeles, prinde finala în șapte rânduri, dar pierde tot: de șase ori cu Celtic, una cu Knicks. Singura decadă în alb…

 

 

1971-1980. Nebunia din anii ’70

 

Dar oamenii nu acuză jocul. Alții ar fi făcut-o. Nu și Lakers! E o perioadă nebună, cu opt campioane. Lakers printre ele. Antrenorul Bill Sharman mizează pe Wilt Chamberlain, pe Gail Goodrich, pe Pat Riley sau Jerry West. Apoi, inelele din 1980 au mers către ”Magic” Johnson, Kareem Abdul-Jabbar, Jamaal Wilkes, cu Paul Westhead pe banca tehnică. Germenele pentru Showtime.

 

 

1981-1990. Marea rivalitate

 

Magic” vs Bird. Lakers vs Celtics. Cele două grupări își împart șapte titluri, patru dintre ele ”galbene”. Lakers rămâne în istorie. Baschetul ”adormit” a fost reinventat.

 

1991-2000. Jordan curăță tot

 

Anii ’90 sunt ai lui ”Air”. Șase titluri în șase sezoane. Lakers salvează totul pe final, în 2000, cu perechea Shaq-Kobe.

 

2001-2010. De la Shaq și Kobe la Kobe și Pau

 

Primele titluri din decadă, 2001 și 2002. 2004 trebuie să fie anul lor: Shaq, Kobe, Karl Malone și Gary Payton. Dar greșesc contra lui Pistons. Kobe rămâne sigur, până își găsește alt tovarăș de joacă: spaniolul Pau Gasol. Finală în 2008 (eșec contra lui Celtics), apoi două titluri, 2009 și 2010.

 

2011-2020. LeBron

 

E decada celor de la Warriors. Fără Kobe, la început accidentat, apoi retras, Lakers navighează în derivă. Până semnează cu LeBron James. Primul an este ratat, apoi vine Anthony Davis. Titlul ce egalează performanțele lui Celtics.

 

* La realizarea acestui material au fost folosite informații din cotidianul sportiv spaniol ”Marca”

 

La Unibet gasesti o oferta completa privind pariurile sportive online pe baschet. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pre-meci, sau, dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde, gratie sectiunii Action Betting, la agentia noastra gasesti cele mai bune optiuni, inclusiv inovativa functie care iti permite sa combini tipuri de pariuri multiple intre mai multe evenimente. Nu uita, toate meciurile turneului se vad in direct, pe desktop, telefon sau tableta.