BaschetNba

Everestul în baschet: Wilt Chamberlain și ale sale 100 de puncte într-un meci!!!

martie 9, 2022august 26th, 2022

Sunt 60 de ani de la partida în care Wilt Chamberlain a reușit ”suta”, cu 46 de secunde înaintea fluierului final.

 

Înainte de meci…

Wilt Chamberlain se găsea în al treilea său sezon de NBA. 2.16 m, 120 kilograme. 37,6 puncte medie în primul an, 38,4 pe meci în al doilea. Frank McGuire, noul antrenor al celor de la Philadelphia Warriors, îl dorea non-stop pe parchet: poate de aceea adunase toate minutele din toate jocurile!

Lipsise 8 și 33 de secunde, pentru ”tehnic”. Era pregătit pentru ceva măreț: în acea săptămână marcase 67, 65 și 61 de puncte, ajungând la 15 ocazii în care ”sărise” de 60 în cariera sa. Doar 237 de puncte până la borna 4.000, în timp ce niciun alt jucător nu marcase, până atunci, 3.000…

În decembrie 1961, pe 8, într-o partidă cu Los Angeles Lagers, rezolvase 78 de puncte, pulverizând recordul de 71 deținut de Elgin Baylor, ce-i dreot, după trei reprize de prelungire. Legenda spune că faimosul comentator Chick Hearn l-ar fi întrebat, atunci, pe Baylor, dacă e supărat că Wilt a primit 15 minute extra pentru a-i face uitat succesul său.

”Nu, cum să-mi pară rău? Băiatul ăsta oricum va marca 100 de puncte într-un meci”, a venit răspunsul…

 

În timpul meciului…

Conform lui McGuire, partida din 2 martie 1962, din ”Hershey Sport Arena”, Philadelphia, contra celor de la New York Knicks, nu era ”construită” pentru ca Wilt să marcheze 100 de puncte.

La finalul primului ”sfert”, Philadelphia conducea cu 42-26, iar Chamberlain reușise, deja, 23 de puncte. La pauza mare, gazdele mai pierduseră din avantaj, dar tot aveau 79-68, cu Wilt 41 pe tabelă. ”Intrasem de multe ori în vestiar cu 30 sau 35 de puncte după primele două sferturi, așa că acest 41 nu era ceva de speriat”, avea să-și amintească, peste ani, eroul.

A fost momentul în care coechipierul său, Guy Rodgers, a venit cu ideea: ”Să-i dăm mingea lui Dip (n.a. – porecla sa), să vedem câte poate da!” Antrenorul McGuire a fost de acord.

 

wilt chamberlain

Chamberlain avea niște cifre impresionante, dar nimeni nu se gândea la un asemenea record

 

La 50 de puncte, crainicul Dave Zinkoff a ”mirosit” că se va petrece ceva magic. A ridicat glasul, a trezit publicul adormit. La finele celui de-al treilea sfert, Wilt Chamberlain avea 69 de puncte, iar tabela arăta 125-106. Dave Budd, de la Knicks, recunoștea, la câteva zile după meci: ”Wilt era prea mare. Nu aveai cum să te ții de el”. Deși nu vrea recorduri cu orice preț, Chamberlain pricepe că e foarte aproape de a trece peste cele 73 de puncte, recordul său într-o partidă ”normală”, de 48 de minute, sau chiar peste cele 78, stabilite după un triplu overtime.

Dave Zinkoff e deja în picioare. Omul mai are nevoie de 25 de puncte cu opt minute înainte de fluierul final. Vârful de 79 este doborât cu 7:51 timp rămas. Cei 4.124 de spectatori țipă: ”Să-i dați mingea lui Wilt! Să-i dați mingea lui Wilt!” La 80, publicul urlă după 100. ”Băieți, sunt obosit, ăștia vor să fac suta! Am marcat 80, nimeni n-a reușit așa ceva până acum, ce mai doresc?”, se întreabă Chamberlain. At Attles, celălalt coechipier, trage de toți. ”Era un tip super mișto, cum să nu-l ajuți?”

Adversarii se prind târziu, dar se prind. Încep să faulteze orice jucătoru de la Warriors, cu excepția lui Wilt. De asemnea, țin mingea cât mai mult, împingând atacul spre cele 24 de secunde. 2:12 pe tabelă, 94 de puncte. Apoi, 96. 98 cu 1:19. Ajungem sub un minut: Ruklick pasează pentru Rodgers, de aici la Chamberlain, lumea urlă, dar… retează! Ted Luckenbill recuperează, minge pentru Wilt, care… reatează din nou! Sunt 1.000 de grade în sală! Luckenbill, ce să facă? Recuperează iar, Ruklick: 46 de secunde pe ceas, Chamberlain e sus, pe Everest: primul jucător de baschet din istorie cu 100 de puncte într-un meci! 200 de spectatori coboară instant pe teren. Secundele rămase nu se mai joacă. Cel mai ”ticălos” e Ruklick, care aleargă spre masa oficială, să vadă dacă a fost ”creditat” cu pasa decisivă. ”De ce să nu intru și eu în istorie?”, glumea el.

Nebunia e prea mare. Comentatorii spun că s-a terminat 169-150, raportul oficial, 169-147. Pe foaie, Chamberlain are 36 de două puncte + 28 de libere dintr-un total de 32 acordate… Suta!

 

wilt chamberlain

Wilt Chamberlain un colos si la propriu si la figurat

 

După meci…

Nu există, din păcate, înregistrare video. Wilt primește o hârtie pe care cineva scrisese, cu markerul, ”100”, și aceasta e poza ce va face înconjurul lumii. Prin 1988 se găsesc frânturi radio. Apoi, un student vine doar cu cel de-al patrulea sfert tras…

Wilt Chamberlain avea să le mulțumească băieților care în acea zi au pus… mâinile la reușita sa. ”N-am crezut că pot ajunge aici, dar ei au tras de mine”…

A rămas la echipă până în ‘65, apoi a mai evoluat la 76ers și LA Lakers. Deși pare greu de crezut, meciul n-a fost scos la înaintare până în 1987, la aniversarea a 25 de ani. Și mai tare, Wilt a spus despre acea partidă că e printre preferatele sale, dar nu prima: cele 55 de recuperări (record NBA!!!) în fața lui Bill Russell au fost mai ”cool”. Regretatul Kobe s-a apropiat, cel mai mult, peste ani, de record: 81 de puncte în LA Lakers – Toronto Raptors, 122-104, ianuarie 2006.

Wilt Chamberlain s-a stins în octombrie 1999, la doar 63 de ani. Toată viața avusese probleme cu inima.

În 2016, bucățelele de meci de atunci au intrat în ”Arhiva Națională de Înregistrări” a Statelor Unite ca ”bun cultural

 

La Unibet gasesti o oferta completa privind pariurile sportive online pe baschetul european, inclusiv transmisiile tuturor partidelor. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pre-meci, sau, dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde, gratie sectiunii Action Betting. La agentia noastra gasesti cele mai bune optiuni, inovartiva functie care iti permite sa combini tipuri de pariuri multiple intre mai multe evenimente. Am lansat si BetStream, facilitate care revolutioneaza pariurile live, prin care poti urmari si paria direct din streamul transmisiunii fara a pierde nicio secunda de actiune!