Pentru că elevii săi erau plictisiți, iarna, de exercițiile stil german, James Naismith, un teolog și, în același timp, profesor de educație fizică, a ”spânzurat” două coșuri de cărat fructe la câteva picioare de sol. Pe 21 decembrie 1891 a apărut ”Basket Ball”-ul
Naismith se născuse la 1861 în Almonte, o provincie canadiană. Rămas orfan de tată la opt ani, a fost crescut de un unchi, pe care a început să-l ajute la munca de la fermă, în zona rurală a orașului Ontario. Iubea să se bage la tot felul de provocări fizice cu ai lui prieteni: se luptau, săreau prin copaci, dar cel mai atașat era de jocul ”rața pe stâncă”, în care un băiat așeza o piatră pe o rocă mai mare, aflată la înălțime, ”rața”, iar ceilalți competitori se chinuiau să o dea jos folosind alte pietre.
1883 îl găsește la Universitatea McGill din Montreal. Studiază filozofia și teologia. Are 1,79 m și 81 de kilograme, și aproape că nu există disciplină sporivă la care să nu se bage: fotbalul european abia apărut, lacrosse, rugby, fotbal american. E muștruluit aproape non stop, pentru că decanul de acolo consideră că alergătura după o minge rotundă – chestiune venită de peste Ocean – e un ”instrument al diavolului”, nepotrivit pentru un teolog.
Absolvă în 1887, devenind capelan. Află că cei de la YMCA (Asociația Creștină a Tinerilor) dezvoltă ”programe de pregătire fizică pentru a completa interesele în studiul Bibliei, educație și bunăstare socială”. Merge la Școala pentru Muncitorii Creștini – acum ”Springfield College” -, unde-l aflăm înscris în anul universitar 1890-1891.
Predă box, lupte, înot ori canotaj. Simte că una dintre clase e nemulțumită. Exista o oră de gimnastică, zi de zi, iar elevii începuseră să o considere ”plictisitoare”. ”Citeam pe chipul lor nemulțumirea când îi anunțam de programul calistenic (n.r. – un set de exerciții fizice) ori de jocul Baza Prizonierilor”, avea să-și aducă aminte, peste ani, Naismith. ”Această generație dorea să simtă un fior mai degrabă decât exercițiile fizice”. Când a văzut cu câtă ardoare îi apără, șeful de catedră l-a repartizat pe James să se ocupe mai pe îndelete de ”clasa incorigibililor”.
Acolo, în Noua Anglie, toată pregătirea era bazată pe sistemul german. Metodele erau monotone, se repetau maximum opt exerciții de dimineață până seara. Problema cea mai mare apărea atunci când venea anotimpul friguros. Se intra într-o sală din care se mai ieșea doar primăvara, iar copiii aproape că preferau să nu mai treacă pe la cursurile respective.
”Vreau ca fiecare apărare, indiferent cât de bună e ea, să poată fi depășită! Noul sport trebuie să aibă un scop orizontal!”
James Naismith, inventatorul jocului de ”Basket Ball”
Naismith și-a adus aminte de ”rața pe stâncă” în 1891. S-a gândit să le dea elevilor ”altceva”. A mers la conducere și a cerut niște coșuri. A primit două, dintr-acelea în care se cărau piersicile. Administratorul atât avea în acel moment… Le-a tăiat fundurile, le-a suit pe galeria superioară ce înconjura sala de sport, la o distanță egală față de sol.
Curând, și-a dat seama că mușterii din tribune vor influența jocul, oprind mingea să intre în coșuri, așa că a utilizat un panou, le care l-a ”tras” în fața ”galeriei”, unde aceasta nu putea ajunge. Avea 18 ”ciraci”, pe care i-a împărțit în două echipe de câte nouă. A luat mingea, care pe atunci nu era ”dedicată”, a ales doi căpitani și a aruncat-o în sus!
Unul dintre coșurile de baschet originale, folosite în 1891 în sala de sport din Springfield (Wikipedia)
Înainte, însă, a lipit la panoul colegiului un set de 13 reguli definitorii pentu noul sport: unele dintre ele s-au păstrat până în zilele noastre, altele au fost modificate. 1. ”Mingea poate fi trimisă în orice direcție, putând fi jucată cu o singură mână sau cu ambele”… E 21 decembrie 1891, 130 de ani în urmă, când se joacă baschet pentru prima oară în istorie.
Unul dintre coșurile de baschet originale, folosite în 1891 în sala de sport din Springfield (sursa foto: Wikipedia
”Începutul noului joc și finalul problemelor cu acea clasă”, după cum avea să scrie Naismith. Regula 5 prevedea că nu ai voie să-ți bruschezi adversarul, cea de-a 7-a anunța că la trei greșeli personale consecutive echipa adversă primea o ”liberă”. S-a intrat în vacanța de Crăciun, fiecare a plecat spre casa sa, dar a luat cu el… baschetul, astfel că acesta a început să fie jucat, timid, în Statele Unite, dar și în Canada.
În 1896, numărul de sportivi dintr-o echipă se reduce la cinci, iar în tribune, la Springfield, iau loc 200 de suflete meci de meci!
Primele șase echipe formează o ligă!
Se fac progrese remarcabile, într-o perioadă foarte scurtă. Cutiile pentru piersici dispar, apar coșurile de sârmă cilindrice. Sunt introduse mingile de baschet. În 1897 se fondează Liga Națională de Baschet. Da, la început sunt doar șase echipe, dar pasul cel mare este făcut! Liceele și cluburile de atletism-amatori din SUA recunosc noua disciplină drept ”un sport de iarnă permanent”.
Naismith este avansat, ajunge la YMCA din Denver. În 1898 avea să obțină o diplomă în medicină la ”Gross Medical College”. Nu practica niciodată. Următorii 39 de ani erau petrecuți ca ”prof” de educație fizică și capelan, în același timp, la Universitatea din Kansas. Cei de acolo îl rugau să păstorească și echipa de baschet și accepta cu cea mai mare plăcere, vreme de nouă sezoane.
În timpul Primului Război Mondial, inventatorul jocului de baschet servea timp de 19 luni într-o unitate YMCA și lupta în Franța. În 1904, mingea și panoul aveau să fie invitate ca ”sport demonstrativ” la Jocurile Olimpice din St. Louis, apoi din 1936, de la Berlin, primeau drepturi depline.
Doi flacai aflati pe prima suprafata de joc in sala de gimnastica a scolii Christian Workers, Sprinfield, Massachusetts, aprox 1900
Pe 19 noiembrie 1939, ”proful de baschet” suferea o hemoragie cerebrală, stingându-se nouă zile mai târziu, la 78 de ani. Cu opt luni înainte se născuse NCAA Basketball Championship…
La Unibet gasesti o oferta completa privind pariurile sportive online pe baschetul european, inclusiv transmisiile tuturor partidelor. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pre-meci, sau, dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde, gratie sectiunii Action Betting. La agentia noastra gasesti cele mai bune optiuni, inovartiva functie care iti permite sa combini tipuri de pariuri multiple intre mai multe evenimente. Am lansat si BetStream, facilitate care revolutioneaza pariurile live, prin care poti urmari si paria direct din streamul transmisiunii fara a pierde nici o secunda de actiune!