Alte SporturiSporturi De Contact

UFC 235: E Ben Askren atat pe bun pe cat se vorbeste? Vom avea raspunsul dupa meciul sau cu Robbie Lawler

martie 1, 2019

Gala UFC 235 e una plina de meciuri interesante. Doi dintre luptatorii despre care s-a scris cel mai mult, in ultima vreme, vor pasi in octagon cu mari aspiratii. Primul e Ben Askren, olimpic la wrestling, iar al doilea e Zabit Magomedsharipov.

 

Askren e unul dintre cei mai respectati wrestleri in comunitatea MMA. Cum ar putea sa nu fie? E neinvins de cand a pus piciorul in ringul de lupta, avand 18 victorii. Porecla lui Ben e "Funky" si se refera la stilul "funk" de wrestling al carui adept este. Askren nu e cunoscut drept un luptator exploziv cum se arunca pe adversar de la mare distanta. El prefera sa se prinda de el si sa insista pana cand reuseste sa il puna la pamant. Odata ajunsa lupta la sol, vorbim de teritoriul sau, unde acesta e expert in a-si gasia o pozitie propice pentru a lovi sau a finaliza. 

Discutia e insa privind adversarii pe care i-a intalnit Askren pana in prezent. Cele mai mari provocari au fost Andrei Koreshkov si Douglas Lime, in turneul Bellator ce a avut loc in 2013, cu aproape sase ani in urma. Intre timp, Askren a migrat catre divizia ONE, unde nu a avut deloc concurenta. Exceptia a facut meciul cu "necunoscutul" Luis "Sapo" Santos, in Aprilie 2015, o lupta in care Ben nu a reusit deloc sa il puna la pamant si sa-l controleze pe Sapo, care reusit lupta vietii. Partida a fost intrerupta si i-a fost atribuit statutul de No Contest, din cauza unui deget in ochi pe care Askren i l-a administrat involuntar adversarului sau. Acela a fost primul meci in care acesta a aratat cu adevarat vulnerabil in cusca. Din pacate, rejucarea nu a mai avut loc niciodata, deoarece Sapo nu a mai fost capabil sa faca categoria si a "picat" proba cantarului.

 

Secvente din partida dintre Askren si Sapo in care se remarca incercarile sterile ale lui Ben

 

Pentru Askren, acest meci va consemna debutul in UFC. Adversar ii va fi un nume respectat al circuitului, Robbie Lawler, un jucator care nu mai e in lumina reflectoarelor, insa nu trebuie omis faptul ca el a fost campion UFC. El a demonstrat in decursul timpului ca e capabili sa invinga wrestleri de la categoria welterweight. Dupa ce a coborat de la mijlocie, Lawler a fost destul de greu de doborat la pamant de catre wrestleri. Procedeurile de "butterly hooks" l-au ajutat sa evite takedownurile, la fel si pericolul iminent al loviturilor sale de cot, care pot face ravagii in clinci si nu numai. Lawler a fost testat intens in doua partide cu Johnny Hendricks, unul dintre cei mai respectati artisti ai takedownlui din UFC. De fiecare data cand Johnny il prindea de un picior si incerca sa construiasca ceva, Lawler venea cu lovituri agesive de cot in corpul lui Hendricks. In meciul cu Josh Koscheck, Robbie a finalizat superb, dintr-o pozitie din care e extrem de greu sa expediezi lovituri. E clar ca daca-i lasi acestuia spatiu sa actioneze, va gasi o modalitate de a raspunde agresiv. 

 

via GIPHY

 

Pentru Askren, planul e destul de simplu si cu siguranta va cauta obsesiv lupta la sol. Odata ce l-a prins pe Lawler la pamant, are sanse foarte bune sa isi puna in valoare abilitatile de wrestler si sa caute finalizarea. Stilul lui Ben e drept la tinta si a fost consecvent principiilor sale. Stie ca o lupta in picioare cu un puncher de temut i-ar putea produce deranj semnificativ. Strikingul sau e o necunoscuta pana in prezent si e greu de crezut ca poate fi arma prin care il va destabiliza pe Robbie. Daca meciul va merge in directia in care a a mers disputa cu Sapo, Ben, in ciuda faptului ca e favorit urias, ar pute avea probleme. Lawler e trecut bine de prima tinerete, vine dupa probleme medicale si ramane de vazut "ce mai are in rezervor". Din acest punct de vedere, meciul e o necunoscuta. Askren e bun, insa la fel a fost si Johnny Hendricks, care pe langa faptul ca era un wrestler excelent, avea si o lovitura stanga atroce, plus diverse combinatii si low kickuri, care i-au adus prima victorie in fata lui Robbie, la UFC 171. Daca Lawler mai are macaro parte din rezervorul de energie de alta data, Askren ar putea avea o mare mare surpriza, la primul sau contact cu UFC-ul.