Alte SporturiAltele

Lord Byron, cel care a trecut înot Dardanelele

iunie 27, 2022iulie 8th, 2022

Inspirat de legenda lui Leandru și Hero, marele poet – Lord Byron – reușea din două încercări, să traverseze Hellespontul, în 1810. Chiar dacă un locotenent îl devansase cu cinci minute, scriitorul e considerat ”primul om care a obținut o astfel de performanță”

”Leandru, tânărul din Abido, prinsese drag de Hero, preoteasa Afroditei, ce locuia într-un turn în Sesto, pe partea europeană a Hellespontului. Părinții nu vruseră a auzi de povestea lor, așa că noapte de noapte, Leandru înota spre ea, fără teamă, căci iubirea-l călăuzea. Pentru a-l ajuta, fata aprindea o lumină-n turn, și el știa unde-l așteaptă. Așa azi, așa mâine. Până-n acea noapte rece, cu vânt mult. Vijelia stinse focul, fata adormi. Leandru n-a mai zărit lumina, s-a sfărmat de țărm. Când i-a văzut trupul rece, Hero s-a aruncat din vârf de tur…”

George Gordon, Lord Byron, are 22 de ani. Va fi unul dintre cei mai cunoscuți poeți romantici englezi, alături de Percy Shelley și de John Keats, cu care împărțea nemurirea. Plânge când aude povestea lui Leandru și a iubitei sale, Hero. Dacă are exista un dicționar cu imagini atunci, la 1810, atunci la definiția cuvântului ”aventurier” ar trebui să existe desenul său.

Născut cu o malformație a piciorului drept, ce i-a cauzat un ușor șchiopătat, George a fost dat afară de la Școala de Gramatică din Aberdeen pentru că avea apucături ciudate. Zice-se că doica, May Gray, i-ar fi făcut avansuri sexuale pe când el avea doar nouă ani. Apoi s-a îndrăgostit de două dintre verișoarele sale. La 10 primăveri moștenea titlul și moșiile de la fratele bunicului său, ”Lordul Imoral”.

 

Mizeaza combo la Unibet pe orice sport si poti castiga cu pana la 50% in plus, direct pe tichetul de joc!

 

Începea să scrie poezii, unele dintre ele arse deoarece conțineau versuri prea senzuale, altele primite cu brațele deschise de critică. 13 martie 1809 îl găsea, deja, în Camera Lorzilor.

Conform tradiției, pleca dimpreună cu al său prieten, John Cam Hobhouse, în ”Grand Tour”, un obicei pentru orice tânăr aristocrat englez, ”obligat” să viziteze țările mediteraneene. Europa ”fierbe”, războaiele napoleoniene o macină.

Au purces la drum pe 2 iulie 1809, au trecut prin Portugalia, Spania, Gibraltar, au ajuns în Malta, apoi în Albania ori Grecia. Văd Hellespontul, Strâmtoarea Dardanele de azi. Aici omul de litere aude legenda, dar consulul le spune că de la Leandru nimeni n-a mai cutezat să înfrunte valurile, să taie strâmtoarea. Gândul acesta se cuibărește în mintea lui George. Anunță că va face traversarea în miez de aprilie 1810.

I se spune că atunci curenții au o forță mai mare, că ghețurile din munți abiase topiseră și că apa e rece, dar nu ascultă.

 

Lord Byron dardanele

O hartă a vremii, prezentând Strâmtoarea

Foto: Figures of Speech

 

Se aruncă în valuri. După o oră, e recuperat de cei patru ofițeri turci care-l urmăreau cu o barcă. Îl scot afară mai mult mort decât viu, cu piciorul cel beteag abia mișcându-se.

 

”Apa era extrem de rece, de la topirea zăpezilor de pe munte. Așa că am considerat că e bine să amânăm o nouă probă până la sosirea fregatei”. Lord Byron, în poemul scris după prima încercare.

 

Nu doarme nopțile. El spune că de oboseală, prietenii, de ciudă. ”Legendă sau nu, Leandru cum de a putut?”, se întreabă în fiecare dimineață.

La început de mai, fregata de care vorbește, ”Salsette”, e ancorată acolo. Pe 3 mai 1810, intră din nou în apă, alături de locotenentul Ekenhead, cel care-i va fi tovarăș de înot. Alege să taie oblic Strâmtoare, să se lase pe curenți, să plece din Golful Maito. Apa e olecuță mai caldă, marinarii îl susțin cu strigăte. O oră și 10 minute fix! Locotenentul termină primul, cu vreo cinci minute avans, dar, chiar și așa, efortul faimosului poet e lăudabil. ”În acele momente, mi-am dat seama că nimic nu poate fi mai frumos!”, scria Lord Byron.

Se întorce acasă. În 29 februarie 1812, John Murray îi publică primele două Cânturi din ”Pelerinajul lui Childe Harold”, ce-l face ”celebru peste noapte”, cum chiar el avea să-și amintească. Nu stă locului. E unul dintre liderii regionali ai organizației italiene ”Carbonari”, apoi luptă contra turcilor în Războiul de Independență al Greciei. Pe 9 aprilie 1824 se îmbolnăvește grav și se stinge 10 zile mai târziu, la Missolonghi, fiindu-i organizate funeralii naționale.

An de an, de Ziua Victoriei, pe 30 august, după ce se ține un moment de reculegere în memoria marelui poet, flăcăii turci se aruncă în apele învolburate și traversează Hellespontul.

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierizi nici o secunda de actiune.