Alte SporturiAltele

Duke Paoa Kahinu Mokoe Hulikohola Kahanamoku

august 18, 2022august 24th, 2022

Considerat a fi părintele surfingului, hawaianul a obținut cinci medalii olimpice, a lucrat ca salvamar, salvând de la moarte multe suflete, a fost 30 de ani șerif, a jucat în filme și a promovat voleiul pe plajă

 

Duke nu era o poreclă, ci chiar prenumele său. Fusese botezat așa, ”Ducele”, după tatăl său, Duke Halapu Kahanamoku, care, la al său rând, fusese numit astfel în onoarea Prințului Alfred, Duce de Edinburgh, care vizitase Hawaii în acea perioadă. De acolo se trăgeau. Familie mare, trei fete, șase băieți.

Pe la 1893, s-au mutat în Kalia, Waikiki, unde Kahanamoku stătea toată ziua pe plajă. Dibaci și priceput din fire, cel mic utiliza o placă de surf, alintată ”papa nui”, făcută pe modelul hawaian: undeva pe la 4,9 metri lungime, grea de 52 de kilograme. Cu ea ”naviga” non-stop. Era și un înotător de seamă, cu o tehnică rară: nu ”sucea” capul ca să prindă aer, se uita direct în față, cu gura întredeschisă!!!

Pe 11 august 1911, pe când avea 21 de ani, s-a băgat la o competiție în port, în apele sărate din Honolulu. 91 de metri stil liber (n.a – proba de 100 de yarzi). A terminat în 55,4 secunde, ceea ce însemna că bătuse recordul mondial al lui Frederick Lane, cel din 1901, cu 4,6 secunde, precum și pe cel al lui Richard Cavill, din 1902, cu 3 secunde. Curând, avea să spargă barierele la 46 și 200 m., dar timpii se măsurau cu greutate pe atunci, iar presa spunea că fusese ajutat și de curenți.

 

Mizeaza combo la Unibet pe orice sport si poti castiga cu pana la 50% in plus, direct pe tichetul de joc!

 

Duke se califica, fără emoții, la Jocurile Olimpice de la Stockholm, ultimele dinaintea Primului Război Mondial. Termina primul la 100 de metri liber, apoi făcea rost de o medalie de argint, cu naționala Statelor Unite, la ștafeta de 4x200m. După conflagrație, revenea la Anvers, în 1920, din nou cu medalii. Patru ani mai târziu, la Paris, se duela cu faimosul Tarzan, care-l învingea, Johnny Weissmuller terminând primul, iar Duke, al doilea. Nu reușea să coboare sub un minut, dar încheia cu înotul la competițiile de anvergură cu un incredibil 1:00.4, la sută.

După ce s-a retras, a început să promoveze surful, o disciplină cunoscută, în acel moment, doar în Hawaii. Ajungea cu a sa placă până în Australia, unde, și azi, se consideră că demonstrația sa de la Sydney, de pe Freshwater Beach, reprezintă certificatul de naștere al acestui sport la antipozi. A cochetat, multă vreme, cu cinematografia, dar nu putea sta departe de apă. A devenit membru al naționalei de polo a Statelor Unite, apoi s-a angajat ca salvamar, în Los Angeles.

 

Duke Kahanamoku

Duke, părintele surfingului

 

Pe 14 iunie 1925, se găsea pe Plaja Newport. Valurile, ca întotdeauna, mari. Bune pentru surferi, nu și pentru bărcile din apropiere. ”Thelma” era vasul lui Gavvy Cravat, poreclit ”Cactus”, unul dintre cei mai bun jucători de baseball de la Philadelphia Phillies. Se afla în căutare de ton, cu 17 oameni la bord. Valurile uriașe au scufundat-o. ”L.A. Times” avea să o descrie drept una dintre cele mai impresionante operațiuni de salvare: Duke s-a aruncat în ocean, cu a sa faimoasă placă de surf. Până atunci, nimeni nu mai văzuse o asemenea viteză. La prima ”cursă”, campionul olimpic salva patru marinari. La a doua, trei. La a treia, obosit, a mai putut scoate din ape un singur suflet. Colegii săi ajutaseră alți patru. El, opt în total. Cinci persoane piereau. De a doua azi, salvamarii începeau să învețe să utilizeze placa în operațiunile lor…

 

Duke Kahanamoku

O zi la Outrigger Canoe Club în 1919 cu înotătorii Lundy Luger, Helen Moses, Duke Kahanamoku, „Dad” Center, Warren Kealoha, Pua Kealoha și Bill Harris.

Își iubea mult comunitatea, așa că prindea 13 ”mandate” de șerif în Honolulu, din 1932 până în 1961. Devenea prima persoană inclusă în Hall of Fame, atât la înot, cât și la surfing. Se căsătorea cu Nadine Alexander, o instructoare de dans mai tânără cu 15 ani.

Duke pleca pe 22 ianuarie 1968, la 77 de ani. Nu se mai înțelesese cu inima. Așa cum ceruse, cenușa i-a fost împrăștiată în apele pe care le iubise atât de mult, pe Waikiki Beach, în timp ce un cor de băieți cânta melodii hawaiene, inclusiv ”Aloha Oe”, preferata sa.

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierizi nici o secunda de actiune.