Alte SporturiAltele

Cursa vieții: 127 de ore, 150 de căței, 20 de ”mushersi” și 1.085 km parcurși!

mai 2, 2022

În iarna lui 1925, în timpul unei epidemii grave de difterie din Alaska, un conducător de sănii trase de câini a organizat la perfecțiune o ”nebunie”, pentru ca antidotul să ajungă cât mai repede la spitalul unde copilașii se stingeau

 

”Epidemie de difterie ce nu poate fi oprită. STOP. E nevoie de 1.000.000 de unități de antitoxină. STOP. Poșta e unica modalitate de transport. STOP. Am cerut antitoxina specialistului din teritoriu, dar nu are. STOP. Sunt 3.000 de oameni aici”.

Aproape tremurând, Curtis Welch, singurul doctor din zonă, mersese să telegrafieze acest mesaj din Nome, orășel din Alaska, la două grade sud de cercul polar arctic. E ianuarie 1925, imediat după Crăciun începuseră problemele și, ceea ce a considerat a fi, la început, doar câteva cazuri de amigdalită, se dovediseră, de fapt, o epidemie de difterie. Un băiețel de trei ani murise…

Cu ceva luni înainte, după ce constatase că ”proviziile” din spitalul Maynard Columbus expiraseră, ceruse mai multe doze, dar nu se putea ajunge până acolo, din cauza condițiilor meteo. Pe 22 ianuarie, consiliul muncipal a decretat stare de pandemie, iar medicul a solicitat celor de la Washington 1.000.000 de unități.

Orice minute era prețios! Se aflaseră 1.100.000 unități, se puteau trimite la Seattle și, de aici, în Alaska, dar nu puteau ajunge înainte de mijlocul lui februarie, când era prea târziu. Pe 26 ianuarie, s-au numărat 300.000 de unități în Anchorage. Nu erau suficiente, dar măcar încetineau nenorocirea. Au fost ”culcate” pe paturi de bumbac, băgate în recipiente speciale și trimise, cu trenul, până la Nenana. De aici până la Nome mai rămâneau… 1.085 km!!!

 

Nome, în Alaska, pe la 1916 Foto: Biblioteca Congresului American

 

Iarna era cruntă, cea mai grea din ultimii 20 de ani, cu temperaturi, în Fairbanks, de -46 de grade! Portul Peninsulei Seward, pe Marea Bering, era blocat de gheață… Mark Summers, de la Sănătate, a venit atunci cu propunerea de a se folosi… poșta, mai pe înțelesul tuturor săniile trase de câini. ”Da, dar în mod normal drumul de la Nenana la Nome se face în 25 de zile, ceea ce nu ne ajută deloc. Voi încerca să vorbesc cu Sepp”, a spus Summers.

”Sepp” era norvegianul Leonhard Seppala, unul dintre cei mari ”musheri” din toate timpurile, un experimentat conducător de sănii trase de câini, câștigător, de trei ori, al faimoasei curse ”All-Alaska Sweepstakes”.

Ajunsese acolo în ”febra aurului”, devenise, rapid, ”localnic”, cu acte în regulă, în 1906. Avea, însă, două ”probleme”: nu știa dacă poate lua antidotul și a se întoarce cu el în timp util, iar Togo, câinele său de bază, cel mai experimentat patruped posbibil, ”bătea” în 12 ani, cam în etate pentru astfel de provocări. ”Hoț”, Summers l-a luat pe ”Sepp” și l-a dus în locul în care erau internați copilașii.

S-a plecat, a doua zi, de dimineață, în cea mai mare provocare ce a existat, vreodată, pe acele pământuri!!! Pieriseră, deja, patru copilași nevinovați…

 

S-a mers cu viteza… avionului!

 

Comparativ cu alți câini, Togo, siberianul, era, ca talie, mult mai mic. Un malamut de Alaska se lăuda cu 38 de kilograme, un husky siberian avea 28, Togo, numai 22. Compensa, însă, prin miile de kilometri parcurși prin zăpadă, precum și prin faptul că avea o capacitatea senzațională de a ”detecta” pericolele. 20 de ”mushersi”, cinci zile și jumătate, adică 127 de ore, 150 de căței și 1.085 kilometri parcurși, cu nouă kilograme de antitoxină difterică, o ”performanță” greu de imaginat.

Seppala și ”prietenii” săi au ”bifat” cea mai grea parte a cursei, cu senzații termice de -65 de grade. S-a trecut peste lacuri înghețate, s-a ”tăiat” Norton Sound, pentru a se câștiga o zi, ghidați doar de senzaționalul simț al lui Togo. Toată lumea stătea cu… urechile pe aventură, pentru că radioul făcuse ca provocarea să fie transmisă în toate colțurile Planetei. Se pornise în 27 ianuarie, din ambele puncte, Nenama și Nome, era 31 ianuarie, când, la Golovin, Henry Ivanoff a văzut cum din sens opus venea ”Sepp”.

I-a transferat medicamentele, iar norvegianul a început să ”alerge” către casă, la -34 de grade. Pe 1 februarie, ultima ”ștafetă”, cea a lui Gunnar Kaasen, cu câinele Balto, a ajuns la Pont Safety. Aici Ed Rohn, care trebuia să preia totul, dormea, neașteptându-se ca Balto să ajungă atât de repede! Gunnar nu l-a mai trezit, așa că a continuat cu cei 34 de kilometri.

 

Trenul era blocat, la fel și porturile. Existau, pe atunci, trei avioane în Alaska, dar carlinga era descoperită și cea mai joasă temperatură la care se zburase era de -24 de grade. Așa că s-a apelat la echipa lui Seppala, oameni și câini! (sursa foto: Wikipedia)

Doctorul Welch a estimat că 500 de vieți au fost salvate atunci, grație ”nebuniei” lui ”Sepp” și a echipei sale de ”mushersi”.

Seppala a ajuns, în 1932, la Jocurile Olimpice de la Lake Placid, unde a obținut o medalie de argint, deși cursele de câini erau ”demonstrative” la acel moment. S-a stins în 1967. Din 1973, în memoria sa și a câinelui Togo, se organizează ”Iditaroad Trail Sled Dog Race”, cel mai popular eveniment sportiv din Alaska.

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal din Spania. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierizi nici o secunda de actiune.