Alte SporturiFormula 1

”Am văzut moartea, acolo, foarte aproape! Apoi m-am gândit la copiii mei!”

decembrie 3, 2020noiembrie 25th, 2021

Tipul care vorbește intră-n curbe cu suta la oră și prinde, pe linia cea lungă și dreaptă, viteza unui avion ”civilizat” la decolare. ”Am văzut moartea acolo, foarte aproape. Nu poți trăi asta apoi afirma că după ești aceeași persoană. Nu, exclus!”, începe destăinuirea Romain Grosjean, pilotul francez de Formula 1 care a suferit un grav accident în Marele Premiu al Bahreinului.

”Cele 28 de secunde mi-au părut un minut și jumătate, dar nu m-am lungit, am fost activ în tot acest timp”, spune tânărul care-și aduce aminte de monopostul său, frânt în două, în flăcări, imediat după start, în timp ce-și privește degetele. Arsurile de pe falange, o lovitură la glezna stângă și câteva hematoame, aceasta este ”nota de plată”. Incredibil, dacă privim imaginile.

”N-a fost cel mai violent impact pe care l-am suferit în cariera mea, deși <<G>>-ul zice altceva. Mi-am scos centura de siguranță și am încercat să ies din mașină, dar mi-am dat seama că a mea cască se lovește de ceva. M-am așezat la loc, m-am gândit că sunt blocat și că trebuie să aștept. Dar, la stânga mea, totul era portocaliu. Am înțeles că e foc. Mult foc! Era clar, nu mai aveam timp, trebuia să ies pe dreapta. Dar pe unde, nu era loc pe nicăieri. Așa că m-am așezat!”, continuă pilotul scuderiei ”Haas”.

 

Pare greu de crezut, dar, da, un om a scăpat de aici!!!

 

”Sincer, m-am gândit la Niki Lauda (n.r. – accidentul acestuia de la Nürburing, din 1976, despre care a amintit si Mika Haakinen in ultimul sau articol) și mi-a spus că nu se poate termina așa, nu acum! Iar am încercat să ies, iar n-am putut. M-am așezat și am văzut moartea nu aproape, ci foarte aproape”. Aici tace, cu privirea pierdută. ”E o senzație pe care n-o doresc nimănui”…

”Corpul se relaxase, mușchii, capul, totul. Mă întrebam pe unde o să mă ard, dacă mă va durea, dacă… Dar cred că fix atunci creierul a început să proceseze puternic, în căutarea unei soluții”…

 

”Sunt viu!”

 

Atunci i-a apărut în minte imaginea celor trei copii. ”Mi-am zis că nu-i pot părăsi. Am găsit posibilitatea de a-mi elibera piciorul, am putut întoarce capul, am ridicat umerii și am pus mâinile, pentru a mă ricida, deși știam clar că mă voi arde. Când am suit piciorul pe zidul de protecție, gata, mi-am zis, am scăpat! Sunt viu!”, rememorează francezul de 34 de ani. ”Fără panică, am căutat să-mi răcesc mâinile, să scot mânușile, pentru că firgeau. Știți ce e tare? Că medicul a început să vorbească pe silabe cu mine, să vadă dacă înțeleg. Am urlat la el să o facă normal, pentru că n-am nimic! Hei, lucrul ăsta nu trebuie să se schimbe niciodată”…

Piciorul stâng îl durea, credea că e rupt. Apoi, elicoperul a prezentat imagini cu el mergând. ”Asta a fost ok, lumea și-a dat seama că nu e ceva grav, dacă puteam merge”. Înainte de a ajunge la spital, universul a început să se învârtă cu el. Capul îi era greu, foarte greu. ”Jean Todt, președintele FIA, a ajuns la mine. Când vezi fețe familiare, parcă sângele începe să-ți curgă prin vene”. Apoi face o pauză ceva mai mare.

 

Așa arăta monopostul pilotului francez…

 

”Am fost foarte critic cu acest Halo. Am spus că aș tăiat totul cu un fierăstrău, dar…” Tace. Își aduce aminte de expresii precum ”inestetic”, ”urât”, ”greu”, ”28 de kilograme în plus”. ”Halo nu are loc în F1, distruge esența acestui sport”… Da, sunt ale sale vorbe, și ale mai multor colegi, piloți ori barosani de scuderie, rostite cu ceva timp în urmă. ”Cu cinci ani în urmă, nu mai scăpam de acolo”, admite, precum un copil rușinat care știe c-a spus că ciocolata e amară, apoi a păpat-o pe toată…

 

 

Psihologul sportiv cu care lucrează de ceva vreme l-a chemat pe la el. ”N-am apăsări, gânduri, temeri. Nu-mi apar flashuri. Nu pot spune că nu m-a afectat, asta e clar, dar, dacă medicii îmi dau voie, aș vrea să concurez la Abu Dhabi, pe 13 decembrie”, continuă. Fără angajament în sezonul viitor, aceasta ar putea fi ultima sa ”strigare”, dar cine știe?

”Vreau ca pe viitor familia mea să nu mai treacă prin asta. Acum o săptămână, un an sabatic era ceva imposibil. Azi mă gândesc la kitesurf, la ciclism, la timp liber cu copilașii, la a bea vin. Ceea ce s-a petrecut acolo mi-a schimbat viața definitiv. Sunt bucuros să văd toată lumea, chiar și pe jurnaliști…. A, clar, și să mănânc un hamburger. E genial!”

 

In oferta Unibet vei gasi zeci de optiuni de pariuri online pe Formula1, inclusiv selectii antepost, live sau pre-cursa.