Alte SporturiAltele

Doar trei alpiniști au doborât toți cei 14 ”optmiari”. Doar trei!!!

iulie 21, 2022august 25th, 2022

Neamțul Eberhard Jurgalski, cel mai respectat documentarist al ascensiunilor pe Himalaya, afirmă că trei vârfuri au cel mai înalt punct în alt loc, ceea ce invalidează recordurile anterioare!!!

 

Germanul Eberhard Jurgalski e un colos în universul alpiniștilor. Născut în 1952, a primit în dar, în copilărie, o carte despre montaniarzi și primele lor ascensiuni acolo, sus, pe târâmul zeilor. Fascinat de aceasta, a fost momentul în care a început să documenteze toate ”nebuniile, chiar dacă avea doar 14 ani! Știa că Günter Oskar Dyhrenfurth fusese primul ”contabil” din toate timpurile, după ce revenise de pe Jongsang Peak, în 1930, cunoștea că Marcel Kurz ”colecționase” urcările din Himalaya și dăduse două volume de senzație, așa că s-a apucat, și el, de treabă.

Până în 1981 a adunat date. Un infinit de date. Apoi, din 1982 până în 1997, alături de Anders Bolinder, au dat lumii o operă completă. Ce se găsea în ea? Toate ascensiunile de pe cei 14 ”optmiari”, cu detalii pe ore, cu numele membrilor tuturor expedițiilor, un ”dicționar” fabulos. Pentru că discutaseră cu alpiniști din toată omenirea și compilaseră date concrete, nimeni nu s-a îndoit, vreodată, de veridicitatea celor scrise acolo. Pe scurt, era un fel de ”Biblie” a tot ceea se se petrecuse, în 100 de ani, pe aceste faimoase vârfuri.

 

alpinism

Reinhold Messner, primul om care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri, în 1978, pe aeroportul din München, arătându-și o parte din degetul degerat. Tocmai coborâse de pe Nanga-Parbat

 

Până acum câteva zile, zăpezile păreau liniștite. Apoi, ”avalanșa” a plecat la drum: conform informațiilor lui Eberhard Jurgalski, doar trei alpiniști au reușit, în întreaga istorie, să ”culce” la pământ toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri: Edmund ”Ed” Viesturs, din Statele Unite, finlandezul Veikka Gustafsson și faimosul nepalezo-britanic Nirmal Purja! Atât! Doar trei eroi într-un secol de încercări!

Bun, dar ce facem cu marele Reinhold Messner, ”patriarhul” cuceririlor optmiarilor, întâiul om din lume despre care s-a spus că a reușit acest lucru? Îl scoatem de pe listă de spaniolul Juanito Oiarzabal, al treilea din lume care a obținut această performanță fără oxigen suplimentar? Pe Edurne Pasaban, prima femeie? Pe polonezul Jerzy Kukuczka, decedat pe Lhotse, al cărui corp nu a fost, nicodată, recuperat? De ce s-ar porni această polemică? Pe de altă parte, dacă există dovezi clare că lucrurile nu su stat chiar așa, de ce am ”umfla” CV-ul unor alpiniști?

 

 Mizeaza combo la Unibet pe orice sport si poti castiga cu pana la 50% in plus, direct pe tichetul de joc!

 

36 este numărul ”oficial” al alpiniștilor (femei și bărbați) care au reușit să cucerească, până acum, toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri

 

”Jurgalski este o voce autorizată atunci când vine vorba despre ascensiunile pe Himalaya, dar cred că greșește în momentul în care spune că va aduce dovezi în acest sens și că va publica o carte. Practic, vrea să rescrie istoria alpinismului uitând de… alpinism! Nu poți judeca ce s-a petrecut cu multă vreme în urmă având datele actuale. E ca și cum ai analiza ce au făcut cuceritorii spanioli acum 500 de ani, având informațiile de azi”, e de părere ”Sebas” Alvaro, scriitor și realizator, ani de zile, al faimoase emisiuni ”Pe marginea imposibilului”.

 

alpinism

Edurne Pasaban, prima femeie din istorie care a cucerit toate vârfurile de peste opt mii de metri, a reușit această perdormanță în nouă ani: a început cu Everest, în mai 2001, și a terminat cu Shisha Pangma, aceeași lună, în 2010

 

De unde a plecat totul? Polemica se centrează în jurul a trei vârfuri: Manaslu (8.163 de metri), Annapurna (8.091) și Dhaulagiri (8.167). Diferite studii, la care s-au adăugat și spusele multora dintre alpiniștii care au urcat acolo în ultimii ani, consideră că cel mai înalt punct de pe acești munți se află în altă parte, nu în locurile ”consacrate”, astfel că alpiniștii de acum trei decenii, de exemplu, nu au ajuns la altitudinile maxime, ceea ce ar invalida performanțele.

”Să-i compari pe Messner, Loretan, Oiarzabal ori Kukuczka cu Nirmal Purja e o bătaie de joc. Nu poți afirma că nepalezul este cel mai tare alpinist al tuturor timpurilor, pentru că asta înseamnă să nu știi cu ce se mănâncă această frumoasă nebunie. Da, cunosc că există pe Manaslu un nou cel mai înalt punct, dar trebuie ca acesta să fie cucerit de cei care fac ascensiuni la momentul actual, nu de cei care au urcat acum 20-30 de ani. Repet, nu poți rescrie istoria alpinismului uitând de alpiniști și asta e cea ce face Jurgalski”, a mai adăugat Alvaro.

Dacă ceea ce afirmă germanul se și… confirmă, ”oficial”, devenind ”literă de lege”, multe dintre recorduri dispar în totalitate…