Alte SporturiCiclism

A câștigat primul ”Mondial”, acum 100 de ani: ”Câinele care m-a fugărit m-a ajutat enorm!”

septembrie 28, 2021noiembrie 25th, 2021

Alf Gunnar Sköld a terminat primul cursa istorică din 1921. A concurat după ce a pus un rămășag, o bucată enormă de lemn, desprinsă dintr-o construcție, l-a ratat la un lanț de bicicletă distanță, iar un patruped l-a ajutat să treacă întâiul linia de sosire

 

De fiecare dată când povestea a sa ispravă, Alf Gunnar Sköld se oprea la partea ce-i plăcea cel mai mult. ”Pe final, nu știu câțti kilometri mai rămăseseră, nu prea mai aveam suflu. Atunci, de undeva, de nicăieri, a apărut un câine. Haț, direct la picioarele mele. S-a ivit adrenalina, am început să pedalez cu viteză sporită și așa am terminat pe primul loc!” Părea că omul istorisește în bășcălie, dar era adevărul gol-goluț! Așa reușise să prindă ”aurul” la primul Campionat Mondial de Șosea, Copenhaga, 1921.

De loc era din Vasteras, la vreo 100 kilometri de Stockholm. La 16 ani, pe la 1910, se apucase să concureze în probele cicliste de la el din urbe. A ajuns, în 1914, la cursa din jurul Lacului Mälaren. A terminat al patrulea, apoi, trei ani mai târziu, al doilea. Ajunsese cunoscut la nivel național. Apoi s-a căsătorit. Istoria ciclismului nu reține dacă a primit interdicție de la a sa soață sau a abandonat de bunăvoie bicicleta, cert e că la 24 de ani a lipit-o de perete și asta a fost tot! Sau, cel puțin, așa părea!

La o petrecere din 1919, prietenii, care-l știau un sportiv desăvârșit, au început să-l provoace. Că nu se mai poate apuca de sport, că nu mai poate câștiga nici măcar o cursă, că în Suedia sunt alții mult mai buni… A căzut în capcană, a acceptat rămășagul! Peste un an, în 1920, învingea tot în Danemarca.

Termina primul și la 10, și la 100 km! Să fim înțeleși: robust, puternic, cu mâini tari, dar nu profesionist. Nu primea bani din asta, nu se alegea cu simbrie de la nicio echipă. Era ”amateur”. ”Tour de France”, ”Il Giro”, Eugene Christophe, Henri Pélissier, belgienii Thys, Scrieur ori Lambot, italienii Girardengo ori Belloni. Aceștia erau ”greii”.

 

KXYBWR Gunnar Skold SOK

17 concurenți au reușit să termine primul Campionat Mondial de Șosea din istorie. Gunnar a fost întâiul

 

Dar UCI, Union Cycliste Internationale, dorea altceva. Era 1921, Omenirea abia trecuse de prima mare conflagrație mondială, urma un ”Mondial” pe șosea, chiar dacă ”balaurii” luau în derâdere competiția, considerând-o de mâna a treia. Reguli simple, maximum patru echipieri per națiune, Copenhaga și împrejurimi, 4 august, 190 de kilometri cap-coadă, finiș la Golstrup, 10 km vest de capitală, fix lângă biserica târnosită în secolul al XII-lea.

Gunnar Sköld s-a apucat de treabă. Nu se gândea neapărat să câștige cursa, ci pariul pus cu prietenii, cu doi ani în urmă. A tras tare. ”În Copenhaga se lucra la o clădire. Am trecut prin dreptul ei fix când o bucată mare de lemn s-a brăbușit. Nu m-a nimerit, dar cioturile au sărit în fața bicicletei mele. Am reușit să le evit, sărind peste. Apoi, când simțeam că puterile mă părăsesc, a apărut acel câine. Fix la picioarele mele! M-a fugărit și m-a ajutat enorm!”

A terminat întâiul: 6 ore, 18 minute și 17 secunde. Primul campion mondial din istoria curselor de acest gen pe șosea. Medie orară de 30,2 km/k. Băiatul de pe locul secund, danezul Willum Nielsen, a încheiat doar cu 5 minute în urma sa, semn că fusese o întrecere pe cinste.

La 27 de ani, Gunnar s-a suit, rapid, într-un taxi și a zburat până în Piața ”Radhusplatsen”. De aici, în birourile ziarului ”Berlingske Tidenes”, fondat la 3 ianuarie 1749, unul dintre cele mai vechi din lume. Aici a ieșit în balcon și a fost ovaționat. Actrița suedeză Karin Mölander, o divă a acelor ani, l-a felicitat cu un pupic, în aplauzele audienței. Când s-a întors în patrie, l-au așteptat cu flori în gara din Stockholm și au mers la chermezueală la ”Vasaparken”.

 

Karin Mölander, actrița ce tocmai jucase în ”Erotikon”, i-a dat un pupic câștigătorului

 

A continuat. La ”Mondialul” din 1922, a terminat pe locul al patrulea, la Liverpool, după ce a trecut peste britanicul Dave Marsh, unul dintre favoriți. 1923, medalia de aur la ”Nordisk Mesterskab”, contracronometru. Dar, gata, iar îl bătea gând de retragere! Atunci, șansa i-a surâs din nou: Harry Stenqvist, campionul olimpic din 1920, s-a accidentat, așa că Sköld a fost chemat în echipă, pentru Jocurile de la Paris. Unde obținea ”bronzul”. Tot contracronometru, pe echipe, la individual terminând pe patru.

Avea 30 de ani, gata, chiar că rezema ”bicla” de perete! Amatorii concuraseră până în 1926. De la ediția de anul următor, s-a permis accesul și profesioniștilor, așa că la Nürburgring, în Germania, Alfredo Binda a terminat primul, primind, în premieră, și tricoul de campion mondial.

Inexplicabil, despre Sköld a început să se vorbească din ce în ce mai puțin, deși omul a continuat să rămână alături de ciclism. Contabil și ”vice” la Upsala, la 70 km de Stockholm, unde și concurase în ultimii ani, apoi Aros, Vastersa IFK și Vasteras CK. Și-a deschis un magazin de profil (normal!) și, atunci când nu existau mușterii, depăna amintiri de cu 40 de ani în urmă. S-a stins în 1971, la șapte decenii și jumătate de viață, fix în locul în care se născuse.

 

sursa foto header: gallica.bnf.fr / Biblioteque National de France

 

La Unibet poti urmari in direct toate meciurile sezonului si gasesti o oferta completa privind pariurile pe fotbal din Franta. Fie ca doresti sa mizezi antepost, pe castigatoarea trofeului sau pe golgheter, fie ca vrei sa iti plasezi selectiile inainte ca meciul sa inceapa, sau dimpotriva, doresti sa te bucuri de actiune live, sau chiar sa cunosti soarta selectiilor tale, in maximum 60 de secunde. Prin BetStream, la Unibet poti paria direct din streamul transmisiunii, fara sa pierizi nici o secunda de actiune.

 

✍🏻 Articol publicat de cronicarul Unibet, Cătălin Oprișan