Deși poartă aceeași denumire cu sportul rege al planetei, Fotbalul American aduce mai degrabă cu rugby-ul, însă este mult mai complex și spectaculos, cu miliarde de dolari învârtindu-se anual doar în NFL. Pe locul 1 în topul preferințelor pentru locuitorii Statelor Unite ale Americii și cei ai Canadei, acest uimitor sport de contact generează un interes uriaș pe tot parcursul sezoanelor și, mai ales, în timpul Super Bowl.
După cum spuneam, Fotbalul American nu se bucură de prea mult interes în Europa, însă, ușor ușor se constată o creștere a numărului de fani și pe bătrânul continent, ca și în alte părți ale lumii, astfel că ți-am pregătit un ghid scurt, dar cuprinzător, despre cum se joacă Fotbalul American, NFL, Super Bowl și, bineînțeles, cele mai populare pariuri pe Fotbal American.
Cum a apărut Fotbalul American
Cei mai mulți dintre cei care au cercetat istoria acestui sport fenomenal sunt de acord cu faptul că Fotbalul American și-ar avea originile în diverse jocuri cu mingea practicate în Europa secolului al 17-lea, chiar înainte de colonizarea Americii de Nord. Sub diverse denumiri, acestea se jucau pe echipe și aveau un singur scop - avansarea mingii în terenul advers.
Interesant este faptul că, în secolul al 19-lea, diverse variante ale Fotbalului American au fost introduse în colegii importante din SUA (Harvard, Yale, Princeton), însă, ulterior, jocul a fost interzis din cauza violenței excesive.
În jurul anului 1880, Walter Camp a pus la punct un set de norme, delimitând clar Fotbalul American de rugby și fotbalul european (soccer), iar 12 ani mai târziu, în 1892, se năștea Fotbalul American Profesionist - cu William Pudge” Heffelfinger devenind primul jucător de fotbal american plătit (juca pentru formația Allegheny Athletic Association).
Când a apărut NFL?
Înființată în anul 1920, prima ligă profesionistă, American Professional Football Association, avea să devină în 1922 National Football League (NFL) - cea mai cunoscută ligă din Fotbalul American.
În 1960, s-a înființat o altă ligă cu mari pretenții - American Football League, însă, 10 ani mai târziu, avea să fuzioneze cu NFL, rezultând o ligă unică, cu nu mai puțin de 26 de echipe. Acesta este și perioada în care a apărut Super Bowl - cel mai important meci al sezonului.
Top Ligi de Fotbal American
Pe lângă NFL, se mai joacă Fotbal American și în alte țări, atât la nivel profesionist, cât și de amatori. Cele mai cunoscute ligi de Fotbal American din lume sunt Canadian Football League (CFL), German Football League (GFL) și Japonia X-League.
În SUA, rulează anual și alte competiții, precum campionate secundare, universitare sau școlare. NCAAF (College Football) se bucură de un interes enorm, fiind liga în care activează echipe de studenți de la diferite universități, colegii sau chiar academii militare.
XFL cumpărată de ”The Rock”: Va fi a 3-a oară cu noroc?
Mai mult decât atât, așteptăm și revenirea XFL, după ce cunoscutul actor Dwayne Johnson ”The Rock”, alături de soția sa și o companie de management sportiv, a cumpărat Liga de Fotbal American XFL de la Vince McMahon.
15 milioane de dolari a încasat bine-cunoscutul wrestler, crainic sportiv și producător de film Vince McMahon pentru vânzarea drepturilor asupra ligii XFL (2.0), care și-a cerut falimentul în aprilie 2020, din cauza pandemiei de coronavirus.
McMahon a încercat pentru prima oară să cucerească publicul de fotbal american cu o nouă ligă tocmai în 2001, însă XFL (1.0) avea să fie închisă în același an, din cauza nivelului slab din punct de vedere sportiv (era un concept bazat în principal pe spectacol).
Cum se joacă Fotbalul American - principalele reguli
Spuneam că Fotbalul American este complet diferit față de fotbalul european (soccer), însă se apropie oarecum de modul în care se joacă rugby. În cele ce urmează, vom vorbi pe scurt despre principalele reguli de joc al Fotbalului American.
Principalul obiectiv al Fotbalului American este acumularea a cât mai multe puncte, prin ducerea mingii cât mai departe în terenul advers. Și fiindcă vorbim de minge, să menționăm, încă din start, că balonul folosit în acest sport este unul oval, similar cu cel folosit pe terenurile de rugby, însă lucrurile nu sunt deloc la fel în ceea ce privește echipamentul de joc.
Dacă la rugby se joacă fără echipamente speciale, în cazul Fotbalului American, jucătorii sunt dotați cu echipament special de protecție, care include și căști speciale.
Durata unui meci de Fotbal American este de 60 de minute la nivel profesionist (4 sferturi X 15 minute) și 48 de minute la nivel colegial. Sunt pauze la fiecare sfert, cu pauza mai mare (12 minute) la finalul Sfertului 2. După fiecare sfert, se schimbă terenurile.
Cronometrul partidei se oprește în următoarele situații - la pase incomplete, la diferite penalizări sau accidentări, dacă un jucător iese cu mingea în afara suprafeței de joc, la schimbarea posesiei, atunci când se marchează sau în timpul Time Out-urilor. Începând cu 2005, NFL a redus durata Play Clock Reset (în situațiile în care jocul este oprit când mai sunt sub 10 secunde până la final) la 10 secunde în loc de 25.
Pe teren evoluează două echipe a câte 11 jucători, la fel ca la fotbalul european. Dimensiunile standard ale terenului de Fotbal American sunt 100 yarzi X 53 (1 yard = 0.90 metri), la care se adaugă cele două zone de scor (End Zone) X 10 yarzi și buturile.
Startul partidelor este dat de degajarea balonului de pe linia de 30 de yarzi a propriei defensive, efectuată de un Kicker. Prima mișcare din joc este denumită Snap - Centrul echipei pasează mingea printre picioare unui Quarterback, iar acesta o poate pasa/lăsa unui coechipier sau fugi către terenul advers. Fuga cu mingea se numește Run și o poate face QuarterBack-ul ce primește balonul sau un așa numit RunningBack.
Offense (ofensivă) este numele echipei care deține balonul și are ca scop avansarea în liniile adverse, prin pase sau alergare (Run), până la depășirea liniei de scor (Goal Line) și atingerea zonei de scor (End Line).
Defense (defensivă) este numele echipei care se apără, încercând să împiedice adversara să înscrie. În momentul în care echipa Defense reușește să intercepteze balonul, rolurile se schimbă la 180 de grade.
Schimbarea posesiei balonului înainte de finalul celor 4 încercări este posibilă și are loc în 2 situații - atunci când un atacant pierde mingea de sub control sau când un jucător din apărare interceptează una din pasele efectuate de cei aflați în atac.
Fiecare echipă are în componență Ofensivă, Defensivă și Echipă Specială. Aceasta din urmă intră în acțiunea doar în 3 situații:
- Punt - atunci când mingea este șutată departe în terenul advers
- Field Goal - balonul este șutat către/prin buturile adverse
- Kick Off - la startul partidei
Regula celor 10 yarzi se referă la cele 4 încercări pe care le primesc echipele pentru a încerca să facă 10 yarzi - în cazul în care echipa aflată în atac nu reușește să avanseze peste 10 yarzi, posesia trece la echipa adversă. Dacă, din contră, avansează peste 10 yarzi, primește un set de 4 încercări suplimentar.
Punctele în Fotbalul American se marchează prin următoarele modalități:
- Touchdown - balonul ajunge în suprafața adversă End Zone, valorează 6 puncte și se acordă șansa unui punct extra
- Punct Suplimentar - se obține prin transformare sau fugind cu balonul în terenul advers
- După Touchdown, primești un punct dacă marchezi o lovitură de picior (un Field Goal scurt) și 2 puncte dacă încerci să ajungi din nou în End Zone
- Field Goal - șutarea balonului printre buturile adverse, deasupra barei orizontale se premiază cu 3 puncte
- Safety - se acordă 2 puncte când un atacant este pus la pământ în propria End Zone
Orice meci se poate încheia cu victoria uneia din cele două echipe sau la egalitate. În timpul sezonului regulat, partidele care se termină la egalitate și în timpul cărora scorul nu se modifică nici după Extra Quarter se încheie la egalitate. Situația este diferită în Play-Off, acolo unde, dacă egalitatea persistă și la finalul prelungirilor, meciul continuă până ce una dintre echipe marchează.
Modul în care încep prelungirile este stabilit prin aruncarea unei monede. Dacă echipa care începe jocul înscrie un Touchdown, câștigă. Dacă înscrie un Field Goal, adversarii primesc șansa de a înscrie un Touchdown - pentru victorie sau un Field Goal - pentru continuarea jocului. Abia după aceea, prima formație care marchează pune capăt partidei, obținând punctele puse în joc.
Cum pariezi pe NFL?
La Unibet știm cât de multă pasiune generează Fotbalul American, așa că, în fiecare sezon, îți punem la dispoziție o ofertă de pariuri sportive pe Fotbal American excelentă, ce include peste 250 de opțiuni la fiecare meci din NFL (pre-meci și live) dar și pariuri antepost pe NFL sau NCAAF.
În plus, trebuie doar să ai bani în contul de pariuri Unibet și poți urmări gratuit în direct cele mai interesante meciuri de Fotbal American, inclusiv Super Bowl, alături de cote excelente In Play.
Cele mai populare piețe de pariere pe Fotbal American la Unibet sunt, desigur, cele pe victoria uneia dintre formații (inclusiv în prelungiri), cele pe Total Puncte, Rezultat la finalul Sferturilor și, mai nou, cele pe piețele Handicap. Foarte populare sunt și pariurile de tip „spread” (pe diverse limite/linii), mai puțin însă în Europa, deoarece implică o cunoaștere amănunțită a competițiilor.
Pe lângă acestea, la Unibet poți plasa pariuri combo pe Fotbal American (Câștigător meci și Sub/Peste număr de puncte), dar și pe piețe de pariuri ceva mai speciale, precum Să intre în prelungiri, Pauză/Final Sfert 4, Marja de victorie exactă, Prima Repriză sau alte evenimente din meci.
Desigur, îți oferim și posibilitatea de a miza la cote excelente pe piețe precum Touchdown sau Field Goals în meci (Da/Nu) sau pe Jucători - Total puncte, Total tackle-uri, Concedieri, Intercepții și multe altele.
Piețele de pariuri live rămân deschise pe tot parcursul evenimentelor, iar cotele In Play fluctuează în permanență, în funcție de ceea ce se întâmplă pe terenul de joc, astfel ca tu să poți miza la momentul oportun, beneficiind de cele mai bune cote la pariuri pe Fotbal American.
În ceea ce privește pariurile antepost, acestea rămân deschise pe tot parcursul sezonului și cuprind piețe precum - Câștigător NFL, Conference Championship Sunday Specials, NFL Championship Game Final Result, Most Playoff Passing yards, Most PlayOff Receiving Yards, Most Playoff Rushing Yards, NFL Championship Game MVP, NFL Draft și speciale pe jucători.
Super Bowl
Cel mai important eveniment sportiv anual desfășurat pe teritoriul Statelor Unite ale Americii este, fără doar și poate, Super Bowl. Vorbim despre un meci care depășește cu mult ideea a două echipe luptându-se pe teren pentru trofeu, un eveniment pe care se pariază sume colosale, iar secundele de publicitate ating prețuri record.
În 2020, de exemplu, s-au pariat în jur de 7 miliarde de dolari pe Super Bowl, iar Fox vânduse încă din decembrie 2019 minutele de publicitate din timpul Super Bowl 2020, pentru un preț de aproximativ 5.6 milioane de dolari / 30 de secunde. De pariat, s-a pariat de la victoria uneia dintre cele două echipe și până la selecții la care nu te-ai fi gândit - Ce brand auto apare primul la reclame, Va fi Betty White într-o reclamă la Snickers, Accesoriile vestimentare ale lui Demi Lovato, Prima piesă cântată de Shakira sau Jennifer Lopez și multe alte selecții inedite. Pe plan mondial, Super Bowl 2020 a fost urmărit în direct de peste 150 de milioane de spectatori.
Super Bowl 55, ediția 2021 se joacă duminică, 7 februarie, pe Raymond James Stadium din Tampa (Florida) și aduce față-n față formațiile Kansas City Chiefs și Tampa Bay Buccaneers. Dacă The Chiefs sunt pentru a 4-a oară în Super Bowl, The Bucs se află abia la a doua participare, prima în ultimii 18 ani.
Este a doua oară când cele două super echipe se înfruntă în acest an, însă, de această dată, o vor face cu Trofeul Lombardi pe masă. Indiferent care dintre cele două formații se va impune, va fi scrisă o nouă pagină în istoria NFL, cu Tom Brady încercând să pună mâna pe cel de-al 7-lea inel în 10 ediții Super Bowl și, de partea cealaltă, Patrick Mahomes având șansa de a deveni cel mai tânăr QuarterBack ce apare în ediții consecutive Super Bowl.
Cotele afișate în oferta de pariuri Super Bowl LV Unibet o avantajează pe deținătoarea trofeului. Kansas City Chiefs are cota 1.58 la victorie (inclusiv prelungiri), iar un eventual succes al „gazdelor” - Tampa Bay Buccaneers beneficiază de cota 2.40. De menționat faptul că este pentru prima oară în istoria Super Bowl când o echipă are șansa de a evolua pe propriul teren.
Super Bowl 2021 va fi transmis în România direct prin live streaming la Unibet TV, singura condiție pe care trebuie să o îndeplinești pentru a putea urmări gratuit uriașul eveniment, de pe orice dispozitiv fix sau mobil, este să ai cont activ la Unibet cu orice sumă în el.
Artistul care va susține concertul din pauza Super Bowl 2021 este cântărețul și producătorul muzical canadian The Weeknd (Abel Makkonen Tesfaye), în cadrul unui show produs de celebrul rapper Jay-Z.
Când s-a jucat prima ediție Super Bowl?
15 ianuarie 1967 este data la care s-a jucat prima ediție a Super Bowl. Între timp, am ajuns la ediția cu numărul 55, iar meciul pentru campionat a devenit o adevărată sărbătoare națională în Statele Unite ale Americii.
Cele mai recente 5 ediții Super Bowl
- Super Bowl 2016: Denver Broncos vs. Carolina Panthers 24-10. Meciul s-a disputat pe Levi's Stadium din Santa Clara California. MVP-ul partidei a fost Von Miller.
- Super Bowl 2017: New England Patriots vs. Atlanta Falcons 34-28. Gazda evenimentului a fost NRG Stadium din Houston. MVP - Tom Brady.
- Super Bowl 2018: Philadelphia Eagles vs. New England Patriots 41-33, pe US Bank Stadium din Minneapolis. MVP-ul meciului a fost Nick Foles.
- Super Bowl 2019: New England Patriots vs. Los Angeles Rams 13-3. Mercedes-Benz Stadium din Atlanta. MVP-ul partidei Julian Edelman.
- Super Bowl 2020: Kansas City Chiefs vs. San Francisco 49ers 31-20. Hard Rock Stadium din Miami. MVP-ul finalei Patrick Mahomes.